طرز تهیه بریانی اصفهان
آیا می دانستید که بریونی یا بریانی نام یک غذای هندی است و با مرغ تهیه می شود و نام اصلی غذای محبوب اصفهانی ها بریون یا بریان می باشد؟ اگر با طرز تهیه بریانی اصفهان آشنا شوید، بدون شک شما هم شیفته این غذای خوشمزه خواهید شد.
بریون یا همان بریان یکی از غذا های سنتی شهر اصفهان محسوب می شود و جزو غذا های نذری محرم و صفر نیز به شمار می آید. در ادامه با من بیا به شما یاری می دهد تا به خوبی بتوانید این غذای محبوب و خوشمزه را در خانه طبخ کنید.
مواد لازم برای تهیه بریانی اصفهان
همان طور که می دانید هر غذایی به خصوص بریانی شهر اصفهان، نیاز به مواد اولیه دارد که در این بخش آن ها را شرح می دهیم:
- گوشت گوسفندی سر دست: 1 کیلو گرم
- چربی گوسفند: دو تا سه تکه هر کدام به اندازه نصف کف دست
- پیاز متوسط: 2 عدد
- زردچوبه، فلفل سیاه و دارچین: به مقدار دلخواه
- نمک: 1 قاشق مربا خوری برای داخل مواد گوست و 1 قاشق غذا خوری برای آبگوشت بعد از برداشتن گوشت های پخته شده.
- روغن مایع: 1 استکان
- زعفران دم کرده: 1 قاشق غذا خوری برای گوشت و 1 قاشق غذا خوری برای خلال بادام
- خلال بادام: 1 پیمانه
- زرشک: 1 پیمانه
مراحل تهیه بریانی اصفهان
مرحله اول: پختن گوشت و چربی بریان با آب سرد و پیاز و ادویه جات
طرز تهیه بریانی اصفهان تقریبا کمی دردسر دارد. اما قطعا طعم و مزه آن به زحمتی که دارد، می ارزد. ابتدا باید گوشت و چربی را با 8 لیوان آب سرد، پیاز، ادویه جات به جز نمک و 2 قاشق غذا خوری روغن مایع در یک قابلمه مناسب بریزید.
مرحله دوم: چرخ کردن گوشت بریان پخته شده
گوشت باید به طور کامل پخته شود اما آب گوشت نباید به صورت کامل جذب شود. مقدار از آب گوشت را حتما نگه دارید. پس از پخته شدن گوشت و چربی، باید آن ها را از آب جدا و در چرخ گوشت، به خوبی چرخ کنید. در اواسط چرخ کردن گوشت، باید به مقدار دو قاشق آب گوشت به گوشت در حال چرخ شدن اضافه نمایید. این کار گوشت را پوک تر و لذیذ تر می کند.
مرحله سوم: اضافه کردن زعفران و ادویه گوشت
چربی را باید به همراه گوشت چرخ کنید تا گوشت حالتی لطیف به خود بگیرد و اصطلاحا پرزدار نشود. 1 قاشق غذا خوری زعفران دم کرده، نمک، فلفل سیاه و نوک قاشق چایخوری دارچین را به گوشت اضافه کنید.
مرحله چهارم: زرشک و خلال بادام را به گوشت بریان اضافه کنید.
در این مرحله باید زرشک و خلال بادام را با کمی شکر تفت دهید و سپس مقدار زعفران دم کرده را به آن اضافه نمایید. می توانید در صورت تمایل مقدار خلال پسته نیز به آن اضافه کنید. البته این کار کاملا اختیاری بوده و به سلیقه شما بستگی دارد.
مرحله پنجم: اضافه کردن روغن مایع و آب گوشت به بریان
در ادامه باقی روغن مایع را با یک قاشق چایخوری نمک و کمی زردچوبه به آب گوشت اضافه نمایید و اجازه دهید آب گوشت به خوبی داغ شود. حال باید یک کاسه از آب گوشت را بردارید و آن را کنار بگذارید.
در یک تابه پهن و ترجیحا کاملا مسطح یک دوم ملاقه آب گوشت را اضافه کنید و زمانی که به جوش آمد و روی آن حباب تشکیل شد، یک عدد نان را داخل آب گوشت بچرخانید تا رنگ بگیرد.
تعداد نان ها بهتر است به اندازه بریون ها و یا حتی بیش تر باشد. این کار را می توانید هم زمان با سرخ شدن بریون ها انجام دهید تا نان ها گرم باقی بمانند. لازم است بدانید که برخی از افراد بریانی اصفهان را سرخ می کنند اما طرز تهیه بریانی اصفهانی به روش حرفه ای این می باشد که هر عدد بریان را در کفگیر بریون درست نمایید.
برای تزیین این غذای خوشمزه که قدمت آن به شهر اصفهان باز می گردد، می توانید از خلال پسته و خلال بادام استفاده کنید.
نکات مهم در مورد تهیه بریانی اصفهان
- در صورت تمایل می توانید به جای گوشت از جگر سفید استفاده کنید و بر اساس مراحل گفته شده عمل نمایید. به ازای یک عدد جگر سفید، 250 گرم گوشت سردست گوسفندی اضافه نمایید و چربی را حذف کنید.
- برخی افراد عادت دارند که مقدار جگر سفید را چرخ و سرخ می کنند و در کنار بریانی اصفهان سرو می نمایند.
- برای درست کردن بریانی اصفهان بهتر است از کفگیر روحی استفاده کنید.
- بریانی اصفهان کی غذای خوشمزه محسوب می شود که بیش تر در وعده ناهار سرو شده و از آن برای شام استفاده نمی شود.