پل طبیعت تهران
پل طبیعت علاوه بر این که یکی از دیدنی های جذاب شهر تهران به شمار می آید، به عنوان یکی از نماد های آن نیز شناخته می شود. پل طبیعت که باعث متصل شدن پارک طالقانی به پارک آب و آتش شده است و بر روی اتوبان مدرس تهران قرار دارد، جزو جاذبه های دیدنی است که گردشگران خارجی بازدید از آن را در برنامه سفر به تهران خود قرار می دهند.
چرا که بازدید از این پل زیبا و مدرن و استفاده از فضا های تفریحی دو سوی پل، برای هر گردشگری جذابیت داشته و لذت بخش می باشد. علاوه بر این، قدم زدن بر روی این پل می تواند چشم انداز زیبایی از تهران را فراهم کند و بهترین فرصت را برای عکاسی و گرفتن سلفی در اختیار داشته باشند.
اگر تا به حال نسبت به پل طبیعت مدرن و جذاب بی تفاوت بوده اید، با من بیا را همراهی کنید تا پس از آشنایی با جاذبه های دیدنی آن، هر چه زود تر برنامه ای را برای گشت و گذار بر روی این پل ترتیب دهید!
معرفی پل طبیعت تهران
پل طبیعت که به عنوان یکی از نماد های شهر تهران به شمار می آید، چشم اندازی زیبا و چشم نواز را از پایتخت، پیش روی شما قرار می دهد. ضمن این که فضا و امکاناتی مانند کافه ها و رستوران ها بر روی این پل فعالیت دارند که می توانند ساعات گشت و گذار را برای شما جذاب تر و خاطره انگیز تر کنند.
پل سه طبقه طبیعت در منطقه عباس آباد تهران، یک پل پیاده رو می باشد که دو پارک اصلی پایتخت را به یکدیگر متصل کرده است. این پل با سازه منحصر به فردی که از آن برخوردار شده است، جوایز بین المللی متعددی مانند جایزه معماری آقا خان 2016 را از آن خود کرده است. از پل طبیعت به عنوان بزرگ ترین پل غیر خودرویی خاورمیانه و نخستین پل غیر خودرویی ایران نیز یاد می شود.
هنگامی که بر روی این پل ایستاده اید، شاهراه های اصلی تهران یعنی اتوبان مدرس، همت و حقانی را زیر پای خود مشاهده خواهید کرد. علاوه بر این، می توانید منظره زیبای پارک طالقانی، فانوس دریایی پارک بنادر، برج پرچم، برج های آتش در پارک آب و آتش و گنبد مینا را نیز تماشا کنید. کمی که سر خود را بالا بیاورید و به افق چشم بی اندازید، دامنه جنوبی رشته کوه البرز و دماوند، برای شما خود نمایی خواهند کرد.
کانسپت پل طبیعت
پل طبیعت سازه ای با طراحی ارگانی و شبیه به درختش به طور کامل با محیط زیست سازگار می باشد و همین شکل درختی ستون ها، به نوعی ادامه دهنده پیوستگی دو فضای سبز توسط این پل به حساب می آید. لیلا عراقیان، طراح پل طبیعت، درباره کانسپت پل طبیعت این چنین می گوید:
« پل طبیعت تهران، پیکره اش را از سی و سه پل اصفهان (که به نوعی پل طبیعت اصفهان به شمار می رود) الهام گرفته، مکانی که نامش، حکایت از 33 قوس بر پیکره آن پل دارد. اما حسی که به بازدید کنندگان دست می دهد، بی شباهت به دیدار از پل خواجو نیست. مکانی که مرکز دیدار های عمومی، شعر خوانی و چایخانه های سنتی بوده است.»
از در مورد ایده طراحی این پل چنین توضیح می دهد:
«روزی با همکارم در کوچه های تهران قدم می زدیم، به کوچه ای رسیدیم که پلی از روی یک رودخانه می گذشت. مبلی قدیمی هم جلوی یکی از خانه ها قرار داشت. مبل را کشیدیم و روی پل گذاشتیم. به این فکر کردم که چرا همیشه باید فقط از روی پل رد شویم؟ چرا فرصتی نیست که بتوانیم روی آن استراحت و فضای جدیدی را تجربه کنیم؟ این مسئله در ذهنم باقی ماند تا زمانی که مسابقه پل طبیعت مطرح شد. اولین چیزی که به نظرم رسید این بود که این پل باید جایی باشد که آدم ها بتوانند روی آن استراحت و تفریح کرده، با خیال راحت و بودن عجله روی آن مکث کنند و به منظره های اطراف بنگرند. بعد هم نکته های دیگری به آن اضافه شد، نظیر این که پر پیچ و خم باشد تا انتهای مسیر دیده نشود و افراد احساس کشف کردن و آزادی عمل داشته باشند.»
پل طبیعت تهران کجا است؟
پل طبیعت از دیدنی های پایتخت به شمار می آید که بر روی اتوبان مدرس احداث شده است و پارک طالقانی و پارک آب و آتش را به یکدیگر وصل کرده است. موقعیت مکانی مناسب آن باعث شده است که دسترسی به آن به وسیله مترو، اتوبوس، ماشین شخصی و یا تاکسی به راحتی صورت پذیرد.
دسترسی به پل طبیعت شهر تهران
به منظور گشت و گذار بر روی پل طبیعت، می توانید از مترو استفاده نمایید. لازم است در ایستگاه شهید حقانی واقع در خط یک مترو از قطار پیاده شوید و پس از خارج شدن از ایستگاه، به سمت پارک طالقانی حرکت کنید و از پیاده راه چوبی و زیبای آن، خود را به پل طبیعت برسانید.
هم چنین اگر تصمیم به رفتن از سمت پارک طالقانی به پل طبیعت را دارید، می توانید از بزرگراه شهید حقانی استفاده نمایید و پس از گذشت از چهارراه جهان کودک و پل بزرگ؛ به خیابان فرعی پارک طالقانی بروید و در پارکینگ بزرگ آن، خودرو خود را پارک نمایید.
برای بازدید از پل طبیعت از سمت پارک آب و آتش، در خیابان جردن (نلسون ماندلا) به سمت شمال حرکت کنید. سپس در بزرگراه حقانی شرق، وارد خیابان شهیدی شوید و پس از این که خودرو را پارک کردید، از ورودی پارک آب و آتش، به طرف پل حرکت کنید. لازم به ذکر است که امکان استفاده از دو پارکینگ خودرو در خیابان شهیدی برای عموم وجود دارد.
بررسی طبقات پل طبیعت تهران
طبقه اول: در طبقه اول پل طبیعت، فضا هایی برای شکم گردی تعبیه شده است تا در کنار گشت و گذار، این امکان را برای مزه کردن غذا های ایرانی و فرنگی در محیطی سرسبز با چشم اندازی از طبیعت، در اختیار داشته باشید. فودکورت پل طبیعت در ضلع شرقی پل واقع شده است و چندین کافی شاپ، رستوران ایرانی و فست فود در آن فعالیت دارند. این محل برای پذیرایی از 300 نفر ظرفیت دارد. مساحت این طبقه حدود 1450 متر مربع می باشد که دیوار های آن با شیشه پوشش داده شده اند.
طبقه دوم: این طبقه با داشتن مساحتی بالغ بر 2870 متر مربع، فضای دنجی داشته و به لطف نیمکت هایی که در بخش های مختلف آن قرار گرفته است، امکان استراحت و کسب آرامش از زیبایی های بی نهایت طبیعی را برای شما فراهم می کند.
طبقه سوم: در صورتی که به طبقه سوم پل طبیعت بروید، چشم انداز فوق العاده تهران به خصوص در زمان غروب کردن خورشید را پیش روی خود مشاهده خواهید کرد. این طبقه با مساحت 571 متر مربع، بهترین جای پل برای پیاده روی و قدم زدن به حساب می آید. مخصوصا با وجود دو سکوی تماشا در بخش شمالی و جنوبی که امکان ثبت لحظات با عکس برداری را نیز برای شما فراهم خواهند کرد.
از آن جایی که پل طبیعت به عنوان بزرگ ترین پیاده راه تهران، دو پارک طالقانی و آب و آتش را در زمین های عباس آباد به هم ارتباط داده است، از هر دو پارک امکان ورود به این پل وجود دارد. به همین خاطر این پل صرفا برای اتصال دو نقطه نبوده و می توان از هر دو سوی آن به پل ورود پیدا کرد.
بررسی معماری پل طبیعت
پل طبیعت، به طور کلی در سه طبقه طراحی و ساخته شده است که طبقه اول 1450 متر مربع، طبقه دوم 2870 متر مربع و طبقه سوم 571 متر مربع مساحت دارد. این پل با 300 متر طول بنا شده است و وزن کل سازه فلزی آن معادل 2 هزار تن می باشد. هم چنین بزرگ ترین پل غیر خودرویی در ایران به حساب می آید.
مساحت این پل حدود 7 هزار متر مربع می باشد که 480 متر مربع از آن به فضای رستوران ها و کافی شاپ ها و 720 متر مربع از آن به فضای سبز اختصاص داده شده است. در مجموعه 5 ایده اصلی برای طراحی پل طبیعت در نظر گرفته شده است که مختصری در مورد آن ها توضیح می دهیم.
پل ها به طور معمول مسیر هایی برای عبور و گذشتن از نقطه ای به نقطه دیگر به شمار می آیند. اما این پل از همان ابتدا به عنوان محلی برای ماندن طراحی شد. هنگامی که این پل دو پارک را به هم اتصال می دهد، خود می تواند بخشی از آن باشد و با داشتن نیمکت، رستوران و فضا های دلنشین، مکانی مناسب برای گشت و گذار باشد.
پل طبیعت صرفا دو پارک را به یکدیگر متصل نمی کند و بیش از یک ورودی در آن تعبیه شده است و انشعاب های آن به نقاط مختلف پارک منتهی می شوند.
راز آلود بودن بخشی از اهداف این پروژه بوده است. به طور کلی پل ها یک مسیر یک طرفه را در پیش می گیرند که انتهای آن از همان ابتدا مشخص می باشد. پیچ و خم ها و قوس هایی که برای پل طبیعت طراحی شده اند، مانع از دیدن انتهای آن می شوند.
با توجه به وجود دو پارک با تعداد زیادی درخت در دو سوی پل، در این پروژه سعی شده است تا مکان هایی که کم ترین درخت را دارند، به عنوان مکانی برای ستون ها و نقاط ابتدایی و انتهایی پل انتخاب شوند. به همین دلیل کم ترین صدمه به درختان و محیط زیست وارد شده است.
سازه و معماری پل طبیعت از یکدیگر مجزا نیستند و دلیل ساخت پل در سه طبقه، عدم فدا کردن معماری در برابر ایستایی و ثبات پل می باشد. کلیه عناصر پل علاوه بر این که به فرم معماری کم کرده اند، از نظر سازه ای منجر به ایستایی پل شده اند.
به منظور ساخت پل علاوه بر استفاده از مصالح و لوله های خاص، بالا ترین استاندارد ها و ضریب ایمنی رعایت شده است تا پل طبیعت بتواند تا 100 سال عمر کند و مقاومت بالایی در برابر زلزله های بالای هفت ریشتر داشته باشد.
هزینه ساخت پل طبیعت حدود 18 میلیون دلار بوده است. علاوه بر این، یکی از ویژگی هایی که باعث منحصر به فرد شدن پل طبیعت شده است، 14 هزار قطعه فولادی است که در ارتفاع 40 متری زمین برشکاری، مونتاژ، نصب و جوشکاری شده اند.
طراح پل طبیعت چه کسی است؟
معمار و طراح پل طبیعت، لیلا عراقیان و علیرضا بهزادی از گروه سازه های پارچه دیبا هستند. لیلا عراقیان که در 18 متر ماه سال 1362 چشم به جهان گشوده است، مدرک کارشناسی معماری خود را از دانشگاه شهید بهشتی و مدرک کارشناسی ارشد معماری خود را از دانشگاه UBC کانادا دریافت کرده است.
پیش از پل طبیعت، مسئولیت طراحی و اجرای دو پروژه آمفی تئاتر آب و آتش و پل ابریشم 2 با پوشش بازار گل و گیاه و همین طور سایبان های کوچک بوستان بنادر بر عهده این شرکت نهاده شده بود که توانستند به خوبی جامه عمل به آن بپوشانند.
در ادامه از سوی مسئولان شرکت نوسازی عباس آباد، به منظور شرکت در مسابقه طراحی یک پل پیاده دعوت می شوند که طرح مشترک لیلا عراقیان، علیرضا بهزادی و سحر یاسایی به عنوان طرح برگزیده انتخاب می گردد. هدف اصلی از طراحی این پل، استفاده از پل به منظور محلی برای ماندن بود نه صرفا عبور کردن! ضمن این که ایجاد و تعبیه مبلمان و فضا های سبز نیز منجر به پیوستگی دو پارک شود و به عنوان بخشی از هر دو پارک به شمار آید.
پرسش های متداول
پل طبیعت کجا است؟
پل طبیعت از دیدنی های پایتخت به شمار می آید که بر روی اتوبان مدرس احداث شده است و پارک طالقانی و پارک آب و آتش را به یکدیگر وصل کرده است. موقعیت مکانی مناسب آن باعث شده است که دسترسی به آن به وسیله مترو، اتوبوس، ماشین شخصی و یا تاکسی به راحتی صورت پذیرد.
چگونه به پل طبیعت برویم؟
به منظور گشت و گذار بر روی پل طبیعت، می توانید از مترو استفاده نمایید. لازم است در ایستگاه شهید حقانی واقع در خط یک مترو از قطار پیاده شوید و پس از خارج شدن از ایستگاه، به سمت پارک طالقانی حرکت کنید و از پیاده راه چوبی و زیبای آن، خود را به پل طبیعت برسانید. از سمت پارک آب و آتش، در خیابان جردن (نلسون ماندلا) به سمت شمال حرکت کنید. سپس در بزرگراه حقانی شرق، وارد خیابان شهیدی شوید و پس از این که خودرو را پارک کردید، از ورودی پارک آب و آتش، به طرف پل حرکت کنید. لازم به ذکر است که امکان استفاده از دو پارکینگ خودرو در خیابان شهیدی برای عموم وجود دارد.
معماری پل طبیعت چه کسی است؟
معمار و طراح پل طبیعت، لیلا عراقیان و علیرضا بهزادی از گروه سازه های پارچه دیبا هستند. لیلا عراقیان که در 18 متر ماه سال 1362 چشم به جهان گشوده است، مدرک کارشناسی معماری خود را از دانشگاه شهید بهشتی و مدرک کارشناسی ارشد معماری خود را از دانشگاه UBC کانادا دریافت کرده است.
پل طبیعت چند طبقه دارد؟
طبقه اول: در طبقه اول پل طبیعت، فضا هایی برای شکم گردی تعبیه شده است تا در کنار گشت و گذار، این امکان را برای مزه کردن غذا های ایرانی و فرنگی در محیطی سرسبز با چشم اندازی از طبیعت، در اختیار داشته باشید. فودکورت پل طبیعت در ضلع شرقی پل واقع شده است و چندین کافی شاپ، رستوران ایرانی و فست فود در آن فعالیت دارند. این محل برای پذیرایی از 300 نفر ظرفیت دارد. مساحت این طبقه حدود 1450 متر مربع می باشد که دیوار های آن با شیشه پوشش داده شده اند.
طبقه دوم: این طبقه با داشتن مساحتی بالغ بر 2870 متر مربع، فضای دنجی داشته و به لطف نیمکت هایی که در بخش های مختلف آن قرار گرفته است، امکان استراحت و کسب آرامش از زیبایی های بی نهایت طبیعی را برای شما فراهم می کند.
طبقه سوم: در صورتی که به طبقه سوم پل طبیعت بروید، چشم انداز فوق العاده تهران به خصوص در زمان غروب کردن خورشید را پیش روی خود مشاهده خواهید کرد. این طبقه با مساحت 571 متر مربع، بهترین جای پل برای پیاده روی و قدم زدن به حساب می آید. مخصوصا با وجود دو سکوی تماشا در بخش شمالی و جنوبی که امکان ثبت لحظات با عکس برداری را نیز برای شما فراهم خواهند کرد.