معرفی شهر باکو
شهر باکو در ساحل غربی دریای خزر و در شبه جزیره آبشوران واقع شده است. به همین دلیل یکی از مناطق نفت خیز جهان نیز به شمار می آید. شهر باکو یکی از زیبا ترین و همین طور پر جمعیت ترین شهر قفقاز می باشد.
از مهم ترین دلایل جذابیت این شهر می توانیم به برگزاری برنامه های مختلف و متعدد هنری مانند موسیقی، تئاتر و اپرا در کنار پارک های ساحلی گوناگون اشاره کنیم. بخش قدیمی شهر باکو به همراه برج و حصار قلعه شهر، از قرن های میانی تا به امروز به جا مانده است و در دسته آثار به ثبت رسیده در یونسکو می باشد.
بیش تر در مورد باکو بدانید!
شهر باکو، همان طور که پیش تر گفته شد، یکی از پر جمعیت ترین شهر های کشور جمهوری آذربایجان می باشد و به عنوان پایتخت این کشور شناخته می شود. باکو در معنای لغت برای مردم، به معنی مکانی است که باد زیادی می وزد.
شهرت این شهر پس از کشف اولین میدان نفتی جهات به شدت افزایش پیدا کرد و به همین دلیل، مراکز خرید و خیابان های مهمی در دوران شوروی سابق در این شهر ساخته شد.
این بنا های تاریخی امروزه به عنوان جاذبه های گردشگری شهر باکو به شمار می آیند و جزو میراث فرهنگی، معماری ملی و اسلامی کشور آذربایجان محسوب می شوند. در ادامه به صورت کامل تر و جامع تر در مورد شهر باکو با شما صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
معرفی شهر باکو
جالب است بدانید که جمعیت باکو در ابتدای سال 2009 حدود 2.04 میلیون نفر محاسبه شده است. در ابتدای سال 2003، این شهر چیزی حدود 153 هزار نفر از آوارگان جنگ قره باغ و هم چنین 94 هزار پناهنده خارجی، علاوه بر جمعیت اصلی این شهر، در باکو وجود داشتند.
راه های دسترسی مختلف و گوناگونی برای رسیدن به این شهر وجود دارد. به همین دلیل شما در زمان سفر به شهر باکو می توانید از هر وسیله ای استفاده نمایید. اما به شما توصیه می کنیم که حتما به سراغ مسیر های هوایی بروید.
برای افرادی که در استان های شامل غربی ایران زندگی می کنند، استفاده از مسیر زمینی آسان تر بوده و مورد استقبال بیش تری قرار می گیرد.
بافت قدیمی شهر باکو که ارگ بانو نام نهاده شده است، در بین قرن های 11 تا 19 میلادی ساخته شده است. یکی از نکات جالب توجه در رابطه با این شهر، وجود فرهنگ و تمدن های گوناگون و فوق العاده مختلف مانند زرتشتی، شیروانی، ایرانی، ساسانی، عربی، عثمانی و روسی می باشد.
ارگ این شهر در شمال غربی خلیج باکو واقع شده است و یکی از دیدنی ترین اماکن گردشگری باکو محسوب می شود که در سال 2000 میلادی به ثبت جهانی یونسکو رسیده است.
بررسی مساحت و جمعیت باکو
همان طور که پیش تر اشاره کردیم، باکو پایتخت کشور جمهوری آذربایجان و هم چنین پایتخت و بزرگ ترین شهر و همین طور بزرگ ترین بندر کشور آذربایجان محسوب می شود. این شهر در ساحل غربی دریای خزر قرار دارد و یکی از مهم ترین مناطق نفت خیز جهان به شمار می آید.
بر اساس آخرین آمار به دست آمده از جمعیت شهر باکو، حدود 2 میلیون و 374 هزار نفر در این شهر زندگی می کنند. جالب است بدانید که قدمت باکو به حدود 1000 سال پیش باز می گردد.
بررسی زبان و مذهب مردم باکو
اغلب مردم کشور جمهوری آذربایجان مسلمان شیعه می باشند و زبان رسمی این کشور ترکی آذربایجانی است. مردم شهر باکو در کنار ترکی آذربایجانی، زبان های ارمنی، روسی، تالشی، ارمنی، لزگی، تاتی و روسی را نیز صحبت می کنند.
زبان ترکی آذربایجانی از نظر تقسیمات زبانی، در دسته ترکی جنوب باختری و یا ترکی اوغوز محسوب می شود. لازم است بدانید که ترکی استانبولی و ترکمنی در کنار ترکیه آذربایجانی در گوره ترکی جنوب باختاری (اوغوز) قرار می گیرند.
97 درصد از مردم کشور جمهوری آذربایجان را مسلمانان تشکیل داده اند. جمعیت این کشور شامل، 83 درصد شیعیان، 14 درصد اهل سنت و 3 درصد هم غیر مسلمانان می شود. شیعیان این کشور 12 امامی و اهل سنت آن حنفی می باشند.
بررسی فرهنگ و آداب و رسوم مردم شهر باکو
به دلیل موقعیت جغرافیایی که جمهوری آذربایجان از آن برخوردار شده است و همین طور داشتن میراثی که از تاریخ فرهنگ های ایرانی، روسی، اسلامی و ترکی می آیند، در سال 2009 پایتخت این کشور یعنی شهر باکو، به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام معرفی شد.
جمهوری آذربایجان تنها کشور غیر فارسی زبان می باشد که عید ملی خود را، عید نوروز شناخته است. مردم این کشور به دلیل اعتقاد زیاد به آیین و مراسم نوروز، هر سال تدارکات ویژه ای برای گذراندن نوروز را در نظر می گیرند.
به همین دلیل هر سال، تعداد زیادی از گردشگران ایرانی به این کشور سفر می کنند. جالب است بدانید که کشور آذربایجان نیز سفره هفت سین خود را با عناصری که نامشان با سین آغاز می شود، تزیین می کنند.
مردم کشور آذربایجان، علاقه زیادی به موسیقی دارند و انواع موسیقی مقامی، عاشیق، میخانه ای، جاز و جتی کلاسیک در این کشور رواج دارد. مسابقه آواز یورو ویژن که یکی از مهم ترین رویداد های موسیقی اروپا محسوب می شود، هر سال در این کشور برگزار می گردد.
در زمینه ادبیات، مانند شاعر های معروف این کشور، می توان به نظامی گنجوی و خاقانی نیز اشاره نمود که تاثیر به سزایی در ادبیات فارسی داشته اند.
وجود قومیت های متفاوتی مانند کرد ها، تالشی ها و ارمنی ها در جنوب و شرق و همین طور یهودی ها، تات ها و لزگی ها در شمال، باعث تنوع زبان و فرهنگ در باکو و همین طور کشور آذربایجان شده است.
بر اساس آمار به دست آمده از سطح سواد مردم این کشور، 98 درصد از مردم بی سواد نیستند. از برگزاری مراسم نوروز می توان نزدیکی و تاثیر تاریخی فرهنگ ایران را بر این شهر مشاهده نمود. به همین دلیل شهر باکو یکی از مقاصد پرطرفدار ایرانیان برای سفر به شکور آذربایجان می باشد.
بررسی آب و هوای باکو
کشور آذربایجان از نظر آب و هوا، دای چندین نوع مختلف آب و هوای می باشد. از 11 ناحیه آب و هوایی، 9 ناحیه در این کشور به چشم می خورد. درجه هوای این کشور درم ناطق جلگه ای شرق و شمال در فصل زمستان تا 6 درجه و در تابستان تا 36 درجه سانتی گراد نوسان دارد.
پایین ترین دمای این کشور در اردوباد 33 درجه زیر سفر و بالا ترین آن در جلفا 46 درجه بالای سفر می باشد. به طور کلی شهر باکو هوای مرطوب و ملایم تری نسبت به سایر مناطق دیگر دارد.
جالب است بدانید که کم ترین میزان بارندگی در جمهوری آذربایجان متعلق به آبشخوران و باکو نسبت به سایر مناطق می باشد. در منطقه آبشخوران، به طور معمول سالانه حدود 200 تا 350 میلی متر بارندگی رخ می دهد.
معرفی جاذبه های گردشگری شهر باکو
شهر باکو، همسایه شمال ایران محسوب می شود که با کشور ما مرز خشکی و دریایی دارد. این شهر بسیار زیبا، از دیدنی های زیادی برخوردار شده است که در ادامه مهم ترین آن ها را برای شما شرح می دهیم:
کاخ شیروان شاه
یکی از بزرگ ترین بنا های شیروان شاهان در باکو، با نام کاخ شیروان شاه شناخته می شود که در شیروان قفقاز واقع شده است.
این کاخ در مصاف با حکومت عباسیان و در دوران صفویه توس شاه طهماسب اول برچیده شده و در حال حاضر در دسته میراث جهانی یونسکو در جمهوری آذربایجان به ثبت رسیده است.
برج های شعله
بلند ترین آسمان خراش و سمبل معماری شهر باکو، با نام برج های شعله شناخته می شوند. برج های شعله باکو از سه برج با انحنای سینوسی با رنگ آبی تشکیل شده اند. ارتفاع این برج ها بین 140 تا 190 متر می باشد و مساحت کلی آن ها 245 هزار متر مربع است.
طراحی این برج ها شبیه به شعبه های آتش انجام شده است. از فضای میان برج ها به منظور سرگرمی و تفریح شهروندان استفاده می گردد و برای جلوه نمایی بیش تر از 10 هزار لامپ ال ای دی کوچک که هر کدام کاربرد خاصی دارند، در طراحی برج های شعله استفاده شده است.
قلعه دختر
قلعه دختر از دیگر آثار به جا مانده از دوره ساسانی می باشد که در شهر باکو واقع شده است. این قلعه در دو دوره تاریخی قرن 5 و 6 میلادی و قرن 12 بنا شده است.
در سال 2000 میلادی، این بنا توسط سازمان جهانی یونسکو به ثبت رسید. مردم کشور آذربایجان این قلعه را به محلی برای برگزاری فستیوال ها تبدیل کرده اند و توجه ویژه ای به آن دارند.
جالب است بدانید که نام این قلعه در بسیاری از افسانه های آذربایجان آورده شده است.
شهر قدیم باکو
شهر قدیمی باکو، از مهم ترین مقصد های گردشگران برای گشت و گذار می باشد. این شهر که با نام شهر قدیمی ارگ و یا ایچری باکو شناخته می شود، منطقه ای محصور شده از دیوار های سنگی می باشد، نشان دهنده فرهنگ و تمدن عثمانی، ساسانی، زرتشتی، عربی، روسی و پارینه سنگی است.
لازم به ذکر است که قلعه دختر داخل شهر قدیم واقع شده است و از مزایای اصلی آن تماشا و بازدید به صورت رایگان می باشد.
بلوار باکو
بلوار باکو در واقع یک پارک ملی و فریخگاهی به موازات دریای خزر می باشد. این بلوار در سال 1909 تاسیس شده و بیش از یک قرن قدمت دارد! این پارک در حدود 3 کیلو متر و 750 متر در سواحل جنوبی دریای خزر (از میدان آزادی باکو تا میدان ملی پرچم) کشیده شده است.