موزه باستان شناسی استانبول
شهر تاریخی استانبول در کشور ترکیه، بنا های تاریخی کم نظیری را در خود جای داده است که توجه گردشگران از سر تا سر جهان را به آن جلب شده است. این شهر جذاب می تواند خواسته های تفریحی گردشگران را فراهم نماید و هم دریچه ای از تاریخ پر فراز و نشیب خود را بر آن ها بگشاید. در بین جاذبه های دیدنی شهر استانبول، ساختمان زیبا و منحصر به فردی به نام موزه باستان شناسی استانبول به چشم می خورد.
این موزه که از آثار با ارزش و نفیس تاریخی چند کشور در خود نگهداری می کند، از دیدنی هایی به شمار می آید که گردشگران و علاقه مندان به تاریخ عثمانی، در زمان سفر به استانبول، آن را در اولویت برنامه ریزی سفر خود قرار می دهند.
حال با من بیا تصمیم دارد تا با معرفی موزه باستان شناسی و بررسی تاریخچه و بخش های مختلف آن، بیش از پیش شما را برای بازدید از آن آماده کند. با ما همراه باشید.
موزه باستان شناسی استانبول کجا است؟
موزه باستان شناسی استانبول در قسمت جنوبی کاخ توپکاپی و در پارک گلخانه واقع شده است. این موزه در مجموعه از سه ساختمان مجزا تشکیل شده است و ساختمان اصلی آن با سر در نتوکلاسیک خود، جایگاه گنجینه های اصلی به شمار می آید.
موزه هنر های باستانی شرق نیز در داخل حیاط قرار دارد. این موزه آثار هنری دوره باستان تمدن بابل را به نمایش گذاشته است.
موزه باستان شناسی استانبول، مجموعه ای گران بها و ارزشمند از آثار باستانی دولت های بیزانس، رم و یونان را در دل خود جای داده است و امکان بازدید از آن ها برای عموم فراهم شده است. آثار باستانی موجود در موزه ابتدا در کاخ توپکاپی نگهداری می شدند و از آن جا به موزه باستان شناسی انتقال داده شدند.
دسترسی به موزه باستان شناسی شهر استانبول
به منظور بازدید از باستان شناسی شهر استانبول، باید با استفاده از وسایل نقلیه عمومی تعبیه شده در این شهر، خود را به محله سلطان احمد برسانید. از آن جا می توانید به راحتی به موزه باستان شناسی رفته و آثار تاریخی حاضر در این موزه را از نزدیک مشاهده کنید.
بررسی تاریخچه باستان شناسی ترکیه
موزه استانبول شامل سه موزه باستان شناسی، موزه شرق باستان و موزه هنر های اسلامی و ترکی می شود که ساختمان اصلی بنا به موزه باستان شناسی استانبول اختصاص داده شده است. در این موزه بیش تر از یک میلیون قطعه گران بها از تاریخ دوره های پیشین نگهداری می شود.
موزه باستان شناسی کشور ترکیه، توسط عثمان حمدی، در سال 1883 میلادی راه اندازی شده است. این ساختمان در ابتدا با هدف ایجاد مدرسه صنایع هنری ساخته شده بود. اما در سال 1891، از آن به عنوان موزه استفاده گردید و با نام موزه سلطنتی به شهرت رسید. عثمان حمدی، باستان شناس دوران خود بود و در عرصه نقاشی نیز شهرت بسیاری به دست آورده بود.
در سال 1902 و 1908، دو ساختمان به ساختمان اصلی اضافه شد. سپس در سال 1919 میلادی، ساختمان جدیدی دیگری نیز به بنا اضافه گردید و در نهایت باعث بزرگ تر شدن مجموعه بنا شد. در این دوره، در ساختمان بنا تغییراتی ایجاد گردید که منجر به تغییر شکل آن به موزه شد. بخش های تاریخی ساختمان موزه باستان شناسی شهر استانبول، توسط معماری معروف به نام الکساندر والوری ساخته شده اند.
سبک معماری موزه به سبک نئو کلاسیک طراحی و اجرا شده است و این را می توان به راحتی از طریق سر در بنا تشخیص داد. الکساندر والوری معمار بنای موزه، با الهام از آثار تاریخی قدیمی، مجسمه هایی را در سر در بنا ساخته است.
مجسمه هایی نیز در موزه باستان شناسی به چشم می خورند که مشاهده آن ها برای گردشگران از جذابیت خاصی برخوردار می باشد. با ورود به موزه، رو به روی درب اصلی، «مجسمه خدای بس» دیده می شود. این مجسمه را مربوط به خدای ازدواج می دانند. مجسمه های تاریخی دیگری نیز از دوره باستان در موزه باستان شناسی استانبول واقع شده اند که برخی از آن ها به دوره روم قدیم تعلق دارند.
بخش هایی از موزه باستان شناسی کشور ترکیه، قدمت زیادی دارند. کاخ عمارت کاشی کاری بنا، متعلق به سال 1472 و دوران حکومت سلطان محمد فاتح می باشد. این موضوع نشان می دهد که اصل بنا و تاریخچه آن به این دوران باز می گردد و از قدمت بسیار زیادی برخوردار شده است.
معرفی بخش های مختلف موزه باستان شناسی
در موزه باستان شناسی شهر استانبول، بیش از یک میلیون اثر از دوره باستان به جا مانده است که برای بازدید کنندگان به نمایش گذاشته شده اند. آثاری از تمدن های باستانی مصر، بین النهرین و آناتولی در این موزه نگهداری می شود. این آثار کتیبه های میخی، ستون مجسمه و سنگ نوشته را شامل می شوند. این ساختمان علاوه بر داشتن اشیای تاریخی مهم و بسیار ارزشمند، از معماری بسیار زیبایی نیز برخوردار شده است.
سالن اصلی موزه
پس از وارد شدن به سالن موزه، سنگ قبر هایی توجه شما را جلب خواهند کرد که قدمت بالایی دارند. در «سالن کنان اریم» آثاری از دوره تسلط ایران بر آناتولی را مشاهده خواهید کرد. در بخشی از موزه باستان شناسی، اتاقی وجود دارد که با نام «سه شهر مرمری آناتولیا» شناخته می شود. در این اتاق، مجسمه هایی از میلتس، آفرودیس و افسوس وجود دارد. با دیدن این مجسمه های دوره هلنیستی، به دوره تاریخی یونان و روم باستان قدم خواهید گذاشت.
علاوه بر تمامی مواردی که به عنوان اشیای موجود در باستان شناسی استانبول معرفی شدند، دو تابوت شگفت انگیز زنان عزادار و تابوت اسکندر نیز در این موزه نگهداری می شوند. در طبقه دوم این موزه، آثاری از مصر، بین النهرین و آناتولی در معرض نمایش عموم گذاشته شده اند.
ستون نارامسین پادشاه آکد، مجسمه زنجیر لی و تفاهم نامه قادس نیز از دیگر آثار ارزشمند موزه باستان شناسی شهر استانبول به شمار می آیند. در این موزه، در مجموع 75 هزار نوشته به خط میخی وجود دارد که دیدن آن ها برای دوست داران خطوط باستانی می تواند جذابیت ویژه ای داشته باشد.
کاخ کاشی کاری
عمارت یا کاخ کاشی کاری از دیگر ساختمان های قدیمی و تاریخی موزه باستان شناسی استانبول به حساب می آید. این عمارت که به نام «سینیلی کوشک» شناخته می شود، در زمان حکومت سلطان محمد فاتح و در سال 1472 ساخته شده است. این کاخ جزو بنا های به جا مانده از دوران حکومت عثمانیان می باشد. در این کاخ، تاثیر معماری ایرانی به وضوح دیده می شود. سلطان محمد فاتح این کاخ مجلل را به منظور تماشای مسابقات ورزشی بنا کرده بود.
کاشی کاری بنا، با سبک ایزنیک، که سبکی رایج در قرن شانزدهم محسوب می شد، کار شده است. همین طور تزیینات سفالی آن نیز از قرن 12 تا 18 الهام گرفته شده اند. آن چیزی که باعث جذابیت دو چندان این بنا شده است و موجب حیرت گردشگران می شود، سلامت و بقای کاشی کاری و تزیینات سفالی از آن زمان تا به امروز می باشد که هم چنان دست نخورده به عصر ما رسیده اند.
تابوت پادشاهان
عثمان حمدی بیگ، باستان شناس معروف عثمانی، یافته های خود را که از لبنان به دست آورده بود، به استانبول انتقال داد. اشیای کشف شده توسط این باستان شناس، در موزه باستان شناسی شهر استانبول در میان گنجینه های تاریخی دیگر، به نمایش گذاشته شده اند.
یکی از آثار کشف شده مشهور وی، تابوت هایی می باشد که آن ها را از گورستان پادشاهان صیدون در لبنان به دست آورده بود. تابوت الکساندر بزرگ، یکی از تابوت هایی می باشد که در این موزه نگهداری می شود. تابوت دیگری نیز در این موزه به چشم می خورد که به نام تابوت عزاداران شناخته می شود.
این تابوت که تاریخ آن به قرن چهارم پیش از میلاد بازمی گردد، نقش 18 زن سوگوار را بر روی خود دارد. دیدن این آثار تاریخی باستانی، گردشگران را حیرت زده می کند!
موزه باستان شناسی شهر استانبول در کشور ترکیه، آثاری از تاریخ امپراتوری عثمانی را نیز در خود جای داده است که از دیدن آن ها شگفت زده خواهید شد. این آثار شامل تابوت لیسیان، تابوت سیدامارا و تابوت های ساتراپ می شوند که به عنوان نمادی از فرهنگ مردم استانبول در دوره باستانی این سرزمین به حساب می آیند.
گالری تاریخی موزه
گالری موزه باستان شناسی، محلی می باشد که تمامی تاریخ شهر استانبول را پوشش می دهد و آن را در معرض تماشای گردشگران گذاشته است. با گشت و گذار در این بخش جذاب موزه، تاریخ شهر را از روز های پیدایش آن تا دوره عثمانی، مشاهده خواهید کرد. گردآوری این مجموعه زیبا در گالری موزه باستان شناسی استانبول، امری بسیار عجیب و شگفت انگیز می باشد!
محوطه اطراف موزه
علاوه بر گشت و گذار در داخل ساختمان موزه و تماشای آثار تاریخی آن، گردش در فضای اطراف بنای ساختمان موزه از دیگر جذابیت های موزه باستان شناسی استانبول به شمار می آیند. فضا و طبیعت اطراف موزه و زیبایی های پارک گلخانه که در دوره های گذشته، پادشاهان عثمانی از آن به عنوان باغ استفاده می کرده اند، فضایی سرسبز و دلنشین را فراهم نموده است.
با گشت و گذار در این محوطه و دیدن گل های رز و لاله، حال و هوای شما تغییر خواهد کرد. درختان این محوطه، بزرگ و سایه دار هستند و امکان استراحت را برای شما فراهم نموده اند.
شرایط بازدید از موزه باستان شناسی
بازدید از موزه باستان شناسی در فصل های مختلف سال، از شرایطی متفاوت برخوردار شده است که در ادامه به بررسی آن پرداخته ایم:
موزه در فصل بهار و تابستان از ساعت 8 صبح تا 7 عصر فعالیت دارد.
در فصل زمستان، ساعت بازدید از موزه باستان شناسی از 9 صبح تا 5 بعد از ظهر می باشد.
به منظور بازدید از موزه، باید یک ساعت پیش از تمام شدن زمان فعالیت آن، وقت بگذارید.
برای بازدید از تمامی بخش های موزه باستان شناسی استانبول حدود دو و نیم ساعت زمان نیاز خواهید داشت.
دیدنی های اطراف موزه باستان شناسی
با توجه به موقعیت مکانی موزه باستان شناسی استانبول، می توان فهمید که این موزه در یکی از مهم ترین محله های شهر استانبول واقع شده است. محله سلطان احمد، منطقه قدیمی این شهر می باشد که دیدنی های تاریخی بسیاری مانند کاخ توپکاپی را در خود جای داده است. در ادامه به معرفی و بررسی هر کدام پرداخته ایم:
موزه تاریخ علم و فناوری استانبول
در پیرامون موزه باستان شناسی استانبول، دیدنی های بسیاری وجود دارد که یکی از این مکان ها، موزه تاریخ علم و فناوری استانبول می باشد. این جاذبه در محل اصطبل سابق کاخ توپکاپی و در پارک گلخانه واقع شده است. فاصله این موزه تا موزه باستان شناسی استانبول حدود 200 متر است.
این موزه در دوره ای که اروپا پیشرفتی نداشت، محلی برای پژوهش دانشمندان و فیزیک دانان مسلمان در دوره قرون وسطی بود. در موزه علم و فناوری، تحقیقاتی پیرامون ستاره شناسی، فیزیک، پزشکی و ریاضی انجام می شد. در این موزه به موضوعاتی مانند ستاره شناسی، راهبری، ریاضی، فیزیک، جنگ و پزشکی پرداخته شده است.
کاخ توپکاپی
کاخ توپکاپی که شاید بتوان از آن به عنوان معروف ترین جاذبه شهر استانبول یاد کرد، 6 سال پس از فتح قسطنطنیه ساخته شد. این کاخ در پایان دهه 50 و به دستور سلطان محمد دوم عثمانی، بر روی خرابه های به جا مانده از شهر بیزانس بنا گردید. کاخ توپکاپی بالغ بر 7 هزار متر مربع مساحت داشت و در زمان برگزاری فستیوال ها، حدود 10 هزار نفر را در خود جای می داد. این کاخ، بزرگ ترین کاخ دوره عثمانی به شمار می آید. گویا کاخ، یک شهر را در داخل شهر دیگر، را دل خود جای داده است.
کاخ توپکاپی به عنوان محل سکونت شاه و خانواده او مورد استفاده قرار می گرفت. این کاخ در دوره معاصر و هم زمان با پادشاهی آتاتورک، به مکانی برای بازدید عموم مردم و گردشگران تبدیل شد. از ویژگی های مهم بنا می توانیم به وسعت ساختمان، معماری منحصر به فرد بنا، حمام هایی که به سبک ترک در آن ساخته شده بود، اشاره کنیم. بازدید از این بنای تاریخی به دلیل وسعت زیادی که دارد، یک نصف روز از زمان شما را به خود اختصاص خواهد داد. کاخ توپکاپی در فاصله 500 متری از موزه باستان شناسی واقع شده است.
پارک گلخانه
پارک گلهان که به نام پارک گلخانه استانبول نیز شناخته می شود، موزه باستان شناسی و کاخ توپکاپی را در خود جای داده است. پارک بزرگ، در فصل بهار، بسیار سر سبز و زیبا می شود. این پارک جزو دیدنی های شهر استانبول به شمار می آید و گردشگران در زمان بازدید از موزه و کاخ، از سایه درختان این پارک به منظور استراحت استفاده می کنند.
مسجد سلطان احمد استانبول
استانبول، مساجد تاریخی زیبا و بسیار جذابی را دارا می باشد که تاریخچه و قدمت آن ها به دوران حکومت پادشاهان عثمانی باز می گردد. معماری منحصر به فرد مساجد، گردشگران را به سوی خود جلب می کند. اگر دوست داشتید، می توانید پس از بازدید از بنا های تاریخی موجود در پارک گلخانه، از مسجد سلطان احمد نیز دیدن نمایید.
این مسجد جزو مساجد قدیمی می باشد که در نزدیکی موزه باستان شناسی استانبول واقع شده است. مسجد سلطان احمد همانند نگینی در شهر استانبول می درخشد و در فاصله 380 متری موزه قرار دارد.
آب انبار باسیلیکا
آب انبار باسیلیکا سیسترن از دیگر دیدنی های شهر استانبول به حساب می آید که کم تر گردشگری بازدید از آن را از دست می دهد. آب انبار، ساختمانی جذاب و زیبا دارد که از قرن ششم میلادی به جا مانده است. از میان 80 آب انبار موجود در شهر استانبول، باسیلیکا بزرگ ترین آن ها محسوب می شود.
دالان های آب انبار، با داشتن نور پرداری زیبا و شگفت انگیز، گردشگران را به گشت و گذار در دالان های سرداب باسیلیکا و گوش سپردن به موسیقی دعوت می کند.
علاقه مندان به تاریخ باستانی ملت های مختلف و تاریخ استانبول، با بازدید از موزه باستان شناسی استانبول و مشاهده آثار آن، شگفتی های بسیاری را خواهند دید و دنیای جدیدی را کشف می کنند.
در صورتی که شما هم تجربه بازدید از موزه باستان شناسی استانبول را دارید، اطلاعات و تجربیات خود را با سایر کاربران با من بیا در انتهای این مطلب به اشتراک بگذارید.
پرسش های متداول
موزه باستان شناسی استانبول کجا است؟
موزه باستان شناسی استانبول در پارک گلخانه واقع شده است.
مهم ترین قسمت موزه باستان شناسی استانبول کجا است؟
کاخ کاشی کاری مهم ترین بخش موزه باستان شناسی استانبول می باشد.
شرایط بازدید از موزه باستان شناسی استانبول به چه صورت است؟
بازدید از موزه باستان شناسی استانبول، همه روزه از صبح تا بعد از ظهر امکان پذیر می باشد.
مهم ترین دیدنی های نزدیک به موزه باستان شناسی کدام اند؟
کاخ توپکاپی، پارک گلخانه، مسجد سلطان احمد و آب انبار باسیلیکا از دیدنی های اطراف موزه هستند.