معرفی سوغات مازندران
استان مازندران مانند سایر استان های کشور ایران، شیرینی های سنتی خوشمزه و صنایع دستی فراوانی دارد که هر کدام به تنهایی می توانند جزو سوغات مازندران محسوب شوند. گردشگرانی که به این استان سرسبز و زیبا سفر می کنند، قطعا از این محصولات به عنوان سوغات با خود به همراه می آورند.
به طور کلی سوغات مازندران در دو دسته خوردنی ها و بردنی ها تقسیم بندی می شود که هر یک می توانند یادگاری از یک سفر به یاد ماندنی و زیبا از استان مازندران باشند.
قطعا در زمان سفر به استان مازندران از خود می پرسید که سوغات مازندران چیست و هر کدام دارای چه ویژگی هایی هستند. در ادامه به صورت کامل آن ها را برای شما شرح خواهیم داد. با ما همراه باشید.
معرفی سوغات خوردنی مازندران
همان طور که پیش تر اشاره شد، سوغات مازندران در دو دسته خوردنی ها و بردنی ها تقسیم بندی می شود. این که شما بدانید سوغاتی مازندران چیست، قطعا در زمان خرید، با اطلاعات بیش تری اقدام می کنید. در این بخش از مطلب به صورت کامل سوغات خوردنی مازندران را برای شما معرفی نموده ایم.
پشت زیک
یکی از شیرینی های سنتی استان مازندران با نام پشت زیک شناخته می شود. این خوراکی لذیذ و خوشمزه که در دسته سوغات خوردنی مازندران قرار می گیرد، به سوهان کنجدی نیز شهرت دارد. اسم این شیرینی برگرفته از پرنده ای به نام زیک می باشد.
برای تهیه پشت زیک از کنجد، شکر، گردو، عسل، کره، هل و زعفران استفاده می شود. سرو کردن این شیرینی به همراه چای داغ در زمستان، می تواند بسیار دلچسب و خاطره انگیز باشد.
آغوزنون
یکی دیگر از سوغات خوشمزه استان مازندران، آغوزنون می باشد که به طور معمول در جشن ها و مراسمات مورد استفاده قرار می گیرد. زنان خانه دار مازندرانی هر ساله برای جشن شب یلدا، شیرینی آغوزنون را طبخ می کنند و در کنار خانواده به همراه سایر تنقلات مربوط به این مراسم، میل می نمایند.
آغوزنون در استان مازندران به دو شکل تهیه می شود. یک نوع آن کنجی یا آغوزنون نام دارد و دیگری به شکل خام می باشد که به پیس گنده شهرت دارد. این شیرینی خوشمزه سرشار از مواد معدنی و مغذی مانند فسفر، کلسیم، آهن و ویتامین دی می باشد. همین طور برای تهیه آن از کنجد و گردو نیز استفاده می شود.
رشته به رشته
رشته به رشته از دیگر سوغات استان مازندران محسوب می شود که با داشتن طعمی فوق العاده، طرفداران زیادی را به خود اختصاص داده است.
بانوان مازندرانی این شیرینی از موادی مانند گردو، رشته (تهیه شده از آرد برنج)، خاک قند، هل و روغن تهیه می کنند.
قماق
قماق یکی دیگر از شیرینی های سنتی و شناخته شده استان مازندران محسوب می شود که در پخت آن از شکر استفاده نشده و در دسته سوغات مازندران قرار می گیرد.
قماق را موادی مانند شنبلیله، آرد گندم، تخم مرغ، شوید، جعفری، گردو و پیاز تشکیل می دهند. شما می توانید این شیرینی خوشمزه را با بسته بندی بسیار زیبا به عنوان سوغات با خود ب همراه داشته باشید.
برنجک
از دیگر شیرینی ها استان مازندران می باشد که با برنج تهیه می شود. از این شیرینی با طعم فوق العاده ای که دارد، بیش تر در مجالس و مهمانی ها استفاده می گردد.
برای تهیه برنجک از برنج، آب، شکر و در برخی از مواقع از عسل به جای شکر، آبلیمو و روغن استفاده می شود.
کماج مازندرانی
نان کماج در استان همدان به شکر دیگری طبخ می شود اما در استان مازندران با استفاده از تخم مرغ، شکر، آرد برنج، زعفران، شیر، وانیل، زردچوبه و گلاب صورت می پذیرد. این شیرینی فوق العاده خوشمزه که در دسته سوغات مازندران نیز قرار می گیرد، به طور معمول به همراه چای سرو می شود.
نان ییلاقی
نان ییلاقی که با نام نان کوهی نیز شناخته می شود، یکی از شیرینی های سنتی شهر آمل به شمار می آید. این شیرینی مزه ایی شبیه به شیرمال دارد. در صورتی که می خواهید در ماه مبارک رمضان، روزه خود را با شیرینی خوشمزه ای باز کنید، به شما توصیه می کنیم که حتما مقدار زیادی از نان ییلاقی در زمان سفر به استان مازندران خریداری کنید.
این شیرینی مملو از مواد مغذی بوده و حتی مادران مازندرانی این خوراکی را به فرزندان خود می دهد تا در زنگ تفریح نوش جان کنند.
برای تهیه نان ییلاقی از آرد، تخم مرغ، مایه خمیر، شکر، ماست یا شیر، روغن یا کره، آب و نمک استفاده می شود. از آن جایی که نان کوهی مغزدار می باشد، برای تهیه مواد میانی آن از رازیانه، هل، گرو، کنجد، زرده تخم مرغ و شکر استفاده می گردد.
معرفی سوغات بردنی مازندران
همان طور که پیش تر گفتیم، استان مازندران همانند سایر شهر ها و استان های کشور ایران، سوغات خود را در دو دسته خوردنی ها و بردنی ها تقسیم بندی کرده است. در ادامه به معرفی سوغات بردنی این استان می پردازیم.
هنرمندان و مردم بومی استان مازندران در صنعت گلیم بافی، سرامیک سازی، قالی بافی، سوزن دوزی، رنگرزی و چاپ سنتی، سفالگری، چرم سازی، منبت کاری، شمد و ملحفه دوزی، حصیر بافی، عروسک سازی، طراحی سنتی و نگار گری، صحافی و جلد سازی سنتی، صنایع دستی دریایی فعالیت دارند. در این بخش به معرفی برخی از این صنایع پرداخته ایم.
حصیر بافی
در حصیر بافی استان مازندران از نوعی حصیر به نام کوب استفاده می شود که محصول آن انواع زیلو ها می باشد. صنایع حصیری، سوغاتی بی نظیری برای گردشگران به شمار می آید.
جاجیم بافی
مردم بومی و خون گرم استان مازندران در صنعت زیبا و معروف جاجیم بافی نیز مهارت زیادی دارند.این هنر در مازندران از ارزش و اهمیت فراوانی برخوردار است و محصولاتی مانند پشتی، زیرانداز، پتو، سجاده و… را از طریق این هنر ارائه می دهند.
به طور معمول بر روی جاجیم ها نقوش مختلفی طراحی می شود که با نام های آفتاب تیره، پنجه ای، خشتی، چهار گل و گل آفتاب گردان شناخته می شوند.
گلیم بافی
هنر گلیم بافی در دسته هنر های دستی و قدیمی استان مازندران قرار می گیرد. نقش هایی که بر روی گلیم ها اجرا می کنند بیش تر به صورت هندسی می باشد و از رنگ های زیبا و جذابی مانند سرمه ای، کرم، قرمز، نارنجی و سبز استفاده می شود. گلیم استان مازندران در نوع خود جزو سوغات بیش نظیری محسوب می شود که طرفداران زیادی را به خود اختصاص داده است.
سفالگری
صعت سفالگری جزو دیگر صنایعی است که می توانید آن را به وفور در استان مازندران مشاهده کنید. وجود خاک رس بسیار زیاد در این شهر باعث شده است تا برخی از مردم به این صنعت روی بیاورند.
هنرمندان ماهر و زبردست مازندرانی با علاقه و سلیقه خود، کوزه ها و جام های سفالی زیبایی را خلق می کنند. افرادی که به این استان سفر می کنند، مدهوش از زیبایی آثار سفالی شده و مدل های مختلفی از آن را برای خود خریداری می کنند.