پارک ساعی تهران
در میان طولانی ترین خیابان خاورمیانه، یکی از قدیمی ترین و زیبا ترین بوستان های پایتخت واقع شده است که حداقل نیم قرن از عمر آن می گذرد! پارک ساعی تهران، با داشتن مساحتی بالغ بر 12 هکتار، از بزرگ ترین پارک های پایتخت به شمار می آید.
محلی خلوت، آرام و دلنشین که با داشتن معماری خاص و منحصر به فرد و طراحی بی نظیر و اختصاصی، به یکی از جاذبه های گردشگری در شهر تهران تبدیل شده است.
با وجود پارک ها و بوستان ها متعدد در پایتخت، گشت و گذار با چشم انداز طبیعت و در هوایی مطبوع و به دور آلودگی هوا و گرد و غبار های معلق، دیگر دغدغه ای برای در خانه ماندن وجود ندارد! برای این که بیش از پیش با این پارک آشنا شوید، با من بیا در ادامه به معرفی آن پرداخته است و به صورت کامل تاریخچه پارک ساعی تهران را شرح داده است. با ما همراه باشید.
پارک ساعی کجا است؟
پارک ساعی از مکان های دیدنی شهر تهران به شمار می آید که در منطقه 6 شهرداری این شهر واقع شده است. این بوستان زیبا، در خیابان ولیعصر، پایین تر از میدان ونک قرار دارد.
پارک ساعی از 6 ورودی برخوردار شده است که درب اصلی آن در جهت غربی قرار گرفته است و صرفا به خیابان ولیعصر محدود می شود. در ابتدای این ورودی باید یک مسیر پلکانی را پشت سر بگذارید که به دلیل اختلاف ارتفاع محیط پارک از سطح زمین، ایجاد شده اند. ورودی شرقی پارک هم نیز از طریق خیابان خالد استامبولی (وزرا) در دسترس می باشد.
چگونه به پارک ساعی تهران برویم؟
برای این که به پارک ساعی دسترسی پیدا کنید و از محیط دنج، خلوت و دلنشین آن استفاده نمایید، راه های بسیاری وجود دارد و امکان استفاده از وسایل نقلیه مختلفی وجود دارد. در صورتی که تصمیم دارید با استفاده از مترو برای بازدید از این پارک عازم شوید، باید در ایستگاه مترو میرزای شیرازی از قطار پیاده شده و پس از آن از طریق خیابان های بهشتی و وزرا به بوستان ساعی وارد شوید.
اما اگر با وسیله نقلیه شخصی به سمت این پارک در حرکت هستید، اتوبان رسالت، اتوبان مدرس و اتوبان کردستان، مسیر های دسترسی به پارک ساعی را در اختیار شما قرار خواهند داد.
در نهایت می توانیم بهترین شیوه رسیدن به پارک ساعی را به شما معرفی کنیم که با استفاده از اتوبوس های بی آر تی فراهم شده است. دو خط راه آهن – پارک وی و راه آهن – تجریش، در فاصله ای کوتاه و نزدیک به این پارک ایستگاه دارند. سوار این اتوبوس ها شوید و در ایستگاه آبشار یا پله سوم که رو به روی پارک ساعی قرار دارند پیاده شده و با کمی پیاده روی خود را به این پارک برسانید.
بررسی تاریخچه پارک ساعی
پارک ساعی به عنوان ارزان ترین پارک شهر تهران شناخته می شود. چرا که به منظور احداث آن، هزینه چندانی صرف نشده است. از سوی دیگر، با در نظر گرفتن فرآیند شکل گیری این پارک، برخی آن را قدیمی تری بوستان تهران به حساب می آورند.
بوستانی با درختانی سر به فلک کشیده و کاشتی منظم و حساب شده که لذت پیاده روی و یا استراحت را حتی در روز های گرم تابستان، فرح بخش و دلپذیر می کند و برای گردشگرانی که سفری به شهر تهران داشته اند، خاطراتی خوشی را رقم می زند.
پاییز رنگارنگ در پارک ساعی جلوه ای بی نظیر و تماشایی دارد. هم چنین در فصل زمستان، این فضا با سپید پوش شدن، سرزمینی رویایی را پیش چشم بازدید کنندگان قرار می دهد.
تاریخچه تاسیس بوستان ساعی، به عنوان یک پارک جنگلی، به سال 1329 شمسی باز می گردد. اما ایده اصلی و مقدمات تاسیس آن در سال 1324 انجام پذیرفته است. هنگامی که یک زمین به مساحت حدودی 30 هکتار از ونک تا عباس آباد را برای این کار در نظر گرفتند که با گذشت زمان تنها 12 هکتار از آن به جا مانده است!
«کریم ساعی» محل کنونی و خیابان ولیعصر شهر تهران را با هدف ریه های تنفسی شهر، درختکاری نمود و در پس از آن در اختیار وزارت کشاورزی دولت وقت قرار داد. زنده یاد ساعی درختانی مانند چنار و عرعر را برای این فضا انتخاب کرد تا نیاز چندانی به آبیاری نداشته باشند. روش کاشت را هم نیز به شیوه جنگل کاری و به صورت پلکانی و شیب دار انتخاب کرد و در نهایت موفق به احداث یک پارک جنگلی در شهر تهران شد.
پس از گذشت چند سال از مرگ وی، وزارت کشاورزی در سال 1336 در هم زمان با طرح نو سازی شهر تهران، پارک ساعی را به شهرداری واگذار کرد. در سال های بعد و با توسعه شهر تهران، این پارک به سازه هایی نظیر برکه، جوی، آبشار و زمین بازی مجهز گردید و به عنوان یک بوستان با امکانات و خدمات رفاهی و تفریحی، مورد بهره برداری قرار گرفت تا خانواده ها بتوانند از محیط و زیبایی های آن استفاده نمایند.
طراحی اصلی پارک ساعی به شکل امروزی آن، در دهه 40 شمسی صورت گرفت. «استاد حسین محجوبی» نقاش و معمار صاحب نام ایرانی و طراح بسیاری از پارک های شهر تهران، از سال 1342، طراحی و ساخت این پارک را بر عهده گرفت و پس از گذشت 10 سال، در سال 1352 تلاش هنرمندانه وی به ثمر نشست و این پارک تکمیل شد.
در روایت آقای محجوبی از طراحی این فضای زیبا آمده که ساعی ارزان ترین پارک شهر تهران بود و تنها یک معمار، یک باغبان و تعدادی کارگر تمامی کار را با یکدیگر انجام دادند. بنای کلی طراحی پارک، از الگوی باغ های ایرانی و طرح اسلیمی پیروی کرده است تا با ایجاد اختلاف سطح، نیاز کم تری به پله داشته و تمامی قشر های مختلف جامعه، امکان استفاده از آن را داشته باشند.
اما بخش هایی از پارک مانند کنار برکه، به از باغ های ژاپنی الهام گرفته شده اند که به امروزه به منظور نگهداری از پرندگان آبزی، مورد استفاده قرار می گیرند.
سنگ هایی که بر اساس گفته جناب محجوبی در پارک ساعی تهران مورد استفاده قرار گرفته اند، از باز سازی خیابان های قدیمی تهران به دست آمده است. او در این باره چنین میگوید:
«پس از آسفالت کردن برخی از خیابان های قدیمی مانند خیابان سعدی که بخشی از آن را سنگ تشکیل می داد، سنگ ها به یک انباری انتقال پیدا کردند و ما برای ساخت قسمت های سنگی پارک ساعی آن ها را مورد استفاده قرار دادیم.»
کریم ساعی، بنیان گذار بوستان ساعی تهران
پارک ساعی به یاد و نام بنیان گذار دلسوز و فرهیخته ای که داشته است نام گذاری کرده اند و او کسی نبود جز زنده یاد «مهندس کریم ساعی». کریم ساعی دانش آموخته رشته آمار جنگل بود و پس از بازگشت به ایران، در اداره کشاورزی وقت کار خود را آغاز نمود. او در همان ابتدا اولین تشکیلات جنگلبانی ایران را تاسیس کرد.
کریم ساعی اولین شخص در ایران بود که نقش مهمی در توسعه فضای سبز شهر تهران داشت و بانی احداث پارک ساعی شد. رشته جنگلداری نیز در ایران به لطف و همت آقای ساعی ایجاد گردید و سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیز داری کشور را این بنیان نهاد. کریم ساعی که بعد ها به عنوان پدر جنگلبانی ایران معرفی شد، در دی ماه سال 1331 و به دلیل سانحه هوایی جان خود را از دست داد.
تندیسی از زنده یاد مهندس کریم ساعی، در گوشه ای از فضای سبز دوست داشتنی و چشم نواز بوستان ساعی و در مجاورت درخت کهنسالی که روزی خود آن را کاشته بود به چشم می خورد که بر روی نیمکتی به انتظار و استقبال از میهمانات و گردشگران این پارک نشسته است.
باغ وحش پارک ساعی تهران
گشت و گذار و قدم زدن در میان درختان منظم و هم چنین سر به فلک کشیده پارک و به گوش خوردن صدای آب به همراه سمفونی نوای پرندگان، جذابیت این فضا را دو چندان می کند. در باغ پرندگان و باغ وحش پارک ساعی، انواع پرندگان و حیواناتی نظیر همستر، سنجاب، طوطی وحشی، غاز، اردک، قو، مرغابی، لاک پشت، طاووس و… نگهداری می شوند.
گرچه این روز ها از تعداد حیوانات کم شده است، اما هنوز فرصت مناسبی برای تماشا و به خصوص آشنایی کودکان با گونه های مختلف این موجودات فراهم می باشد.
این بخش از بوستان ساعی که با الهام از باغ های ژاپنی طراحی و به اجرا درآمده است و هم چنین به باغ ژاپنی شهرت پیدا کرده است، یکی از زیبا ترین فضا های پارک ساعی و یکی از مکان های منحصر به فرد در میان سایر بوستان های شهر تهران به شمار می آید.
علاوه بر تنوع بسیاری زیادی که در میان جانوران دیده می شود، گونه های مختلف و متعددی از گیاهان نیز به چشم می خورند که باعث تکمیل کردن زیبایی این فضا شده اند. کاج، چنار، سرو نقره ای، سرو شیرازی، سرو بادبزنی، سرو تبری، برگ بو، نارون، افرا، ماگنولیا، سدروس، یاس وحشی، گردو، سیب و زازالک تنها بخشی از گیاهان پارک ساعی به شمار می آیند که بالغ بر 17 گونه از آن ها در پارک ساعی کاشته و پرورش داده شده اند.
علاوه بر این، وجود آبشار و صخره های مصنوعی نیز زیبایی و طراوت مضاعفی را به حیات وحش بوستان ساعی تهران بخشیده اند. این بخش دیدنی و پربازدید، در منتهی الیه جنوب غربی پارک و در وسعتی بالغ بر 5 هزار متر مربع واقع شده است.
مجسمه های بوستان ساعی شهر تهران
در کنار حیات وحش طبیعی و پرندگان آبزی، مجسمه حیوانات و پرندگان مختلف به همراه نام هر کدام، در بخش هایی از پارک ساعی دیده می شوند که همگی باعث شده اند تا این پارک به یکی از دیدنی های جذاب و منحصر به فرد در استان تهران تبدیل شود.
شباهت این مجسمه ها به نمونه های واقعی آن و زیبایی رنگین این ساخته های حجمی، یکی از تماشایی ترین بخش های پارک به شمار می آیند و توجه بسیاری از بازدید کنندگان را به خود جلب می کنند.
طراحی دقیق و چشم نوازی که این مجسمه ها از آن برخوردار شده اند، علاوه بر ایجاد جذابیت بصری، برای کودکان نیز جنبه آموزشی دارد و حروف الفبا را با نام پرندگان مختلف در ذهن آن ها ثبت خواهد کرد.
زمین بازی پارک ساعی شهر تهران
یکی از لازمه های هر پارک و بوستانی، ایجاد امکانات تفریحی و وسایل سرگرمی برای کودکان و نوجوانان می باشد که در کنار آن، آموزش هایی را دریافت نمایند. زمین بازی پارک ساعی نیز با توجه به این نیاز، در بخش شرقی پارک و در مساحتی حدود 1500 متر مربع ساخته شده است و امکان استفاده از آن برای عموم آزاد می باشد.
در ضلع شمالی پارک نیز شهر بازی سرپوشیده ای به چشم می خورد که امکان سپری کردن اوقات فراغت خانواده ها به همراه کودکانشان را فراهم نموده است.
در کنار شهر بازی و زمین بازی کودکان، پیست اسکیت، زمین تتنیس روی میز، میز های فوتبال دستی و شطرنج، دقایق دلچسب و خاطرات خوشی را برای علاقه مندان و بازدید کنندگان رقم خواهند زد.
بررسی امکانات پارک ساعی
امکانات بوستان ساعی شهر تهران با گذشت زمان و با توجه به نیاز بازدید کنندگان افزایش پیدا کرده است. ایجاد فرهنگسرا و سرای محله و توجه به اهداف فرنگی، آموزشی و اجتماعی خانواده ها و اهالی محل، دو نمونه از این موارد محسوب می شوند.
آمفی تئاتر رو باز، کتابخانه، آب نمای موزیکال، برکه مصنوعی، وسایل ورزشی، آلاچیق، نماز خانه، بوفه، کافی شاپ، سرویس بهداشتی و ایجاد محیطی مناسب برای دوچرخه سواری همگی از امکانات تفریحی و رفاهی این بوستان قدیمی و سرسبز می باشند.
در صورتی که شما هم تجربه و یا خاطرهای از بازدید پارک ساعی شهر تهران دارید، می توانید آن را با سایر کاربران با من بیا در انتهای این مطلب به اشتراک بگذارید.
پرسش های متداول
پارک ساعی کجا است؟
پارک ساعی در منطقه 6 شهرداری شهر تهران و در خیابان ولیعصر پایین تر از میدان ونک واقع شده است.
بنیان گذار بوستان ساعی چه کسی است؟
زنده یاد مهندس کریم ساعی، بنیان گذار دلسوز و فرهیخته این پارک می باشد. سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور را نیز او بنیان نهاده است و بعد ها به عنوان پدر جنگلبانی ایران به شهرت رسید.
آسان ترین راه دسترسی به پارک ساعی کدام است؟
بهترین راه برای رسیدن و بازدید از پارک ساعی، استفاده از اتوبوس های بی آر تی دو خط راه آهن – پارک وی و راه آهن – تجریش می باشد.
پارک ساعی در چه سالی ساخته شده است؟
تاریخچه تاسیس پارک ساعی شهر تهران، به عنوان یک پارک جنگلی به سال 1329 خورشیدی باز می گردد. اما ایده اصلی و مقدمات تاسیس آن در سال 1324 شکل گرفته است.