کوچه مروی تهران
از مراکز خرید قدیمی معروف شهر تهران، کوچه مروی در خیابان ناصر خسرو می باشد که در فاصله ای نزدیک به بازار بزرگ تهران واقع شده است.
این کوچه در فاصله ای نه چندان دور از جاذبه های دیگر پایتخت نظیر ساختمان شمس العماره، سرای روشن، بازارچه قدیمی مروی و… قرار دارد. البته معروف ترین فلافلی تهران نیز در ابتدا همین کوچه فعالیت می کند.
شما می توانید در کوچه مروی تهران، انواع خوراکی های خارجی نظیر شکلات و قهوه را خریداری نمایید و چای، لوازم آرایشی، وسایل تزیین لباس و… را تماشا کنید و برحسب نیاز خود، آن ها را تهیه کنید.
برای این که بتوانید در زمان گشت و گذار در کوچه مروی اطلاعات کاملی را در رابطه با آن داشته باشید، در ادامه با من بیا به صورت کامل به معرفی و بررسی آن پرداخته است. با ما همراه باشید.
چطور به کوچه مروی برویم؟
کوچه مروی شرقی – غربی می باشد که در خیابان ناصر خسرو در منطقه 12 شهرداری شهر تهران واقع شده است. این کوچه از غرب به مقابل شمس العماره آغاز می شود و در نهایت به خیابان پامنار منتهی می گردد.
به منظور رسیدن به کوچه مروی بهترین راه دسترسی، استفاده از مترو می باشد. باید در ایستگاه مترو پانزده خرداد در خط یک (کهریزک – تجریش) از قطار پیاده شوید و سپس با 10 دقیقه پیاده روی در خیابان پانزده خرداد خود را به خیابان ناصر خسرو برسانید. پس از آن به سمت کوچه مروی پیش بروید تا در سمت راست خود، آن را مشاهده کنید. مسیر بین ایستگاه مترو تا خیابان ناصر خسرو را نیز می توانید با درشکه و یا ماشین دودی هایی پشت سر بگذارید که در این مسیر تردد می کنند.
هم چنین می توانید در ایستگاه مترو امام خمینی (ره) که تقاطع خط یک و دو می باشد، از قطار پیاده شوید و پس از این که از ایستگاه مترو خارج شدید، با حدود 15 دقیقه پیاده روی، خود را به کوچه مروی برسانید. البته این مسیر کمی طولانی تر از مسیر قبلی است.
هم چنین می توانید پس از پیاده شدن از ایستگاه مترو امام خمینی (ره) و یا 15 خرداد در خط یک مترو تهران، از اتوبوس هایی که به مقصد این میدان حرکت می کنند، خبر دار شوید و یا از تاکسی هایی استفاده کنید که از سر تا سر شهر مانند پایانه آزادی، به این میدان می روند و پس از آن خود را به کوچه مروی تهران برسانید.
بیش تر با کوچه مروی شهر تهران آشنا شوید…
کوچه مروی شهر تهران، یکی از قدیمی ترین مراکز خرید و دیدنی های این شهر به حساب می آید که در گذشته مهاجران عرب در آن تجارت می کردند و امروزه تعداد کمی از آن ها هم چنان به فعالیت خود ادامه می دهند.
بخشی از کوچه مروی مسقف می باشد و حجره هایی در آن جا به چشم می خورد. پیرامون این حجره ها نیز کوچه های پیچ در پیچی بسیاری دیده می شود که در این میان، خانه های قدیمی به انبار کالا تبدیل شده اند.
فلافلی مروی یکی از معروف ترین فلافلی های ایران به شمار می آید که سر کوچه مروی فعالیت می کند. عمارت شمس العماره و تعداد زیادی دیگر از ساختمان های قدیمی و جاذبه های گردشگری نظیر سرای روشن و بازار بزرگ تهران نیز در فاصله ای نه چندان دور از این کوچه قرار دارند.
کوچه مروی امروزه به پیاده راهی برای گردشگران تبدیل شده است و مغازه های آن نماسازی شده اند. هم چنین کف کوچه سنگ فرش شده است. همه روزه تعداد کثیری از گردشگران داخلی و خارجی برای بازدید از این کوچه و جاذبه های گردشگری پیرامون آن و البته خرید، به کوچه مروی می روند.
ضمن این که دبیرستان مروی که اکنون به عنوان حوزه علمیه مروی مورد استفاده قرار می گیرد، در این کوچه واقع شده است و هم چنین بازار رضا مروی، از مراکز خرید معروف این کوچه به شمار می آید.
گذشته ای از کوچه مروی تهران
در ابتدای سلطنت فتحعلی شاه، ازبک ها به مرو حمله کردند و محمد حسین خان که از زمان شاه طهماسب صفوی، به طور اجدادی حکومت آن محدوده را بر عهده داشته اند، از آنان شکست می خورد و در سال 1214 هجری قمری، به کابل فرار می کند. پس از آن جا به قندهار و از قندهار به سیستان می رود و در نهایت عازم شهر تهران می شود.
در شهر تهران نیز با عزت و احترام فتحعلی شاه مواجه می شود و لقب فخر الدوله را از آن خود می نماید. او از کار های درباری سر باز می زند و در محله کنونی کوچه مروی با ساخت بنا هایی مختلف، زندگی خود را ادامه می دهد. او در طول اقامتی که در شهر تهران داشت، ثروت فراوانی را کسب نمود و در غربی ترین نقطه محله عودلاجان داخل حصار صفوی شهر تهران، خانه و باغی را برای خود ایجاد نمود. آن باغ و خانه در کوچه مقابل عمارت شمس العماره (کوچه مروی امروزی) قرار داشت.
خان مروی، در زمان حیات خویش در سال 1231 هجری قمری، در زمینی در شمال کوچه مروی، یک مسجد و مدرسه علوم دینی در مجاورت آن احداث کرد. او بعد ها باغی که در جنوب مسجد و در ضلع جنوبی کوچه مروی واقع شده بود را وقف مسجد و مدرسه دینی نمود. در پایان عمر خود نیز تمامی اموال و املاک مزروعی را که شامل چند آبادی و نیز چندین خانه، دکان و… می شد را به همین امر اختصاص داد.
این مدرسه و مسجد به خان مروی و یا مروی شهرت پیدا کرد. هر چند در برخی از اسناد، این بنا ها با اشاره به لقب او یعنی فخر الدوله «فخریه» نوشته شده اند. در گود برداری هایی که در چند سال گذشته انجام شده است، هنگامی که کارگران برای کف سازی مسجد، مشغول به کار بودند، آب انبار و پله های کهن آن نیز کشف شد. تا آن زمان آب انبار مسجد، به عنوان محلی برای دور ریختن زباله های خشک مورد استفاده قرار می گرفت و پله های آن نیز زیر تلنباری از زباله مدفون شده بود.
در دوره ناصر الدین شاه با ساخت عمارت شمس العماره رو به رو این کوچه و احداث خیابان ناصریه (ناصر خسرو)، میدانی مقابل سر در شرقی ارگ سلطنتی در ابتدای کوچه مروی بنا شد که به میدان شمس العماره به شهرت رسید. ساخته شدن این بنا ها بیش از پیش موجب شد تا کوچه مروی در مرکز توجه پایتخت نشینان قرار بگیرد. بازارچه و گذر مروی در آن زمان از نامدار ترین بازار های دارالخلافه ناصری به شمار می رفت.
به دلیل وجود مهاجران عرب به این محل، جلوه های فرهنگ و زندگی عربی را می توان در این کوچه و اطراف آن مشاهده نمود. وجود تعداد اغذیه فروشی با تابلو هایی به زبان عربی و عرضه خوراکی هایی مانند فلافل نشانگر این فرهنگ می باشند.
در صورتی که در این کوچه قدم بزنید و سرگرم تماشای ویترین های زیبای مغازه ها و فروشگاه ها شوید، به طور معمول چند نفر عرب زبان را در حال مکالمه خواهید دید که بخش درخور توجهی از کسبه بازار را شامل می شوند.
از کوچه مروی تهران چه چیزی بخریم؟
در کوچه مروی خوراکی های خارجی به فروش می رسند که در دیگر نقاط شهر، کم تر دیده می شوند. به طور مثال در بخش های مختلف این کوچه، چندین مغازه شکلات فروشی فعالیت می کنند. ضمن این که خرید خوش عطر ترین چای و قهوه را نیز می توانید در این کوچه تاریخی انجام دهید.
در صورتی که به دنبال اکستنشن مو و تزیینات آن و یا تاج عروس و کلاه گیس هستید، حتما سری به کوچه مروی شهر تهران بزنید. در این کوچه مغازه هایی فعالیت می کنند که صرفا این نوع از کالا ها را با قیمتی بسیار مناسب از دیگر فروشگاه های سطح شهر، ارائه می دهند.
مغازه های لوازم آرایشی، وسایل تزیین لباس، لوازم آرایشگاهی مانند لوازم کاشت ناخن و یا کاشت مژه و… از دیگر اجناسی به حساب می آیند که با رفتن به کوچه مروی می توانید آن ها را خریداری کنید.
پس از کوچه مروی به کجا برویم؟
کوچه مروی شهر تهران، حدود 350 متر طول دارد که مغازه ها و ساختمان های متعددی در دو طرف آن به چشم می خورند. از چند سال گذشته، تندیسی از مردی گاری کش و فرزندش در ورودی کوچه گذاشته شده است. این تندیس از کاربری تجاری کوچه به شمار می آید که سر تندیس در سال 1395 هجری شمسی توسط افرادی کنده شد و پیکر آن دچار آسیب گردید.
کوچه مروی از گذشته تا به امروز، محله های تاریخی تهران و بازار با به یکدیگر پیوند داده است و از این نظر نقشی حائز اهمیت در گذران زندگی مردم داشته است. علاوه بر این که محلی پر تردد و رفت و آمد شناخته می شود و کاربری های بازرگانی، آموزشی، مسکونی و تجاری در آن دیده می شود.
مدرسه مروی
یکی از سازه های قدیمی کوچه مروی، مدرسه مروی می باشد که در سال 1233 هجری شمسی به دستور فخر الدوله ساخته شده است و اولین آموزشگاه دینی شهر تهران به حساب می آمد.
در زمان حکومت رضا شاه، مدرسه مروی به دبستان و دبیرستان تبدیل گردید. سپس افرادی که در آن درس می خواندند که در سال های بعد، از نام آوران فرهنگ و هنر ایران شدند. اشخاصی نظیر جلال خالقی مطلق، مرتضی ممیز، پرویز تناولی، جلال آل احمد، ابوالقاسم حالت، حسین الهی قمشه ای و…
این سازه در ابتدای دهه 60 هجری شمسی چندان مورد توجه قرار نگرفت. پس از گذشت سال ها فعالیت علمی این ساختمان، به عنوان حوزه علمیه مورد استفاده قرار گرفت.
سرای روشن
در سال 1311 هجری خورشیدی در فاصله ای نزدیک به کوچه مروی، ساختمانی ساخته شد که از معماری بسیار چشم گیر و زیبا برخوردار شده بود. این ساختمان سرای روشن نام گرفت و از آن به عنوان یکی از نخستین مراکز بازرگانی شهر تهران یاد می شود.
از طراح و معماری سرای روشن اطلاعاتی در دست نمی باشد. اما سبک آن آمیخته ای از هنر روز اروپا و نشانه هایی از معماری باستانی ایران در آن دیده می شود. این ساختمان زیبا و جذاب در دهه هفتاد، توسط مهندس صفامنش مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت.
حال اگر شما هم خاطره و یا اطلاعاتی در مورد کوچه مروی شهر تهران دارید، می توانید در انتهای این مطلب، آن را با دیگر کاربران با من بیا به اشتراک بگذارید.
پرسش های متداول
کوچه مروی کجا است؟
کوچه مروی در خیابان ناصر خسرو در منطقه 12 شهرداری شهر تهران واقع شده است.
معروف ترین مغازه کوچه مروی کدام است؟
فلافلی مروی یکی از معروف ترین فلافلی های ایران، سر کوچه مروی فعالیت دارد.
کوچه مروی بورس چه نوع کالا هایی می باشد؟
در کوچه مروی انواع شکلات، چای و قهوه، اکستنشن مو و تزیینات آن و هم چنین تاج عروس و کلاه گیس، لوازم آرایشی و آرایشگاهی تخصصی مانند لوازم کاشت ناخن، لوازم اکستنشن مژه، وسایل تزیین لباس و… به فروش می رسد.
چه کسی کوچه مروی را ساخت؟
خان مروی