موزه علوم و فناوری ایران از دیدنی های تهران
در هر نقطه از شهر تهران گنجینه ارزشمندی در قالب یک موزه مشاهده می شود که موزه علوم و فناوری ایران یکی از آن ها می باشد. موزه ها با ارائه مجموعه های منحصر به فرد، باعث ایجاد خاطراتی دل انگیز و ماندگار برای گردشگران می شود.
موزه علوم و فناوری ایران یکی از بهترین موزه های تخصصی در ایران محسوب می شود که در نزدیکی موزه ملی ایران واقع شده است.
در این مطلب هر آن چیزی که در مورد موزه علوم و فناوری ایران وجود دارد را برای شما شرح خواهیم داد. بدون تردید در زمان بازدید از این موزه از دیدن شگفتی های مختلفی که در آن وجود دارد، متحیر خواهید شد. با ما همراه باشید.
معرفی موزه علوم و فناوری ایران
موزه علوم و فناوری ایران، یکی از اماکن دیدنی تهران به شمار می آید و زیر نظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری فعالیت می کند. این موزه با هدف باز سازی و معرفی دستاورد های علمی ایران در پیش و پس از اسلام و همین طور نمایش اصول و تئوری های دانش و فناوری های روز دنیا ساخته شده است.
آدرس موزه علوم و فناوری ایران کجا است؟
موزه علوم و فناوری ایران در محل قبلی کتابخانه ملی، در خیابان تیر و در نزدیکی موزه ملی ایران واقع شده است. شما می توانید جهت بازدید از این موزه از وسایل حمل و نقل عمومی و خودرو شخصی استفاده نمایید:
- با استفاده از خط دو مترو (فرهنگسرا – صادقیه) به ایستگاه حسن آباد بروید و باقی مسیر را پیاده روی کنید.
- با استفاده از خطوط یک مترو (کهریزک – تجریش) و دو (فرهنگسرا – صادقیه) به ایستگاه امام خمینی بروید. سپس باید 10 دقیقه پیاده روی کنید تا به موزه برسید.
- با اتوبوس های راه آهن – هفت تیر به ایستگاه سی تیر بروید و مسیر ایستگاه تا موزه را پیاده طی نمایید.
بررسی تاریخچه موزه علوم و فناوری ایران
ابتدا ایده ایجاد این موزه در سای 1356 شکل گرفت. اما اولین مرتبه گالری آن در بهمن ماه 1398 در محل کتابخانه ملی افتتاح شد. با راه اندازی مجموعه موزه در سال 1391، گالری دستاورد های دانشمندان اسلام و ایران نیز به ساختمان این موزه انتقال داده شد. گالری های موزه به مرور زمان افزایش پیدا کردند و تا کنون تعداد آن ها به 7 گالری رسیده است.
هم چنین موزه علوم و فناوری ایران در خرداد ماه سال 1397 توانست با کسب سه جایزه در سه شاخص «توسعه مدیریت»، «خلاقیت و نوآوری» و «آموزش» برای ششمین سال متوالی، عنوان موزه برتر کشور را از آن خود کند.
معرفی گالری های موزه علوم و فناوری ایران
گالری های این موزه در هفت بخش دسته بندی شده اند. این هفت بخش شامل گالری نور، گالری هسته ای، گالری از مورس تا موبایل، گالری ابزار جراحی کهن، گالری ابزار نجومی و گالری فناوری بومی می شوند. در ادامه هر یک از گالری ها را به صورت اختصاری برای شما مورد بررسی قرار داده ایم.
گالری مرکز علم
این گالری با مفاهیم و قوانین پایه ای علم فیزیک سر و کار دارد و به گونه ای طراحی شده است که در آن، مخاطب می تواند به صورت مستقیم با دستگاه ها تعامل داشته باشد. مخاطبان در این گالری این امکان را دارند تا تئوری های فیزیک را در عمل، آزمایش و نتیجه عینی مشاهده کنند.
گالری نور
سازمان جهانی یونسکو به پاس خدمات ابن هیثم، دانشمند دنیای اسلام که نقش پر رنگ و مهمی در زمینه شناخت نور و قانون های شکست و بازتاب ایفا کرده بود، سال 2015 را به نام سال جهانی نور و فناوری های نوری، نام گذاری کرد.
به دنبال این اعلام، موزه علوم و فناوری ایران نیز یک گالری با محوریت نور ایجاد نمود و در آن به معرفی و تشریح ماهیت نور برای بازدید کنندگان پرداخت.
در این گالری، شما می توانید سیر تاریخی شناخت ماهیت نور تشریح و دانشمندان ایرانی و غربی و فناوری های مهم این حوزه را مشاهده کنید.
از مهم ترین آثاری که در این گالری نگهداری و مراقبت می شود، می توانیم به دوربین قدیمی به عنوان نمادی از اتاق تاریک ابن هیثم، بازی نور (ترکیب رنگ ها)، دیسک بنهام، قرص نیوتون، اشکال لیساژور، پلاریزور، پدیده فوتو الکتریک، میز قطعات اپتیکی، اصل فرما، هولوگرام، آیینه های بی نهایت، ساختار چشم، عیوب انکساری و یک بازی برای معرفی کور رنگی اشاره کنیم.
گالری هسته ای
انرژی هسته یکی از انرژی های جدید به شمار می آید که در کشور های کمی از جمله ایران، به فناوری آن دست پیدا کرده اند. به همین دلیل، موزه علوم و فناوری ایران با همکاری سازمان انرژی اتمی ایران، در این زمینه گالری ای را با محوریت انرژی هسته ای ایجاد نموده است.
این گالری در هشت بخش جداگانه با استفاده از تصاویر و گرافیک جذاب، به معرفی این فناوری پرداخته است. این هشت بخش شامل تاریخچه اتم و مدل های اتمی، قانون هم ارزی جرم و انرژی انیشتین و تصاویری از معادن اورانیوم، بازی جذاب سرگذشت اورانیوم با استفاده از فناوری های واقعیت افزوده، ماکت های نیروگاه های هسته ای، پسماند های هسته ای، فناوری های هسته ای در حوزه های دیگر، قرارداد صبح جهانی MPT و گرامیداشت شهدای هسته ای می شود.
گالری از مورس تا موبایل
در گالری از مورس تا موبایل از آثار قدیمی خوزه ارتباطات و ترکیب آن با خط زمان و یک اینفوگرافیک، سیر تحول ارتباطات در زندگی بشر به صورت 360 درجه و دور تا دور دیوار طراحی شده است. شما می توانید در این گالری از تلگراف با کد های مورس و تلفن های قدیمی و گرامافون یا رادیو های لامپی، تله تایپ ها، رایانه های شخصی و گوشی همراه دیدن کنید.
گالری ابزار جراحی کهن
در گالری ابزار جراحی کهن، ابزار های جراحی مربوط به قرن چهارم هجری، بازسازی شده و به نمایش گذاشته شده اند. طراحی این ابزار از کتاب التصریف لمن عجز عن التالیف اثر خلف بن عباس زهراوی (قرن چهارم هجری قمری) بر گرفته شده است. جالب است بدانید که این گالری اوج پیشرفت جراحی در تمدن اسلامی را به نمایش گذاشته است.
گالری ابزار نجومی
در این گالری، ابزار های نمایشی بر پایه رساله ای از موید الدین عرضی، از منجمان حاضر در رصد خانه مراغه، ساخته شده اند. در این طرح های باز سازی شده تلاش شده است تا جزییات به خوبی برای بازدید کنندگان به نمایش درآیند. این گالری در اردیبهشت ماه 1396 فعالیت خود را آغاز کرده است. هدف از ایجاد گاری ابزار نجوی آشنایی علاقه مندان به رصد آسمان در رصد خانه های مشهور دوره اسلامی از جمله رصد خانه های مراغه و رصد خانه الغ بیگ سمرقند می باشد.
گالری فناوری بومی
گالری فناوری بومی درباره چگونگی بره گیری مردم ایران از انرژی های طبیعی در قالب ماکت هایی مشابه واقعیت از آسباد، آسیاب، یخچال های طبیعی و بادگیر می باشد.
علاوه بر آن، دستاورد های علمی دانشمندان اسلام و قبل از اسلام مانند الحیل، گرانکش ها و غیره نیز با استفاده از منابع علمی در دسترس، مورد بازسازی قرار گرفته اند.
علاوه بر گالری های نام برده شده، موزه علوم و فناوری ایران در برخی از موارد با قرار دادن وسیله ای جدید و یا برنامه ای همایشی، مخاطبان بیش تری را به خود جذب می کند. در سال 1395، این موزه با قرار دادن کات یک فیل در لباس فضانورد و ماکت فضانوردی آویزان در فضای بین راه پله ها، بازدید کنندگان خود را حیرت زده نمود.
معرفی کتابخانه موزه علوم و فناوری ایران
کتابخانه موزه علوم و فناوری در طبقه دوم ساختمان موزه قرار دارد و فعالیت خود را از سال 1391 آغاز کرده است. مهم ترین هدف این کتابخانه، ایجاد پایگاهی اختصاصی به منظور گردآوری، نگهداری و ارائه منابع و اطلاعات مورد نیاز در جهت ساخت آثار و دستاورد های علمی دانشمندان و چگونگی ارائه مفاهیم علمی می باشد.
منابع اطلاعاتی این کتابخانه از نوع چاپی و الکترونیکی و در زمینه های ریاضی، فیزیک، شیمی، نجوم، مکانیک، تاریخ علم و… می باشند.
ساعات بازدید و قیمت بلیط موزه علوم و فناوری
این موزه در حال حاضر به عنوان یکی از اماکن دیدنی شهر تهران شناخته می شود. همین طور امکان بازدید دانش آموزان و دانشجویان را فراهم نموده است. البته سایر افراد با داشتن هر گروه سنی نیز می توانند از این موزه دیدن کنند.
ساعت بازدید موزه علوم و فناوری در روز های شنبه تا چهارشنبه از 8.30 تا 16 و پنجشنبه ها و جمعه و روز های تعطیل از 16 تا 23 و در نیمه دوم سال در روز های شنبه تا چهارشنبه از 8.30 تا 16 و پنجشنبه ها و جمعه ها و روز های تعطیل از 9.30 تا 17 می باشد.
هزینه بلیط این موزه بر اساس آخرین نرخ تعیین شده در سال 1400 برای گردشگران داخلی 10 هزار تومان و برای گردشگران خارجی 15 هزار تومان می باشد.