معرفی جزیره کیش
کیش یک جزیره بیضی شکل می باشد که 90 کیلو متر مربع وسعت دارد. این جزیره یکی از جزیره های زیبای جنوبی خلیج فارس در استان هرمزگان محسوب می شود که جمعیتی 25 هزار نفره دارد و سالانه میزبان 2 میلیون نفر گردشگر می باشد. کیش جزیره ای مسطح به شمار می رود که بلند ترین نقطه آن از سطح دریا که در بخش شرقی واقع شده است، 37 متر ارتفاع دارد.
در گویش محلی مردم کیش به کانالی که آب قنات از آن خارج می شود، کیش می گویند. دلیل نام گذاری این جزیره، همین مسئله می باشد. آب و هوای کیش به دلیل موقعیت قرار گیری این جزیره گرم مرطوب است. تابستان های کیش، گرم و با رطوبت بسیار همراه می باشد. اما در فضل پاییز و زمستان و همین طور اوایل بهار، بهترین زمان سفر به این جزیره از نظر آب و هوا است. لازم است بدانید که اکسیژن موجود در هوا خالص بوده و این ویژگی تنها در چند نقطه از جهان وجود دارد.
تاریخچه جزیره کیش
در تاریخ نام جزیره کیش با هخامنشیان گره خورده است و نیرو های دریایی آن در این جزیره رفت و آمد داشته اند. تا این که با شکست هخامنشیان از اسکندر، یکی از دریانوردان این حاکم یونانی برای کشف قابلیت ها و آشنایی بیش تر با دریای عمان و خلیج فارس وارد کیش می شود.
نیارخوس جزیره کیش را جزیره ای مملو از نخلستان و بوستان و پر از زیبایی معرفی نموده است. اوج دوره رونق این جزیره با افزایش دسترسی های محلی به آن در زمان سلجوقیان بود. از همان زمان کیش مروارید خلیج فارس نام گرفت. چرا که صید مروارید در آن بسیار رایج بود. تاریخچه جزیره کیش پر از فراز و نشیب می باشد. به گونه ای که پس از این رونق نسبی، محلی برای اختفای دزدان دریایی خلیج فارس محسوب می شود و به همین دلیل متروک شد.
تا این که دوران پهلوی دوم یک مقصد توریستی و تجاری برای خلیج فارس در نظر گرفته شد و دکتر منوچهر اقبالی کیش را به عنوان مرکز توریستی و تجاری در نظر گرفت. امروزه این جزیره بی نظیر، یکی از زیبا ترین جزیره های خلیج فارس به شمار می رود و اولین و پر رونق ترین منطقه آزاد تجاری ایران می باشد.
راه های دسترسی به کیش
به طور کلی راه های دسترسی متفاوتی برای جزیره کیش در نظر گرفته شده است که یکی از آسان ترین آن ها استفاده از هواپیما می باشد. بیش تر شهر های دارای فرودگاه کشور، به خصوص در ایام پر ترافیک سفر به کیش، امکان پذیر است. قیمت بلیط هواپیما از شهر های مختلف و همین طور در زمان های متفاوت برای مقصد جزیره کیش، تفاوت دارد.
گزینه دیگری برای رسیدن به جزیره کیش وجود دارد و آن هم سفر زمینی می باشد. شما در این زمان سه گزینه پیش رو دارید:
- استفاده از ماشین شخصی یکی از این گزینه های می باشد که باید ابتدا به بندرعباس و سپس به بندر گناوه یا چارک بروید و از آن جا با کشتی های مسافربری راهی جزیره کیش شوید.
- روش دوم استفاده از اتوبوس می باشد.
- روش سوم نیز استفاده از قطار است.
بررسی فرهنگ و آداب و رسوم مردم کیش
بخشی از مردمی که در جزیره کیش سکونت دارند و با نام کیشوند شناخته می شود، بومیان می باشند. شغل بیش تر این افراد ماهیگیری، دریانوردی و دامداری می باشد. همین طور مشاغل دیگری مانند صید مروارید تا چهل سال پیش در این منطقه رواج داشته و کیش به عنوان یکی از اماکن مهم برای صید و تجارت مروارید به حساب می آمد.
به همین خاطر است که لقب این جزیره، شهر مروارید خلیج فارس می باشد. امروزه فعالیت های بومیان بیش تر پرورش نخل، کشاورزی، صادرات پیاز و تنباکو است. همین طور مردم کیش در مناسبت های مختلف آداب و رسوم منحصر به فردی دارند که در ادامه به صورت مفصل تری در مورد آن صحبت خواهیم کرد.
مراسم زار
یکی از آداب و رسوم عجیب مردم جزیره کیش، مراسم زار می باشد. این مراسم برای فردی برگزار می شود که باد زار در او رسوخ کرده باشد و هیچ دکتری توانایی درمان او را نداشته باشد. در این صورت فرد بیمار را نزد ماما زار و یا بابا زار می برند. ماما زار یا بابا زار به مدت یک هفته بیمار را قرنطینه می کند و او را با مواد مختلف غسل می دهند. پس از گذشت یک هفته، یک مراسم عجیب با نام زار برگزار می گردد که بهبود یافتگان و گروه موسیقی در آن حضور دارند. بابا زار یا ماما زار با اعمالی شروع به بیرون کردن ارواح خبیثه از تن بیمار می کند. این مراسم یکی از عجیب ترین آداب و رسوم مردم کیش محسوب می شود.
هرس کردن درختان لور
یکی از اعتقادات جالبی که مردم بومی کیش دارند، هرس کردن درختان لور می باشد. بومیان جزیره کیش اعتقاد دارند که هرس کردن درختان لور با اره باعث می شود درد زیادی به درخت وارد شود و پس از مدتی خشک گردد. جالب است بدانید که کارشناسان نیز این امر را تایید کرده اند که اگر این درختان به وسیله اره هرس شوند، زرد شده و دچار آسیب می شوند.
معرفی دیدنی های جزیره کیش
جزیره کیش از جاذبه های گردشگری بسیاری تشکیل شده است که بخشی از آن ها جاذبه های تاریخی و بخش دیگری را جاذبه های طبیعی در بر می گیرند. البته نا گفته نماند که تفریحات متنوع آبی و غیر آبی برای این جزیره در نظر گرفته شده است. به همین خاطر سفر به کیش یکی از متنوع ترین و جذاب ترین سفر های تفریحی به شمار می آید.
در ادامه به صورت کامل یک به یک جاذبه های گردشگری این جزیره بی نظیر را برای شما شرح خواهیم داد.
شهر زیر زمینی کاریز
شهر زیر زمینی کاریز، زمانی محل تامین آب شیرین در جزیره کیش به شمار می رفت و قدمت آن به 2500 سال پیش بازمی گردد. این شهر در عمق 16 متری سطح زمین و با وسعتی معادل 10 هزار متر مربع واقع شده است که امروزه به عنوان یکی از جاذبه های پر بازدید کیش شناخته می شود.
ویژگی های منحصر به فرد این شهر زیر زمینی، سقف مرجانی، آب شیرین و هوای خنک می باشد. البته برای جذب گردشگران بیش تر مکان هایی مانند رستوران، چایخانه، غرفه صنایع دستی به آن اضافه شده است.
شهر قدیمی حریره
شهر قدیمی حریره، شهری باستانی می باشد که قدمت آن به 800 سال پیش بازمی گردد. این شهر حدود 1200 هکتار وسعت دارد که در زمان خود شهری وسیع و مهم به شمار می رفت. همین طور امکانات مختلفی مانند حمام، مسجد، قنا، کارگاه شیشه گری، ساحل و… برای آن در نظر گرفته شده بود. اما متاسفانه امروزه تنها چند دیوار و سقف از این شهر بی نظیر به جا مانده است.
خانه مردم شناسی کیش
خانه مردم شناسی کیش که در یکی از قدیمی ترین محله های جزیره کیش واقع شده است، حدود 200 سال قدمت دارد. این محل امروزه به یکی از مکان های دیدنی برای گردشگران تبدیل شده است تا مردم با بافت سنتی و شیوه زندگی بومیان کیش به خوبی آشنا شوند.
این خانه که به فردی به نام حاج عبدالله بین شاهین یکی از تجار و لنج سازان معروف آن منطقه تعلق دارد، در زمینی به مساحت 200 متر مربع بنا شده است و از دو حیاط و 15 اتاق تشکیل شده است.
کشتی یونانی کیش
کشتی که به دلایل نا معلومی در سال 1345 در نزدیکی روستای باغو در جزیره کیش به گل نشست و به این دلی لکه آخرین مالک آن فردی یونانی بود، به این نام معروف شد. امروزه این محل یکی از جاذبه های دیدنی جزیره کیش محسوب می شود که مسافران برای گرفتن عکس و تماشای غروب آفتاب به آن مراجعه می کنند.
درخت سبز
کهن سال ترین درخت جزیره کیش که با نام درخت سبز شناخته می شود، از دیگر جاذبه های این جزیره محسوب می شود. این درخت حدود 600 سال عمر دارد و عده ای آن را مقدس می دانند و بند های سبز رنگی که از درخت مشخص می باشد، برای برآورده شدن آرزو ها به آن بسته شده اند.
معرفی تفریحات کیش
فعالیت های تفریحی جزیره کیش که مورد استقبال بسیاری از مسافران و گردشگران قرار گرفته است موارد مختلفی از جمله غواصی، شاتل، جت اسکی، پاراسل، ماهیگیری، جایروکوپتر، جنگ های شادی، سافاری، بانجی جامپینگ و… را شامل می شود. لازم است بدانید که کیش تفریحات آبی و غیر آبی فراوانی را برای مسافرین در نظر گرفته است.
معرفی غذا های سنتی کیش
کیش یکی از جنوبی ترین جزیره های استان هرمزگان محسوب می شود که غذا های محلی زیادی را دارا است. در این بخش از مطلب به صورت کامل معروف ترین و شناخته شده ترین غذا های محلی را برای شما معرفی خواهیم کرد.
محبوس لحم
از معروف ترین غذا های بومی کیش، می توانیم به محبوس لحم اشاره کنیم. این غذا بیش تر در مجالس سرو می شود و از ترکیب نخود، برنج و کشمش تشکیل شده است. این غذا به همراه ادویه های جنوبی، گوشت یا ماهی ترکیب می شود و جزو غذا هایی است که می توانید آن را در کیش تجربه کنید.
سمک مشوی
یکی دیگر از غذا های عربی پر طرفدار در این جزیره که با ماهی کبابی و یا سرخ شده که با انواع ادویه های تند عربی مزه دار شده اند، تهیه می گردد.
مرگوگ یا مرقوق
یکی از غذا های لذیذ که ترکیبی از سبزیجات مختلف مانند بادمجان، گوجه، پیاز، سیب زمینی با گوشت و ادویه می باشد مرگوگ یا مرقوق نام گرفته است.
معرفی سوغات و صنایع دستی جزیره کیش
سوغات و صنایع دستی کیش، صرفا به پوشاکی که در پاساژ ها و مراکز خرید موجود است، محدود نمی شود. بلکه حصیر، پارچه های گلابتون و صنایع دستی که از صدف و مرجان تهیه می شوند را در کنار خوراکی هایی مانند قهوه، خرما و شکلات می توان به عنوان سوغات کیش به شمار آورد.
گلیم سوزنی
گلیم سوزنی که با نام شریکی نیز شناخته می شود، یکی از منحصر به فرد ترین سوغات جزیره کیش می باشد. گلیم سوزنی به عنوان زیرانداز مورد استفاده قرار می گیرد و یکی از ویژگی های خاص آن این است که بر اساس علایق و الهامات شخصی بافته می شود. به همین خاطر هیچ دو شیریکی را پیدا نمی کنید که طرح و نقشی مشابه به یکدیگر داشته باشند.
کوزه های سفالی
یکی از بهترین سوغات کیش، کوزه های سفالی می باشند. این کوزه ها از گلی به نام مارن ساخته می شوند. لازم است بدانید که در عمق 30 متری خاک این جزیره، گلی به نام مارون وجود دارد که برای سفالگری مورد استفاده قرار می گیرد.
این گل نه تنها در ساخت کوزه، بلکه در معماری و مصارف درمانی نیز کاربرد دارد. رنگ آن مایل به سبز می باشد. به همین خاطر کوزه های سفالی ساخته شده از این گل، رنگی سبز دارند. مردم بومی این منطقه بر روی این سفال ها نقوش زیبایی را طراحی می کنند.
حصیربافی
از معروف ترین صنایع دستی جزیره کیش حصیر بافی می باشد. بومیان این جزیره با استفاده از نوار های درخت نخل وسایل مختلفی مانند سبد، زنبیل، زیرانداز، کیف و… را می سازند. امروزه بسیاری از مردم به جای استفاده از ظروف پلاستیکی و شیشه ای به سراغ وسایل حصیری می روند که سازگاری بیش تری با محیط زیست دارند.
صنایع دستی دریایی
مردم این جزیره از صدف، مرجان و گوش ماهی که رد پای طبیعت بر ساحل می باشد، زیور آلات می سازند. امروزه این زیور آلات جزو صنایع دستی کیش محسوب می شوند. برای تهیه این دسته از زیور آلات می توانید به بازار های محلی مراجعه کنید.