دربند تهران
دربند تهران، منطقه ای عالی با آب و هوای بسیار دلپذیر و مطلوب می باشد که پایتخت نشینان زیادی از شلوغی و ترافیک و آلودگی شهر، به این محل پناه می برند تا هم از چشم انداز زیبای آن لذت ببرند، هم در رستوران های متعدد آن یک وعده غذای لذیذ میل نمایند.
اما این تمام ماجرا نیست. چرا که می توانند بدون این که از تهران فاصله بگیرند، به کوهنوردی بپردازند و از هوای مطبوع و محیط دیدنی آن کامل بهره را ببرند. پیاده روی در مسیر سنگی دربند تهران و عبور از کنار غذاخوری های مختلف و دست فروشان و خوردن انواع آلو، لواشک، ترشک، باقالی، بلال و… همان چیزی است که جذابیتی دو چندان به دربند بخشیده است.
با من بیا تصمیم دارد به صورت کامل تاریخچه محله دربند تهران را در ادامه مورد بررسی قرار دهد و تفریحات آن را به شما معرفی کند. با ما همراه باشید.
معرفی دربند تهران
دربند پیش از این که بخشی از تهران باشد، به عنوان یک دهکده شناخته می شود و امروزه جزو محله های قدیمی در شمال پایتخت به شمار می رود. این منطقه که به عنوان یکی از دیدنی های تهران محسوب می شود، در بین گردشگران و اهالی تهران، از شهرت ویژه ای برخوردار شده است و اغلب به عنوان اولین گزینه برای تفریح و گردش توریست های خارجی و داخلی پیشنهاد می شود.
در صورتی که به کوهنوردی علاقه دارید، به منظور صعود به کوه های البرز مرکزی، به خصوص قله توچال، می توانید به دربند بروید. در کنار مسیر کوهنوردی، جذابیت های دیگری مانند تله سیژ دربند، طبیعت زیبا و هم چنین کافه ها و رستوران های متعدد در گوشه و کنار این منطقه باعث شده اند تا دربند به یکی از پاتوق های شهر تهران تبدیل شود.
از محله های قدیمی دربند می توانیم به مرغ محله (مغ محله)، کلاغ پر، کنار محله و سربند اشاره کنیم. ضمن این که رودخانه دربند از وسط محله می گذرد و در سال 1366 نیز سیلی در این رودخانه اتفاق افتاد که به سیل تجریش و یا سیل دربند معروف است و منجر به نابودی بازار تجریش شد.
از میدان دربند، مسیری به مسافت حدود 250 متر پیش رو گردشگران قرار می گیرد که انواع و اقسام مغازه ها و فروشنده خیابانی به فروش خوراکی های خوشمزه و هوس بر انگیز از لواشک و ترشک تا باقالی پخته و لبو و… مشغول هستند. به طور کلی، دربند به دلیل وجود همین خوراکی های خیابانی شهرت پیدا کرده است. به هر طرف و سو که سر بچرخانید، چایخانه و رستوران مشاهده خواهید کرد که اغلب از مشتری پر هستند.
در صورتی که به دنبال جایی برای استراحت هستید، فقط باید 10 دقیقه پیاده روی کنید تا به محدوده ای سرسبز با جویباری طبیعی و تعدادی آبشار کوچک برسید. در امتداد این جریان آب، سکو هایی با فرش و بالش قرار گرفته است که می توانید از چای، میان وعده و حتی قلیان لذت ببرید. این جا محلی زیبا و بسیار آرام بخش و دنیایی به دور از هیاهو و شلوغی های تهران می باشد.
شب های دربند نیز طرفداران زیادی را به خود اختصاص داده است و شهرت ویژه ای را از آن خود کرده است. بسیاری از افراد شب ها را برای گشت و گذار در دربند انتخاب می کنند. به خصوص که کلیه کافه ها، رستوران ها و مغازه ها از نور پر شده اند و جذابیت حضور در این منطقه دو چندان می شود.
بررسی تاریخچه محله دربند تهران
قدمت دهکده دربند به 200 سال پیش باز می گردد. به گفته مردم محلی اولین بار افرادی از طالقان به این منطقه کوچ کردند و تشکیل خانواده دادند. به همین دلیل، منطقه دربند بنیان گذاری شد. موقعیت عالی دربند باعث شد تا افرادی ثروتمند و پادشاهان، اقامتگاه های ییلاقی خصوصی برای خود بسازند.
در دوره قاجار این منطقه مورد توجه بسیاری از شاهزادگانی بود که آن را برای سکونت خود انتخاب کرده بودند. این امر در عصر ناصر الدین شاه ادامه پیدا کرد و یک عمارت ناهار خوری به این ییلاق تفریحی اضافه شد.
جالب است بدانید که به فرمان رضا شاه در زمین های دربند، مهمان خانه و تعدادی ویلا ساخته شد. مهمان خانه دربند نخستین اقامتگاه در ایران بود که مناسب پذیرایی از شخصیت های داخلی و خارجی بود و بعد ها به هتل دیپلمات تغییر نام داد. در ادامه ساختمان شهرداری، اداره شهربانی، پست و کارخانه برق نیز در این محله راه اندازی شدند. علاوه بر ایجاد پل بزرگی بر روی رودخانه این محل، تندیس کوهنورد نیز در میدان سربند نصب و در گذر زمان کاخ سعد آباد در این منطقه خوش آب و هوای بنا گردید.
دربند تهران کجا است؟
دربند، به عنوان یکی از دهکده های قدیمی شمیران و از محله های شمال شهر تهران شناخته می شود. خیابان دربند از میدان قدس یا همان میدان تجریش در ارتفاع 1.600 متری از سطح دریا شروع می شود و در میدان سربند در ارتفاع 1.800 متری از سطح دریا به اتمام می رسد.
به منظور رسیدن و بازدید از محله دربند شهر تهران، گزینه های مختلفی مانند ماشین شخصی، اتوبوس، مترو و تاکسی را پیش رو دارید. به هر حال باید ابتدا خود را به میدان تجریش برسانید که برای این منظور می توانید از خط مترو کهریزک – تجریش، اتوبوس های بی آر تی راه آهن – تجریش و یا تاکسی های شهری استفاده نمایید. از میدان تجریش نیز می توانید با کمک تاکسی های خطی به سمت دربند تهران حرکت کنید و در میدان سربند پیاده شوید.
در صورتی که با خودرو شخصی به دربند می روید، ابتدا به میدان تجریش و سپس خیابان دربند بروید. اتومبیل خود را در میدان سربند و یا خیابان منتهی به آن پارک کنید و باقی مسیر را پیاده روی نمایید.
میدان دربند
میدان اصلی دربند شهر تهران، با نام سربند شناخته می شود که در خیابان دربند واقع شده است و از شمال به منطقه دربند، از جنوب به کاخ موزه سعد آباد و از شرق به محله باغ شاطر منتهی می شود. ویژگی مهم این میدان، وجود مجمسه کوهنوردی می باشد که بیش از 50 سال است در این محل از بازدید کنندگان استقبال می کند.
مجسمه دربند
تندیس کوهنورد واقع در میدان سربند محله دربند تهران، اثری ماندگار از رضا لعل ریاحی، پیکر تراش و نقاش ایرانی می باشد که در سال 1341 ساخته شده است.
حسن وجدان خوش، از کوهنوردان ایرانی، در سال 1337 ایده ساخت این مجسمه را مطرح نمود. سرهنگ بیات که آن زمان ریاست مرکز آموزش کوهستانی ارتش را بر عهده داشت، مقدمات ساخت آن را فراهم نمود و شهردار وقت تهران نیز هزینه آن را به مبلغ 10 هزار تومان متقبل شد.
جالب است بدانید که امیر شاه قدمی که گروهبان ارتش و مربی کورهنوردی و اسکی ایران بود، به عنوان مدل این مجسمه معرفی شد. دلیل این انتخاب به همکاری او در نجات سرنشینان یک فروند هواپیمای آمریکایی ساقط شده در ایران مربوط می شد که به پاس این کار ارزشمند، جان اف کندی، رئیس جمهور وقت آمریکا، در سال 1340 به او مدال لیاقت داد.
مدل گچی مجسمه کوهنورد در سال 1338 در میدان سربند قرار گرفت. اما به دلیل بارندگی و سرمای زمستان، بخش هایی از مجسمه خرد شد. تا این که مجسمه سیمانی کوهنورد در سال 1341 آمده شد و هنوز در این میدان از بازدید کنندگان استقبال می کند.
مجسمه سه متری دربند که سال های سال به تماشای رهگذران ایستاده است، نمادی از کوهنوردان ایرانی محسوب می شود.
معرفی اماکن دیدنی دربند تهران
در منطقه دربند شهر تهران، امکانات تفریحی و دیدنی های گوناگونی وجود دارد که هر کدام می توانند ساعاتی شما را سرگرم نمایند. در این صورت می توانید خاطرات خوشی را برای خود رقم بزنید. در ادامه این دیدنی ها را برای شما معرفی کرده ایم:
پیاده روی
روز های آخر هفته و تعطیلات، بهترین زمان برای گشت و گذار و پیاده روی در دربند محسوب می شود. به خصوص که عبور کردن از میان انبوه سفره خانه ها و قهوه خانه ها و مغازه های رنگارنگ جذابیت زیادی را به همراه دارد. در صورت تمایل می توانید با تله سیژ به محل مورد نظرتان بروید و یا از طول مسیر و کنار رودخانه کمال لذت را ببرید.
کوهنوردی
مسیر دربند به فله توچال، یکی از پر طرفدار ترین مسیر های کوهنوردی تهران محسوب می شود که علاقه مندان اغلب صبح خیلی زود راهی آن می شوند.
به منظور کوهنوردی در دربند شهر تهران، می توانید از میدان سربند به سمت توچال حرکت کنید و یا بخش ابتدایی مسیر را با استفاده از تله سیژ پشت سر بگذارید. در طول راه علاوه بر روستای پس قلعه، با آبشار دوقلو و پناهگاه شیرپلا مواجه خواهید شد که لذت این کوهنوردی را برای شما دو چندان خواهد کرد.
این پناهگاه بسیار مجهز می باشد و امکان شب مانی در آن وجود دارد. کوهنوردان زیادی در این محل و یا در ارتفاع بالا تر و در جان پناه امیری استراحت می کنند و سپس راهی قله توچال می شوند.
هم چنین کوهستان های صخره ای دربند و مناطقی مانند یخچال از مکان های مناسب برای ورزش سنگ نوردی هستند و علاقه مندان و حرفه ای های این رشته می توانند از انجام ورزش مورد علاقه خود در این مکان لذت ببرند.
آبشار دو قلو دربند
از زیبا ترین آبشار های شمیرانات، می توانیم به آبشار دوقلو اشاره کنیم که در ارتفاع 2.700 متری از سطح دریا واقع شده است و کوهنوردان از آن برای رفع خستگی استفاده می کنند. آب این آبشار از ذوب شدن برف ارتفاعات البرز تامین می شود و دمای آب آن به حدی خنک است که حتی در تابستان ها نمی توانید دست و یا پای خود را برای مدتی طولانی در آن نگه دارید!
این آبشار حدود 20 متری، در مسیر اصلی صعود به توچال و در نزدیکی پناهگاه شیرپلا قرار دارد و به این دلیل که آب آن در زمان ریزش دو شاخه می شود، با نام آبشار دو قلو شناخته می شود.
تله سیژ دربند
تله سیژ از تفریح های هیجان انگیزی می باشد که حدود 50 سال پیش در منطقه دربند شهر تهران به راه افتاد و گزینه ای عالی برای گردشگرانی محسوب می شود که می خواهند خود را به ارتفاعات دربند برسانند. تله سیژ شبیه به کابین می باشد. با این تفاوت که در آن از یک صندلی دو نفره استفاده شده است و بر خلاف تله کابین، اتاقی برای آن ساخته نشده است. مسیر 600 متری تله سیژ از میدان دربند شروع می شود و تا ارتفاعات کوه ادامه پیدا می کند.
- ساعات کاری تله سیژ دربند: شنبه تا چهارشنبه از ساعت 8.30 تا 22 و پنجشنبه، جمعه و روز های تعطیل از ساعت 6 صبح لغایت 23.
- هزینه بلیط تله سیژ دربند: قیمت بلیط رفت و برگشت از 21 تا 31 هزار تومان می باشد که بسته به روز آن در طول هفته متغیر است. به طور مثال، قیمت بلیط شنبه تا چهارشنبه از ساعت 8 تا 10 صبح معادل 21 هزار تومان و از 10 صبح تا 23 معادل 24 هزار تومان می باشد. قیمت بلیط تله سیژ در روز های پنجشنبه، جمعه و تعطیلات رسمی از ساعت 10 صبح تا 20 معادل 31 هزار تومان و از ساعت 20 تا 24 معادل 21 هزار تومان می باشد.
بهترین زمان بازدید از دربند شهر تهران
دربند در تمامی فصل ها زیبایی های منحصر به فرد خودش را دارد و هر زمان که به آن مراجعه کنید، از گردشگر و بازدید کننده پر است. با این که پنجشنبه ها، جمعه ها و ایام تعطیل، دربند بسیار شلوغ می شود، در سایر روز های هفته هم می توانید به این محل بروید و از محیط خلوت تر و هوای خوش آن کمال لذت را ببرید. در فصول سرد سال، دربند برفی می شود. هر چند مسیر پیاده روی اغلب تمیز می باشد و رستوران ها فعالیت لازم را دارند و می توانید با آسودگی خیال تصاویر دل انگیزی را از مناظر برفی به ثبت برسانید.
تفاوت درکه و دربند در چیست؟
درکه از مسیر های محبوب کوه پیمایی محسوب می شود که در شمال غرب تهران قرار دارد. این ییلاق خوش آب و هوا در پای کوه البرز جای گرفته است و از تفرجگاه های مهم و قدیمی پایتخت می باشد. درکه، فضایی پلکانی دارد که شما را به یاد روستا های پلکانی ایران می اندازد. درکه نیز درست مانند دربند قهوه خانه ها و کافی شاپ هایی در طول مسیر دارد که می توانید خستگی پیاده روی طولانی را از تن بیرون کنید.
با این حال می توان گفت که تفاوت درکه و دربند چندان هم چشم گیری نیست. اما شب های دربند شور و حالی دیگر دارد و حس نوستالژی که در ذهن افراد زنده می کند، آن را متفاوت از درکه نشان می دهد. در واقع اگر خیال کوهنوردی نداشته باشید، دربند فرصت خوبی برای پیاده روی و دورهمی خانوادگی و دوستانه محسوب می شود.
درکه بهتره یا دربند؟
درکه و دربند هر کدام به تنهایی جذابیت های خاص و منحصر به فرد خود را دارا می باشند. به همین دلیل نمی توان گفت که کدام یک بهتر است. وجود طبیعت بکر و زیبا، مسیر کوه پیمایی، فضای کوهستانی و خوش آب و هوا، انواع کافه ها و رستوران ها و دست فروش هایی که انواع و اقسام تنقلات را می فروشند، همه و همه این دو جاذبه را پرطرفدار کرده اند.
با این حال شاید بتوان گفت که دربند بیش تر برای افرادی جذابیت دارد که قصد کوهنوردی ندارند و می خواهند از طبیعت با پیاده روی لذت ببرند. ساعاتی را در کنار عزیزان خود خاطره سازی کنند و در کنار رودخانه غذایی میل نمایند و یک اسکان کمر باریک چای بنوشند.
جاذبه های دیدنی اطراف دربند تهران
با این که گشت و گذار در دربند و استفاده از این طبیعت بکر و محیط معرکه می تواند چند ساعتی از وقت شما را به خو اختصاص دهد، اما اگر زمان کافی داشتید، می توانید از جاذبه های دیدنی اطراف دربند نیز بازدید کنید:
پارک گلابدره: در فاصله تقریبی 2 کیلو متری از میدان دربند و در خیابان دربند قرار دارد. یکی از هیجان انگیز ترین تفریح های این مجموعه، سورتمه می باشد که در سال 1392 با کلیه استاندارد های ایمنی جهانی فعالیت خود را آغاز کرده است. آبشار و آلاچیق، زمین های ورزشی و بازی، پیست دوچرخه سواری، برکه و آب نما از دیگر امکانات این پارک به شمار می آیند.
امامزاده صالح و بازار تجریش: از آن جا که دربند حدودا 6 کیلو متر از میدان تجریش فاصله دارد، با عبور از مسیر کوتاهی، می توانید خود را به این میدان و امامزاده صالح برسانید. ضمن این که بازدید از بازار تجریش هم نیز می توانید جذاب و دیدنی باشد. به ویژه با انواع سبزی ها و میوه هایی که شاید برخی از آن ها را در کم تر جایی از تهران مشاهده کنید.
مجموعه تاریخی فرهنگی سعد آباد: در شمال کاخ سعد آباد، میدان دربند واقع شده است. به همین دلیل فرصت را غنیمت بشمارید و از این اقامتگاه ییلاقی پادشاهان قاجار و پهلوی دیدن کنید. مجموعه کاخ سعد آباد از 18 ساختمان اصلی تشکیل شده است که برخی از آن ها به بیش از یک موزه اختصاص داده شده اند و تعدادی از آن ها نیز به منطور امور اداری و یا نهاد ریاست جمهوری مورد استفاده قرار گرفته اند.
در صورتی که اطلاعات بیش تری در مورد دربند تهران دارید، می توانید آن را در انتهای این مطلب با سایر کاربران با من بیا به اشتراک بگذارید.
پرسش های متداول
دربند تهران کجا است؟
محله دربند در خیابان دربند، در نزدیکی میدان تجریش تهران واقع شده است.
جا های دیدنی دربند کدام اند؟
گردشگران علاوه بر پیاده روی و کوهنوردی در منطقه دربند تهران، می توانند از آبشار دو قلو دربند دیدن کرده و از تله سیژ به منظور رفتن به ارتفاعات استفاده کنند. وجود انواع رستوران ها، سفره خانه ها، طبیعت و رودخانه زیبا در این محل یکی دیگر از دلایل بازدید پایتخت نشینان از دربند محسوب می شود.
مجسمه دربند متعلق به چه کسی است؟
مجسمه کوهنورد در میدان دربند اثری از رضا لعل ریاحی می باشد که از روی یک مدل ایرانی یعنی امیر شاه قدمی، گروهبان ارتش و مربی کوهنوردی و اسکی، در سال 1341 ساخته شده است.
دربند و درکه چه تفاوتی با هم دارند؟
درکه و دربند هر دو از طبیعت زیبا، فضای کوهستانی و مسیر کوه پیمایی، انواع و اقسام کافه و رستوران و… برخوردار شده اند. هر چند دربند بیش تر برای کسانی جذاب است که به دنبال گردشگری و پیک نیک و استفاده از محیط ناب این منطقه می گردند و کم تر به کوهنوردی فکر می کنند.