شنبه, آذر ۱۸, ۱۴۰۲
  • شهرهای ایران
    • اصفهان
    • شیراز
    • تهران
    • رشت
    • کیش
    • مازندران
  • شهرهای دنیا
    • آذربایجان
    • آنتالیا
    • ارمنستان
    • استانبول
با من بیا
  • خانه
  • گردشگری
    • اخبار گردشگری
  • ایرانگردی
  • جهانگردی
  • دیدنی های شهر
  • رستوران گردی
    • سوغاتی های محلی
  • راهنمای سفر
بدون نتیجه
نمایش همه نتایج
با من بیا
خانه گردشگری دیدنی های شهر

آرامستان ظهیر الدوله تهران

مائده مسعودی نویسنده: مائده مسعودی
اردیبهشت ۴, ۱۴۰۲
در تهران, دیدنی های شهر
85 1
0
آرامستان ظهیر الدوله تهران

معرفی آرامستان ظهیر الدوله تهران

آرامستان ظهیر الدوله تهران

بسیاری از چهره های سر شناس ایرانی، در آرامستان ظهیر الدوله آرامیده اند و به نوعی بستر ابدی این افراد به حساب می آید.

این آرامستان در منطقه دربند شهر تهران واقع شده است و قدمت آن به دوران حکومت قاجار باز می گردد. افرادی که به فرهنگ و هنر علاقه زیادی دارند، به دفعات برای بازدید و ذکر فاتحه ای به آرامستان ظهیر الدوله می روند.

در میان دیدنی های تاریخی و جذاب شهر تهران، آرامستان ظهیر الدوله تهران نیز شهرتی منحصر به فرد در میان دوستداران فرهنگ و هنر دارد. به همین خاطر با من بیا در ادامه تصمیم دارد آرامستان ظهیر الدوله را معرفی کرده و تاریخچه آن را مورد بررسی قرار دهد. با ما همراه باشید.

 

درباره آرامستان ظهیر الدوله بیش تر بدانید…

در بدو وارد شدن به باغ، درختان در تنیده و هوای پاک این مکان، هر بازدید کننده و یا هر فردی که سفری به تهران داشته است را مجذوب خود می کند. در سمت راست حدود 20 تا 30 آرامگاه با نام فامیلی افخمی به چشم می خورد.

سنگ قبر ها بسیار زیبا و هنرمندانه ترشیده شده اند. آرامستان ظهیر الدوله که یک ملک شخصی به حساب می آمده است، امروزه در میان گردشگران و تهرانی ها، محبوبیت زیادی دارد.

آرامستان ظهیر الدوله تهران
درباره آرامستان ظهیر الدوله تهران بیش تر بدانید…

در ابتدای حیاط به غیر از درختان پیچ در پیچ و سبز، قبر هایی دیده می شود که شاید برای بسیاری از افراد نا آشنا جلوه کنند. در حالی که بسیاری از بزرگان سیاست ایران، در آن ها آرام گرفته اند. جمع کثیری از این قبر ها به ارتشیان، خلبان ها و اشخاص سر شناس در دوران های مختلف تعلق دارد.

دور تا دور حیاط اتاق هایی توجه شما را به خود جلب خواهند کرد. این اتاق ها در گذشته به منظور پذیرایی از میهمانان این گورستان مورد استفاده قرار می گرفتند. قبر برجسته علی خان دولوی در مرکز این محوطه واقع شده است.

در اطراف و پیرامون این قبر، تا جایی که چشم کار می کند، سنگ قبر های کوچک و بزرگ با نقش مخصوص اخوتی ها جای دیده می شوند. این افراد از اعضای اولیه این انجمن بودند و پس از فوت، میهمان این باغ شدند. قبر های کوچک با یک کاشی و نام فرد مدفون، قبر هایی با آیاتی به خط کوفی، قبر های بسیار قدیمی و قبر هایی که از گوشه و کنار آن ها سبز های بلندی بیرون زده است، باعث زیبا تر شدن فضای گورستان شده اند.

این قبرستان بر خلاف فبرستان های امروزی، سنگ های بسیار خوش تراش آن را تشکیل داده اند. سنگ ها هیچ شباهتی به یکدیگر ندارند. برخی از آن ها به رنگ فیروزه ای و برخی دیگر به شکل ایستاده یا خوابیده نشانی از فرد دفن شده می دهند.

برخی از قبر ها برجسته می باشند و نقش های زیبایی بر روی آن ها حک شده است قبر ها با شخصیت شخص متوفی هماهنگی دارند و شکل سنگ قبر گویای حرفه و پیشه وی در زمان حیات می باشد. مقبره حسین صبا که از دو کتاب تشکیل شده است، به عنوان یکی از زیبا ترین سنگ قبر های آرامستان ظهیر الدوله به حساب می آید.

 

آدرس قبرستان ظهیر الدوله کجا است؟

آرامستان ظهیر الدوله در میدان قدس، خیابان دربند، خیابان ظهیر الدوله واقع شده است. به منظور رسیدن و بازدید از این گورستان، می توانید از خط شماره یک مترو (تجریش – کهریزک) استفاده نمایید و در ایستگاه پایانی پیاده شوید.

از ایستگاه مترو تا آرامستان حدود 20 دقیقه پیاده روی پیش رو خواهید داشت. هم چنین اتوبوس هایی که در پایانه تجریش توقف می کنند، می توانند دسترسی شما را به آرامستان ظهیر الدوله سهولت ببخشند. پس از پیاده شدن از این اتوبوس ها، باید 20 دقیقه پیاده روی نمایید تا به این آرامستان برسید.

 

فراز و نشیب تاریخی آرامستان ظهیر الدوله تهران

در روز سه شنبه، 24 ماه ذیقعده سال 1303 شمسی، هنگامی که علی خان ظهیر الدوله به دلیل سکته قلبی، در باغ خود در جعفر آباد شمیران، دار فانی را وداع گفت، در مجاورت باغ او، در قبرستان عمومی حد فاصل تجریش و امامزاده قاسم، به خاک سپرده شد.

آرامستان ظهیر الدوله تهران
فراز و نشیب های تاریخی آرامستان ظهیر الدوله تهران

در گذشته، در این محل گورستانی قدیمی قرار داشت و بعد ها خانقاه ظهیر الدوله نیز به همین محل انتقال داده شده بود. اما پس از دفن ظهیر الدوله، مریدانش، این گورستان قدیمی و خانقاه را «آرامگاه ظهیر الدوله» نام گذاری کردند.

در زیر درختی، ظهیر الدوله دفن شد که داغدانان نام گرفته بود و ظهیر الدوله در مدت زمان حیات خود، اغلب در سایه همین درخت می نشست.

وی پیش از دفن، به وسیله مولوی رشتی که بعد ها او نیز در همین محل دفن گردید، غسل داده شد و انجمن اخوت این قبرستان عمومی را حصار کشی کردند و قبرستان ظهیر الدوله نام نهادند قبرستانی که امروز یکی از دیدنی های شهر تهران به شمار می آید!

از سال های 1340 به بعد، دفن اموات در این مجموعه ممنوع اعلام شد و دفن افراد در سال های 40 تا 50، صرفا با اجازه نامه خاص و آن هم برای مدت زمانی محدود انجام می گرفت. آخرین تدفین در آرامگاه ظهیر الدوله در سال 1359 شمسی صورت گرفته است.

این آرامگاه تاریخی یکی از دیدنی های استان تهران در پایتخت به حساب می آید که علاقه مندان آن را شبیه به گورستان پرلاشز فرانسه می دانند. آرامستان ظهیر الدوله در سال 1378 توسط سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان تهران با شماره 2001 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.

 

ظهیر الدوله چه کسی بود؟

میرزا علی خان دولوی قاجار، ملقب به ظهیر الدوله، فرزند محمد ناصر خان، وزیر دربار ناصر الدین شاه در سال 1281 در جمال آباد شیراز، چشم به جهان گشود. او در 16 سالگی، با دختر ناصر الدین شاه ازدواج کرد و در سال 1304 پس از پدر خود که وزیر دربار ناصر الدین شاه بود، به سمت وزیر تشریفات خاصه منصوب گردید.

آرامستان ظهیر الدوله تهران
ظهیر الدوله چه کسی بود و آرامستان ظهیر الدوله به چه کسی تعلق دارد؟

ظهیر الدوله پایه گذار نمایش و ارکستر ملی ایران بود. اولین کنسرت در باغ خانقاه به همت این شخص و پدر ابوالحسن خان صبا و پدر رهی معیری انجام گرفت. او در سال 1317 انجمنی 110 نفره تشکیل شده از بزرگان را ایجاد نمود تا با استبداد و خرافه پرستی به مبارزه بپردازند.

ظهیر الدوله خانه خود در ظهیر الدوله را وقف انجمن اخوت و نظارت آن را به همین انجمن واگذار نمود. بر اساس نوشته های به جا مانده از مهدی مرسلوند در کتاب «زندگینامه رجال و مشاهیر ایران» آشنایی با ظهیر الدوله با صفی علیشاه نقطه عطفی در زندگی وی بود. به گونه ای که به زودی در سلک مریدان او درآمد و پس از وفات صفی علیشاه در سال 1316، با لقب صفی علیشاه، جانشین او شد.

پس از به توپ بستن مجلس در زمان استبداد صغیر، خانه و خانقاه ظهیر الدوله نیز به اتهام همکاری با مشروطه خواهان ویران گردید و اثاث آن به غارت رفت. ظهیر الدوله ملک خود را در نزدیکی امامزاده قاسم شمیران وقف خانقاه و انجمن نمود و مسئولیت اداره آن را نیز به انجمن اخوت واگذار کرد.

آخرین فردی که از انجمن اخوت به جا مانده بود، درویش رضا بود که او نیز پس از سیل سال 1366 سکته کرد و دار فانی را وداع گفت. امروز اما اثری از این انجمن به جا نمانده است.

سال ها پس از وفات درویش رضا، این گورستان توسط همسر و پسر وی اداره می شد. بر اساس گفته های ساکنین قدیمی این محله، مراسمی در این مکان به اجرا در می آمد که امروزه از آن نیز اثری به جا نماند است. این مکان که زمانی رفت و آمد های زیادی را شاهد بود و میزبانی صاحبان ذوق و هنر را بر عهده داشت، در زمان کنونی در ساعاتی مشخص امکان ورود بازدید کنندگان را می دهد و افراد می توانند در ساعات مقرر شده، فاتحه ای برای قبر های به جا مانده از دنیای علم و ادب و مشاهیر ادوار گذشته بفرستند.

ایرج میرزا در سال 1304 و درویش خان در سال 1305، جزو اولین هنرمندانی به حساب می آمدند که در همین گورستان به خاک سپرده شدند. بعد از این مشاهیر بود که دیگر هنرمندان در این مکان دفن شدند.

 

چه کسانی در آرامستان ظهیر الدوله آرام گرفته اند؟

قبر کشیده و بزرگی در زیر یک طاقی بالای دو یا سه پله توجهات را به خود جلب می کند. این قبر به محمد تقی بهار ملقب به ملک الشعراء بهار، ادبی، شاعر، نویسنده، روزنامه نگار و سیاست مدار ایرانی تعلق دارد. بالا تر از قبر بهار، قبر ایستاده و زیبایی به چشم می خورد که نام شادروان دکتر محمد حسین لقمان ملقب به لقمان الدوله و معین الاطبا، موسس مدرسه طب در سال 1297 و اولین رئیس دانشکده پزشکی دانشگاه تهران و پزشک برجسته ایرانی دیده می شود.

آرامستان ظهیر الدوله تهران
آرامگاه ملک الشعرای بهار در آرامستان ظهیر الدوله تهران

این قسمت ابتدای راهی می باشد که بسیاری از شاعران و بزرگان ادب ایران را در دل خود جای داده است.

پس از قبر های این دو بزرگ، قبر معیری می باشد که داخل یک فضای شیشه ای جای گرفته است. داخل این فضای شیشه ای دو قبر به چشم می خورد که یکی از آن ها به رهی معیری، غزل سرای معاصر ایرانی و دیگری به سرهنگ حسنعلی معیری تعلق دارد. طاقی این دو قبر یک سقف کاشی کاری شده با 6 ستون موج دار می باشد. سقف این طاقی در داخل محفظه شیشه ای نیز به طور کامل با کاشی کاری تزیین شده است.

در زیر درختی یک سنگ چند گوشه و برجسته دیده می شود که بر روی آن نام ایرج میرزا و اشعارش در مورد مرگ حکاکی شده است. حسین یاحقی نوازنده ویولن ایرانی نیز که از دیگر مشاهیر موسیقی ایران به شمار می آید، در این مکان آرام گرفته است. وی آهنگساز، نوازنده ویولن و کمانچه و رهبر اکستر بود.

آرامستان ظهیر الدوله تهران
آرامگاه استاد حسین یاحقی در آرامستان ظهیر الدوله تهران

رضا محجوبی برادر مرتضی محجوبی از خانواده ای هنر بود. پدر وی نی و مادر او پیانو می نواختند. در سال 1333 این نوازنده ویولن و آهنگساز ایرانی، میهمان ابدی این باغ شد.

داریوش رفیعی خواننده ایرانی که موجب شهر «زهره»، «شب انتظار» و «گلنار» به شهرت رسیده بود، در سال 1337 به جمع هنرمندان خفته در گور باغ ظهیر الدوله پیوست. بانو قمر الملوک وزیری، اولین خواننده زن ایرانی که به پر آوازه ترین خواننده اشعار سنتی ایران معروف می باشد، در مرداد ماه سال 1338 در این قبرستان، مامنی ابدی را از آن خود کرده است.

آرامستان ظهیر الدوله تهران
آرامگاه بانو قمر الملوک وزیری در آرامستان ظهیر الدوله تهران

روح الله خالقی، نویسنده کتاب موسیقی ایران و آهنگساز «با بهار دلنشین» و «ای ایران» نیز در آرامستان ظهیر الدوله تهران دفن شده است. قبر وی در حصاری فلزی، در کنار گلدانی فلزی، در گوشه ای از این قبرستان دیده می شود.

مرتضی محجوبی با شکل پیانویی در بالای آرامگاهش با کلمه حکاکی شده افسوس به روی آن، میهمان همیشگی خاک ظهیر الدوله می باشد. فروغ فرخزاد شاعر ایرانی که در سال 1345، چشم از جهان فرو بسته است نیز در آرامستان ظهیر الدوله آرام گرفته است.

آرامستان ظهیر الدوله تهران
آرامگاه فروغ فرخزاد در آرامستان ظهیر الدوله تهران

مشیر همایون به عنوان نگارنده اولین نت پیانو در ایران، حسین تهرانی تنبک زن ایرانی معروف، نور علی خان برومند به عنوان ردیف دان مشهور و نوازنده تار، سه تار و تنبک، ابوالحسن خان صبا با آرامگاهی نا معلوم، حسن تقی زاده یکی از عاملان جنبش مشروطه و رئیس مجلس سنا، حبیب الله سماعی، حسین تهرانی، رشید یاسمی، حسین سرور و صد ها پیکر بی جان دیگر از مشاهیر ایران در حال حاضر در آرامستان ظهیر الدوله تهران آرام گرفته اند.

 

قوانین بازدید از آرامستان ظهیر الدوله تهران

بازدید از آرامستان ظهیر الدوله در روز های پنج شنبه و صرفا در ساعات مشخص شده ای امکان پذیر می باشد. با در نظر گرفتن تفکیک جنسیتی در زمان بازدید، ساعت بازدید برای خانم ها از ساعت 10 صبح الی 12 ظهر و برای آقایان از ساعت 1 ظهر لغایت 3 عصرگاه می باشد.

در صورتی که شما هم خاطره و یا اطلاعاتی از آرامستان ظهیر الدوله دارید، می توانید در انتهای این مطلب، آن را با دیگر کاربران با من بیا به اشتراک بگذارید.

 

پرسش های متداول

آرامستان ظهیر الدوله کجا است؟

آرامستان ظهیر الدوله در میدان قدس، خیابان دربند، خیابان ظهیر الدوله واقع شده است.

علت شهرت آرامستان ظهیر الدوله چیست؟

آرامستان ظهیر الدوله بستر خواب ابدی بسیاری از چهره های سر شناس ایرانی می باشد که از مهم ترین آن ها می توانیم به ملک الشعرای بهار، فروغ فرخزاد، حسن صبا، ایرج میرزا و قمر الملوک وزیری اشاره کنیم.

شرایط بازدید از آرامستان ظهیر الدوله چگونه است؟

بازدید از قبرستان ظهیر الدوله در روز های پنج شنبه و تنها در ساعاتی مشخص امکان پذیر می باشد. از آن جایی که بازدید از این مکان، با تفکیک جنسیتی صورت می گیرد، خانم ها از ساعت 10 صبح لغایت 12 ظهر و آقایان از ساعت 1 ظهر الی 3 عصر امکان بازدید از آرامستان ظهیر الدوله را دارند.

مسیر دسترسی به آرامستان ظهیر الدوله چگونه است؟

به منظور رسیدن و بازدید از این گورستان، می توانید از خط شماره یک مترو (تجریش – کهریزک) استفاده نمایید و در ایستگاه پایانی پیاده شوید. از ایستگاه مترو تا آرامستان حدود 20 دقیقه پیاده روی پیش رو خواهید داشت. هم چنین اتوبوس هایی که در پایانه تجریش توقف می کنند، می توانند دسترسی شما را به آرامستان ظهیر الدوله سهولت ببخشند. پس از پیاده شدن از این اتوبوس ها، باید 20 دقیقه پیاده روی نمایید تا به این آرامستان برسید.

برچسب: آرامستان ظهیر الدوله تهران
اشتراک گذاری108اشتراک گذاریارسال
طراحی سایت و سئو طراحی سایت و سئو طراحی سایت و سئو
مقاله قبلی

موزه آبگینه و سفالینه تهران

مقاله بعدی

کتابخانه و موزه ملی ملک

مطالب پیشنهادی

موزه بانک ملی ایران
دیدنی های شهر

موزه بانک ملی ایران؛ مجموعه ای از اسکناس های تاریخی

خرداد ۸, ۱۴۰۲

موزه بانک ملی ایران؛ مجموعه ای از اسکناس های تاریخی در صورتی که علاقه زیادی به آثار تاریخی و موزه...

خانه موتمن الاطبا
دیدنی های شهر

خانه موتمن الاطبا تهران؛ خانه ای با قدمت قاجار در محله عودلاجان!

اردیبهشت ۲۵, ۱۴۰۲

خانه موتمن الاطبا تهران؛ خانه ای با قدمت قاجار در محله عودلاجان! قدیمی ترین محله شهر تهران، یعنی محله عودلاجان،...

امامزاده داوود تهران
دیدنی های شهر

امامزاده داوود تهران؛ لذت عبادت در آب و هوایی خوش!

اردیبهشت ۲۳, ۱۴۰۲

امامزاده داوود تهران؛ لذت عبادت در آب و هوایی خوش! امامزاده داوود (ع)، از مکان های محبوب زیارتی و سیاحتی...

مقاله بعدی
کتابخانه و موزه ملی ملک

کتابخانه و موزه ملی ملک

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین اخبار

رونق چرخه اقتصاد محلی در طرح تعطیلات سراسری پایان هفته

رونق چرخه اقتصاد محلی در طرح تعطیلات سراسری پایان هفته

نویسنده: مائده مسعودی
خرداد ۲۵, ۱۴۰۲
0

دولت در لایحه‌ سازماندهی تعطیلات که به مجلس ارائه داده به دنبال کاهش ساعت کاری است و در این لایحه...

یک شب اسکان رایگان در ازای ۳ روز اقامت در بوم‌ گردی ‌ها

یک شب اسکان رایگان در ازای ۳ روز اقامت در بوم‌ گردی ‌ها

نویسنده: مائده مسعودی
خرداد ۲۵, ۱۴۰۲
0

عضو هیات مدیره جامعه حرفه ‌ای اقامتگاه ‌های بوم‌ گردی کشور گفت: برای تابستان امسال طرحی ویژه‌ ای را برای...

آماده حمایت از طرح‌ های مبتکرانه در جهت تسهیل سفر هستیم

آماده حمایت از طرح‌ های مبتکرانه در جهت تسهیل سفر هستیم

نویسنده: مائده مسعودی
خرداد ۲۵, ۱۴۰۲
0

بر اساس گزارشات خبرنگار با من بیا مدیر کل میراث ‌فرهنگی، گردشگری و صنایع ‌دستی استان اردبیل گفت: آماده حمایت...

برپایی ۲ غرفه صنایع دستی مدد جویان در شهر ملی گلیم

برپایی ۲ غرفه صنایع دستی مدد جویان در شهر ملی گلیم

نویسنده: مائده مسعودی
خرداد ۲۵, ۱۴۰۲
0

رئیس کمیته امداد نمین گفت: هم زمان با برگزاری جشنواره ملی گلیم در عنبران، دو غرفه محصولات صنایع دستی مدد...

طراحی سایت و سئو هیراوب طراحی سایت و سئو هیراوب طراحی سایت و سئو هیراوب

مطالب گوناگون

خیابان ولیعصر تهران
دیدنی های شهر

خیابان ولیعصر تهران؛ بخشی از هویت این شهر

نویسنده: مائده مسعودی
اردیبهشت ۲۳, ۱۴۰۲
0

خیابان ولیعصر تهران؛ بخشی از هویت این شهر در صورتی که در شهر تهران سکونت داشته باشید، غیر ممکن است...

جزئیات بیشتر
حمام خرم سلطان
دیدنی های شهر

حمام خرم سلطان ایا صوفیه استانبول

نویسنده: مائده مسعودی
اسفند ۱۰, ۱۴۰۱
0

حمام خرم سلطان استانبول حمام خرم سلطان ایا صوفیه، از دیدنی های بی نظیر و لوکس شهر استانبول می باشد...

جزئیات بیشتر
توضیح وزارت ارتباطات درباره سیم کارت گردشگری برای خارجی ‌ها
اخبار گردشگری

توضیح وزارت ارتباطات درباره سیم کارت گردشگری برای خارجی ‌ها

نویسنده: مائده مسعودی
اردیبهشت ۲۸, ۱۴۰۲
0

پیرو اخبار منتشر شده مبنی بر اختصاص سیم کارت گردشگری برای توریست ‌ها، وزارت ارتباطات اعلام کرد این موضوع صرفا...

جزئیات بیشتر
سرمایه‌ گذاری خارجی راهی برای توسعه زیرساخت ‌های گردشگری
اخبار گردشگری

سرمایه‌ گذاری خارجی راهی برای توسعه زیرساخت ‌های گردشگری

نویسنده: مائده مسعودی
خرداد ۵, ۱۴۰۲
0

عضو هیات علمی پژوهشکده گردشگری جهاد دانشگاهی خراسان رضوی گفت: سرمایه ‌گذاری خارجی می ‌تواند سبب توسعه زیرساخت ‌ها و...

جزئیات بیشتر
با من بیا

طراحی و توسعه هیراوب

ارتباط با ما

  • درباره ما
  • تبلیغات
  • حریم خصوصی و امنیت
  • تماس با ما

شبکه های اجتماعی

بدون نتیجه
نمایش همه نتایج
  • خانه
  • گردشگری
    • اخبار گردشگری
  • ایرانگردی
  • جهانگردی
  • دیدنی های شهر
  • رستوران گردی
    • سوغاتی های محلی
  • راهنمای سفر

طراحی و توسعه هیراوب

خوش آمدید!

به حساب خود وارد شوید

فراموشی رمز عبور ؟

رمز عبور خود را بازیابی کنید

لطفاً ایمیل یا نام کاربری خود را جهت بازیابی رمز عبور وارد نمایید

وارد شدن