راهنمای سفر به شیراز
هنگامی که برای سفر های داخلی برنامه ریزی می کنید، شهر های زیادی در ایران وجود دارند که هر کدام می توانند مقصدی بی نظیر برای سفر به شمار آیند. شیراز نیز یکی از شهر های پر آوازه در کشورمان محسوب می شود که با داشتن زیبایی های بی نظیر خود، نه تنها در ایران بلکه در سر تا سر جهان زبانزد همگان شده است.
راهنمای سفر به شیراز، یک راهنمای کامل و جامع محسوب می شود که دیدنی های آن را معرفی نموده و مسیر های دسترسی را بررسی کرده است. در ادامه تلاش کرده ایم تا هر آن چیزی که برای سفر به شهر شیراز نیاز دارید را بدانید. با ما همراه باشید.
معرفی شهر شیراز
شیراز در نیمه جنوبی کشور ایران واقع شده است و به عنوان مرکز استان فارس و همین طور از زیبا ترین و کهن ترین شهر های ایران به شمار می رود که با داشتن جذابیت های تاریخی و طبیعی فراوان، یکی از مقاصد مشهور در میان گردشگران داخلی و خارجی شناخته می شود.
هم چنین شهر شیراز، به عنوان سومین شهر ایران از نظر قدمت و پنجمین شهر بزرگ کشور می باشد. نام شیراز در کتاب ها و اسناد تاریخی با نام های مختلفی مانند تیرازیس، شیرازیس و شیراز به ثبت رسیده است. این شهر در دوران صفاریان، آل بویه و زندیان به عنوان پایتخت ایران معرفی شده است.
همین طور جالب است بدانید که شیراز و استان فارس محل پایه گذاری فرمانروایی های هخامنشیان و ساسانیان نیز بوده است. مشاهیر شناخته شده و مشهوری مانند سعدی، حافظ، فردوسی، شهریار، بابا طاهر، سنایی و بهار از اهالی این شهر دوست داشتنی بوده است.
بهترین زمان سفر به شیراز
یکی از نکاتی که بدون شک باید در راهنمای سفر به شیراز به آن پرداخته شود، بررسی بهترین زمان برای سفر به این شرح می باشد. اردیبهشت می تواند به عنوان بهترین زمان سفر به شیراز باشد. چرا که هم شکوفه های بهار نارنج، گل های رز و نرگس و بابونه زیبایی فوق العاده ای به این شهر داده اند. هم چنین از نظر هزینه اقامت نیز قیمت ها مقرون به صرفه تر و اقتصادی تر هستند.
از سوی دیگر از شلوغی زمان نوروز و گرمای کلافه کننده تیر و مرداد نیز خبری نیست. همین طور در فصل زمستان به دلیل کم شدن تعداد مسافر به این شهر، از نظر قیمت مقرون به صرفه می باشد.
معرفی اماکن دیدنی و گردشگری شیراز
یکی از لازمه های راهنمای سفر به شیراز، معرفی اماکن دیدنی و گردشگری این شهر می باشد در ادامه توضیح مختصری در مورد هر کدام داده ایم:
پاسارگاد: شهر پارسه که با نام پاسارگاد نیز شناخته می شود، در 136 کیلو متری جاده شیراز – اصفهان واقع شده است و در بر دارنده یکی از مشهور ترین آثار تاریخی ایران یعنی آرامگاه کوروش بزرگ پایه گذار سلسله هخامنشیان می باشد.
تخت جمشید: امکان ندارد به شهر شیراز سفر کنید و از مجموعه تخت جمشید بازدید نداشته باشید. بزرگ ترین بنای باستانی ایران که نشان دهنده تاریخ آن شهر می باشد و در 60 کیلو متری شهر شیراز واقع شده است. این بنا ترکیبی از معماری تمدن های تحت پوشش هخامنشیان بوده است.
حافظیه: آرامگاه شاعر بزرگ ایرانی، حافظ شیرازی در شیراز قرار دارد که در زمان شب بسیار رویایی بوده و حال و هوای خاصی دارد. این آرامگاه با داشتن نور پردازی زیبا و منحصر به فرد خود، فضایی آرام بخش را برای گردشگران فراهم نموده است.
سعدیه: این مقبره نیز به شاعر مشهور کشورمان، سعدی تعلق دارد و فاصله چندانی با حافظیه ندارد. سعیده در نزدیکی دروازه قرآن قرار دارد و به عنوان یکی از دیدنی های شهر شیراز به شمار می آید.
ارگ کریمخانی: یکی از بزرگ ترین بنا های تاریخی و آجری شهر شیراز، با نام ارگ کریمخانی شناخته می شود. بنای بیرونی معادل 12 متر ارتفاع دارد. در این ارگ، برجی کج شده به چشم می خورد.
عمارت شاپوری: یکی از اماکن دیدنی شهر شیراز که در دوره پهلوی ساخته شده است این بنا تا سال 1378 به خاندان ثروتمند شاپوری تعلق داشت و به دلیل داشتن معماری منحصر به فرد یکی از بنا های بسیار دیدنی محسوب می شود.
باغ ایلخانی: از جذاب ترین اماکن دیدنی شهر شیراز می باشد و قدمت آن به دوران قاجار باز می گردد. این باغ یادگاری از محمد قلی خان ایلخان قشقایی می باشد و در محله سه باغ شیراز قرار دارد. عمارتی در میان باغ واقع شده است که از ایوانی دو ستونی برخوردار شده است و سالن پنج دری و راهرو هایی با گوشواره های زیبا دارد.
آرامگاه باباکوهی: یکی از جذاب ترین دیدنی های شهر شیراز که در کوه صبوری و سمت چپ دروازه قرآن واقع شده است. قدمت این مکان توریستی به دوره دیلمیان باز می گردد. در این کوه دو غار وجود دارد که در یکی از آن ها، آرامگاهی به نام ابو عبدلله محمد ابن عبدالله واقع شده است و با نام بابا کوهی شناخته می شود.
باغ جهان نما: این باغ یکی از بهترین دیدنی های شیراز محسوب می شود که اطراف آن را عمارت های زیبایی احاطه کرده اند. این باغ در نزدیکی حافظیه واقع شده است و جزو با صفا ترین باغ های شیراز می باشد.
باغ ملی شیراز: در میان تمامی اماکن دیدنی شیراز، یکی از بهترین و دنج ترین آن ها باغ ملی شیراز می باشد. این باغ یکی از بزرگ ترین و زیبا ترین پارک های شیراز می باشد. درختان سرو کهنسال و کاج های بلند قامت در این باغ خود نمایی می کنند که نشان دهنده قدمت باغ ملی شیراز هستند.
شاهچراغ: شاهچراغ یکی از اماکن دیدنی و مذهبی در شیراز می باشد که آرامگاه احمد بن موسی کاظم پسر ارشد امام هفتم و برادر امام رضا (ع) در آن قرار دارد. معماری حرم بسیار زیبا و چشم نواز می باشد و با گچ بری و آیینه کاری و نور پردازی تزیین شده است.
راه های دسترسی به شهر شیراز
برای این که راهنمای سفر کاملی را در اختیار شما قرار دهیم، در این بخش از مطلب به راه های دسترسی به این شهر پرداخته ایم. به طور کلی امکان استفاده از قطار و هواپیما و همین طور خودرو شخصی را برای رسیدن به شهر دارید.
در سفر زمینی از تهران با عبور از شهر های قم، کاشان، اصفهان، شهرضا، آباده، منطقه تاریخی ایزدخواست و سپس شهر مرودشت، می توانید به شهر زیبای شیراز برسید.
روش دیگر تهیه بلیط قطار می باشد. هر روزه قطار از شهر تهران به مقصد شیراز حرکت می کند. سفر هوایی نیز یکی از آسان ترین روش ها و همین طور گران ترین روش ها برای رسیدن به شهر شیراز محسوب می شود.
لازم به ذکر است که فاصله و مدت سفر زمینی از تهران به شیراز از نظر مسافت 930 کیلو متر می باشد. در صورتی که از خودرو شخصی استفاده می کنید، تقریبا به 10 ساعت زمان نیاز دارید اما اگر با اتوبوس به این شهر سفر می کنید، لازم است بدانید که 12 ساعت بعد به شیراز خواهید رسید.
فاصله و مدت سفر با قطار، به این دلیل که مسافت ریلی بین تهران و شهر شیراز 924 کیلو متر می باشد، تقریبا 15 ساعت به طول می انجامد.
مدت زمان سفر هوایی از شهر تهران، یک ساعت و نیم می باشد و شما با هواپیما حدود 682 کیلو متر را طی خواهید کرد.
معرفی غذا های محلی شیراز
یکی از نکات مهمی که باید در راهنمای سفر به شهر شیراز به آن پرداخته شود، غذا های محلی و بومی این شهر می باشند. شیراز شهری سنتی محسوب می شود که از دارای غذا های خوش رنگ و بو و لذیذ می باشد. توصیه می کنیم که حتما از غذا های محلی شیراز در زمان سفر تست نمایید.
شیرازی پلو: یکی از غذا های محلی شهر شیراز، شیرازی پلو می باشد که با داشتن رنگ و بوی خوش، باعث بیش تر شدن اشتها می شود! شیرازی پلو در واقع یکی از مهم ترین و اصیل ترین غذا های سنتی شیراز به شمار می آید که از مرغ، برنج، بادمجان، زرشک، ماست، زعفران و ادویه جات مختلف تشکیل شده است.
شکر پلو: از دیگر غذا های محلی شیراز می توانیم به شکر پلو اشاره کنیم. این غذا برای افرادی که علاقه زیادی به غذا های شیرین دارند، گزینه مناسبی می باشد و مواد تشکیل دهنده آن شامل شکر، برنج، خلال بادام، خلال پوست تارنگی و خلال پسته به همراه زعفران می شود.
هویج پلو: یکی دیگر از غذا های شیرین و پرطرفدار شهر شیراز، هویج پلو است. این غذا ترکیبی بی نظیر از هویج، برنج، شکر، زعفران، دارچین، نمک، فلفل و گوشت چرخ کرده می باشد و به منظور تزیین آن از خلال بادام و خلال پسته استفاده می کنند.
رب پلو: از لذیذ ترین غذا های سنتی شیراز، می توانیم به رب پلو اشاره کنیم. این غذا از برنج، رب انار، گردو، کشمش، شکر و پیاز تهیه می شود.
قورمه به: از دیگر غذا های بومی و سنتی شهر شیراز، می توان به قورمه به اشاره نمود. در طبخ این غذا علاوه بر میوه به از گوشت گوسفند، شکر، پیاز، لپه خام، زعفران دم کرده، آبلیمو، زردچوبه، نمک و فلفل نیز استفاده می شود.
معرفی مراکز خرید و بازار های شیراز
یکی از جذابیت های سفر که خود نیز به عنوان تفریح شناخته می شود، خرید و تهیه سوغاتی از مراکز خرید می باشد. در این بخش از راهنمای سفر به شیراز، به معرفی بازار ها و پاساژ های شیراز پرداخته ایم:
بازار وکیل: با این که در شهر شیراز، بازار ها و مراکز خرید زیاد و جذابی وجود دارد، اما هیچ کدام مانند بازار وکیل نیستند. این بازار یکی از معروف ترین و تاریخی ترین بازار های ایران محسوب می شود.
سرای مشیر: در زمان مراجعه به بازار وکیل شیراز، حتما سری به ضلع جنوبی این بازار بزنید و از سرای مشیر نیز دیدن کنید. سرای مشیر بازاری کوچک و در عین حال پر از انواع صنایع دستی جذاب و هیجان انگیز می باشد
بازار حاجی شیراز: بازار حاجی از دیگر بازار های قدیمی و تاریخی ایران محسوب می شود که در میان خیابان لطفعلی خان زند و بقعه واقع شده است. به عقیده خیلی از مردم شیراز، قدمت این بازار به 1000 سال قبل باز می گردد. در این بازار هر آن چیزی که فکرش را می کنید، موجود است.
بازار مسگر های شیراز: بازار مسگر ها نیز در اصل شکل کوچک تری از بازار وکیل می باشد. اما با این تفاوت که این بازار سنتی از زمان قاجار شروع به فعالیت کرده است و تا کنون به عنوان یکی از بازار های سنتی و قدیمی شناخته می شود.
مجتمع تجاری زیتون: با توصیف بازار های سنتی، شاید تصور کنید که شیراز را فقط بازار های سنتی و تاریخی پر کرده اند. در صورتی که چندین مرکز خرید مدرن و تازه ساخت در شهر شیراز نیز فعالیت دارند که یکی از معروف ترین آن ها، مجتمع تجاری زیتون نام دارد.
مجتمع تفریحی گردشگری هامون: یکی از محبوب ترین مراکز خرید به خصوص برای کودکان، مجتمع تفریحی گردشگری هامون می باشد. در این بازار امکانات تفریحی و شهر بازی هیجان انگیزی وجود دارد که بسیار جذاب است.
ستاره فارس: از دیگر مراکز خرید بسیار خود در شهر شیراز می توانیم از ستاره فارس نام ببریم. واحد های صنفی فعال در این پاساژ، قیمت های منصفانه تری را برای محصولات خود تعیین کرده اند. این مجتمع در 9 طبقه و 450 واحد تجاری فعال، مورد توجه بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی قرار گرفته است.
جشنواره ها و آداب و رسوم فرهنگ مردم شیراز
جشنواره های مشهوری در شهر شیراز برگزار می شوند که از مهم ترین آن ها می توانیم به جشنواره بزرگداشت شیراز که 15 اردیبهشت ماه در تقویم نیز به همین نام، نام گذاری شده است و گاهی اوقات تا پایان ماه نیز ادامه پیدا می کند.
آداب و رسوم پیش از عید نوروز که یکی از رسوم های مردم شیراز به شمار می آید و از یک ماه قبل نوروز آغاز می شود. مردم شیراز به بازار رفته و پارچه نو به رنگ های روشن سرخ و یا زرد خریداری می کنند.
رفتن به حوض ماهی در چهارشنبه آخر سال از دیگر آداب و رسوم مردم شیراز محسوب می شود. این حوض در گوشه غربی آرامگاه سعدی واقع شده است و شیرازی ها برای تندرستی و درمان بیماری ها وارد این حوض می شوند و با جامی برنجی سر و روی خود را می شویند.
عروسی درخت نارنج از دیگر رسوم جالب در شیراز قدیم می باشد. شیراز به شهر بهار نارنج شهرت دارد و در گذشته در هر کوچه و خیابانی درخت نارنج به چشم می خورد. در صورت کم بودن محصول، اهالی آن منطقه برای درخت عروسی می گرفتند و زنان محل در این عروسی شرکت می کردند. صاحب منزل با اره یکی از شاخه های درخت را می برید و سپس تور نازکی روی درخت می کشیدند، بر روی آن شکر پنیر می پاشیدند و ترانه های محلی شیرازی را زمزمه و شادی می کردند.
معرفی سوغات های شهر شیراز
بدون شک سفر به شهر شیراز بدون خرید سوغاتی معنایی ندارد. جالب است بدانید که این شهر علاوه بر این که شهری بسیار دیدنی و زیبا می باشد، محلی بی نظیر برای خرید سوغاتی نیز به شمار می آید.
بخش عمده ای از سوغات شیراز را انواع شیرینی های خوشمزه مانند مسقطی تشکیل می دهند. این خوراکی خوشمزه از نشاسته، شکر و زعفران تهیه می شود. سپس روی آن را با آجیل پر می کنند. یوخه نیز از دیگر شیرینی های خوشمزه شیراز می باشد که از خمیری نازک تهیه می شود و با پیچیدن چند لایه خمیر به دور هم و ریختن پودر قند، دارچین و پودر پسته بر روی آن، این شیرینی خوشمزه را طبخ می کنند.
عرق بهار نارنج، عرق نسترن، عرق بیدمشک نیز از دیگر سوغات خوراکی شیراز می باشند. قلم زنی بر روی فلزاتی مانند طلا، نقره و مس، منبت کاری و حکاکی بر روی چوب و هم چنین خاتم کاری که با چیدن تکه های کوچک و رنگی در کنار یکدیگر شکل می گیرند، از دیگر سوغات خریدنی و مصرفی شهر شیراز می باشند.