کاخ گلستان تهران
کاخ گلستان تهران یکی از آثار جهانی ایران محسوب می شود که به لطف معماری و دکوراسیون منحصر به فردی که دارد، یک گزینه مناسب برای عکاسی و ثبت تصاویر بی نظیر به شمار می آید. این بنای ارزشمند و تاریخی، در سال 1343 در فهرست آثار ملی ایران و در سال 1392 در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.
هم چنین وقوع رخداد های تاریخی مهم در این محل، باعث شده تا کاخ گلستان تهران به سندی زنده از تاریخ مبدل شود. این مکان، یکی از اماکن دیدنی شهر تهران محسوب می شود. همین طور در بافت قدیمی شهر واقع شده است و به راحتی می توان با استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی به آن دسترسی داشت.
معرفی کاخ گلستان
کاخ گلستان تهران، از مجموعه ای بنا های تاریخی در استان تهران تشکیل شده است که هر کدام در زمان های مختلفی ساخته شده اند. این کاخ از حیث معماری و ارزش آثار هنری و تاریخی که در خود دارد، یکی از مهم ترین بنا های تاریخی کشور به شمار می آید که در طول سال، شاهد حضور گردشگران داخلی و خارجی مختلفی است.
کاخ گلستان از بخش های مختلفی تشکیل شده است که از مهم ترین آن ها می توانیم به ایوان تخت مرمر، تالار سلام، تالار آیینه، تالار سفره خانه، خلوت کریمخانی، تالار برلیان، عمارت بادگیر، کاخ شمس العماره، تالار الماس و کاخ ابیض اشاره کنیم. ایوان تخت مرمر و خلوت کریمخانی از قدیمی ترین بنا های واقع شده در کاخ گلستان تهران محسوب می شوند که قدمت آن ها به دوران کریمخان زند بازمی گردد.
مجموعه فرهنگی و تاریخی گلستان به غیر از ساختمان ها و بنا های نام برده شده، از بخش های دیگری مانند کتابخانه نسخ خطی، مرکز اسناد تصویری، مرکز اسناد خطی، دفتر فنی، امور بین الملل، کتابخانه چاپی، امور فرهنگی، امور معرفی، واحد کودک و نوجوان و واحد دفتر حقوقی نیز تشکیل شده است.
اماکن دیدنی که در مجاورت کاخ گلستان واقع شده اند شامل بازار تهران، قهوه خانه حاج علی درویش، سبزه میدان، خیابان ناصر خسرو، سرای روشن، کوچه مروی و دارالفنون می شود.
کاج گلستان کجا است؟
کاخ گلستان در تهران، خیابان پانزده خرداد، میدان ارگ واقع شده است. یکی از بهترین دسترسی ها برای رسیدن به این مکان تاریخی، مترو می باشد. شما باید در ایستگاه پانزده خرداد در خط یک مترو پیاده شوید و در ادامه به سمت شرق حرکت کنید تا حدودا پس از 5 دقیقه پیاده روی به میدان پانزده خرداد (میدان ارگ سابق) برسید و از طریق خیابان داور به ضلع شمالی این میدان بروید و از ورودی کاخ گلستان عبور نمایید.
ساعت بازدید کاخ گلستان
- ساعت کاری: در بهار و تابستان از ساعت ۹:۳۰ تا ۱۸:۳۰ و در پاییز و زمستان از ساعت ۹ تا ۱۸:۳۰ (فروش بلیط تا ساعت ۱۷:۳۰)؛ مجموعه کاخ گلستان در زمان رحلت امام خمینی (ره) (۱۴ خرداد)، شهادت حضرت علی (ع) (۲۱ ماه رمضان)، تاسوعا و عاشورای حسینی (۹ و ۱۰ محرم)، اربعین حسینی (۲۰ صفر)، رحلت حضرت رسول اکرم (ص) و شهادت امام حسن مجتبی (ع) (۲۸ صفر)، شهادت امام جعفر صادق (ع) (۲۵ شوال) و روز طبیعت (۱۳ فروردین) تعطیل است.
- قیمت بلیت: مبلغ ورودی کاخ گلستان برای هر بازدید کننده ایرانی معادل ۵۰۰۰ تومان است؛هر چند برای بازدید از تالار ها و موزه ها باید بلیت جداگانه تهیه کنید، بازدید از خلوت کریمخانی، تالار برلیان و تالار ظروف رایگان است.
- تلفن: ۰۲۱-۳۳۹۵۶۶۶۲
- آدرس: تهران، خیابان پانزده خرداد، ضلع شمالی میدان ارگ، کاخ گلستان
- وب سایت: ir
تاریخچه کاخ گلستان
بر اساس اسناد و مدارک و هم چنین سفرنامه پیترو دلاواله، تاریخچه کاخ گلستان به دوران شاه عباس صفوی نسبت داده می شود. هر چند مهم ترین دوره تاریخی این کاخ به عصر آقا محمد خان قاجار می رسد. او پس از پیروزی بر لطفعلی خان زند، در سال 1210 هجری قمری تاج گذاری و تهران را به عنوان پایتخت حکومت خود انتخاب نمود. به همین خاطر اهمیت بیش تری به ارگ سلطنتی گلستان داده شد.
ناصرالدین شاه قاجار نیز در همین کاخ تاج گذاری کرد و اولین پادشاه ایران بود که توانست به اروپا سفر کند. همین مسئله باعث شد تا کاخ گلستان تحت تاثیر معماری اروپایی، تغییرات زیادی را به خود ببیند و به طور کل ظاهر آن متفاوت تر از سابق شود.
در زمان قاجار، کاخ گلستان به عنوان محلی برای حکمرانی و اقامتگاه سلطنتی و هم چنین تعلیم هنرمندان و معماران محسوب می شد. به همین دلیل این محل در قرن 19 مکانی مهم برای تولید هنر به حساب می آمد.
در زمان حکومت مظفرالدین شاه، محمد علی شاه و احمد شاه قاجار هیچ گونه تغییر چشمگیری برای کاخ گلستان اتفاق نیفتاد. اما اهمیت این دوره به دلیل رخداد های تاریخی مهم مانند انقلاب مشروطه و تاثیرات آن می باشد. لازم است بدانید که این کاخ مجلل در عصر پهلوی اول و پهلوی دوم نیز دستخوش تغییراتی بسیاری شد.
با تمام توضیحات داده شده می توان قدمت کاخ گلستان را بیش از چهار قرن تخمین زد. اما هم چنان یکی از مجموعه های تاریخی منحصر به فرد در کشور ایران محسوب می شود.
بررسی معماری کاخ گلستان تهران
کاخ گلستان، همان طور که پیش تر گفته شد، از مجموعه ای تاریخی تشکیل شده است که چندین کاخ و تالار سلطنتی را در یک باغ جای داده است. معماری این مجموعه با معماری ایرانی آغاز شد و سپس مراودات تجاری، سیاسی و فرهنگی با کشور های اروپایی، باعث تغییر و تحولاتی مبتنی بر معماری نئوکلاسیک اروپا شد. به همین خاطر امروزه شاهد تلفی سبک معماری ایرانی و اروپایی می باشیم که می تواند نگاه هر بیننده ای را به خود جلب کند.
یکی از مهم ترین و بهترین نمونه های کاشی کاری را می توانید در کاخ گلستان تهران مشاهده کنید. برای این کاشی کاری ها، مضمون های مختلفی از جمله اساطیری، شکار و شکارگاه، بزم، عاشقانه، رزم و نبرد، منظره، بنا های تاریخی، پادشاهان، درباریان و کارگزاران حکومتی و… در نظر گرفته شده است. شما می توانید در سبک کاشی کاری های این کاخ سلطنتی، تاثیر گسترش ارتباط با دنیای غرب و حمایت از هنر را مشاهده کنید.
حجم نمایی، سایه روشن کاری و طبیعت گرایی، جزو مشخصه های بارز نقاشی غربی محسوب می شوند که در کنار شیوه های سنتی تصویر سازی ایرانی مورد استفاده قرار گرفته اند.
موارد گفته شده تنها نمای بیرونی ساختمان های کاخ گلستان را در برنمی گیرد. هنگامی که وارد این بنا ها شوید، آیینه کاری های چشم نواز شما را به خود جلب خواهند کرد. به خصوص در تالار آیینه که تزیینات آن بیش از هست سال به طول انجامیده است!
تزیینات طلاکاری بر روی سنگ نیز از دیگر بخش های جذاب شمس العماره و تخت مرمر محسوب می شوند که در دوران قاجار بسیار مرسوم بوده است. در این تزیینات از ورق فلزی استفاده شده است که مهارت هنرمندان طلاکوب آن روزگار را به رخ می کشد. به کار گیری طلا در تزیینات معماری کاخ گلستان و توجه به دوام آن، ارزش این کاخ سلطنتی را دو چندان کرده است.