باغ فردوس تهران
باغ فردوس تهران، یکی از زیبا ترین باغ های شهر تهران محسوب می شود که از قدمت آن به زمان قاجار باز می گردد. این باغ در حوالی میدان تجریش واقع شده است و به موزه سینما اختصاص داده شده است.
باغ فردوس تهران به دلیل داشتن امکاناتی مانند سالن های سینما، کافه و محیطی بسیار دل نواز و سرسبز، یکی از پاتوق های هنرمندان و هنر دوستان به شمار می آید. در صورتی که دوست دارید عصر یک روز تعطیل را از خانه بیرون بزنید و حال و هوایی عوض کنید، توصیه می کنیم که حتما به باغ عهد قاجاری فردوس بروید و از موزه سینما آن دیدن کنید.
در ادامه به معرفی باغ فردوس تهران می پردازیم و تاریخچه آن را مورد بررسی قرار می دهیم. همین طور تصمیم داریم یک برنامه ریزی فوق العاده برای شما انجام بدهیم تا در زمان مراجعه به تجریش، از اماکن دیدنی اطراف باغ فردوس نیز دیدن کنید.
معرفی باغ فردوس تهران
باغ فردوس که با نام های باغ موزه فردوس، باغ معیری و موزه سینما نیز شناخته می شود، یکی از باغ ها و اماکن دیدنی شهر تهران به شمار می آید که در محله خوش آب و هوای باغ فردوس در شمال پایتخت واقع شده است.
این باغ در سال 1318 به موزه سینمای ایران تبدیل شده است. همان طور که پیش تر گفته شد، قدمت باغ فردوس تهران به دوران قاجار و پادشاهی محمد شاه باز می گردد و در دسته آثار ملی کشور قرار می گیرد.
بررسی تاریخچه باغ فردوس تهران
در دوران قاجار، باغ های زیادی در تهران احداث شدند که باغ فردوس تهران یکی از آن ها محسوب می شود. این باغ توسط یکی از درباریان قاجار در زمان محمد شاه، ساخته شده است.
این باغ در واقع یک بخش کوچک از باغ وسیع فردوس محسوب می شود که در گذشته اراضی میان اسدآباد و ولنجک در شمال، الهیه از جنوب، دره تجریش از شرق و محمودیه از غرب، جزو زمین های باغ فردوس به شمار می رفتند.
باغ فردوس در تاریخجه خود مالکان زیادی را دیده است. روزگاری این باغ در دوران قاجار و در زمان محمد شاه، در اراضی محمدیه با دو عمارت شمالی و جنوبی ساخته شد. بینیان گذار این باغ و عمارت ییلاقی آن حاجی میرزا آقاسی، صدراعظم محمد شاه بود.
بعد از آن باغ فردوس به تملک معیر الممالک، داماد ناصر الدین شاده رسید. شاه این باغ را به دخترش در شب ازدواج به عنوان هدیه داد و معیر پس از آن به تکمیل عمارت جنوبی پرداخت و جشن عروسی خود را در آن محل برگزار کرد.
پس از مرگ معیر الممالک، باغ فردوس به پسرش دوستعلی خان رسید. اما او علاقه ای به حفظ و نگهداری از باغ فردوس تهران نداشت و هر زمان که به ییلاق می آمد، خیمه خود را زیر درختان چنار این باغ برپا می کرد. حتی سنگ های مرمر بنا را از جا کند و در نمای عمارت امیریه یا مدرسه نظام فعلی، مورد استفاده قرار داد.
مدت ها گذشت تا تاجری شیرازی به نام حاجی میرزا حسین باغ فردوس را از دوستعلی خریداری نمود و به مرمت و تعمیر آن پرداخت. پس از حاجی میرزا، افراد دیگری مانند میرزا حسین تهرانی، میرزا اسماعیل خان امین الممالک و محمد ولی خان سپهسالار تنکابنی، این باغ را صاحب شدند.
محمد ولی خان عمارت و باغ را آباد و قنات آن را دایر نمود و چند استخر و فواره نیز در جای جای باغ احداث کرد. اما از آن جایی که تجارت خانه طومانیانس از وی طلبکار بود، باغ فردوس را تصاحب کرد. پس از چندی دولت وقت در مقابل وجهی که از طومانیانس طلبکار بود، آن را ضبط نمود و اراضی اش را متری دو تومان و سه تومان به کارمندان وزارت خانه فروخت.
اما در دوران پهلوی، سرگذشت دیگری برای باغ فردوس تهران رقم خورد. در سال 1316، به دستور علی اصغر حکمت، وزیر معارف آن زمان، باغ فردوس خریداری، عمارت آن مرمت و دبیرستان شاپور تجریش در آن دایر شد.
در دوران پهلوی دوم، این باغ به مکانی برای جشن های 2500 ساله اختصاص پیدا کرد. پس از انقلاب نیز مدتی در اختیار صدا و سیما و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بود. تا این که بنیاد سینمایی فارابی، سازمان میراث فرهنگی کشور و شهرداری تهران، آن را برای موزه سینما نشان کردند. در نهایت در شهریور ماه سال 1381 باغ فردوس تهران داستان جدید زندگی خود را آغاز کرد و به باغ موزه فردوس یا همان موزه سینمای ایران تبدیل شد.
از باغ های اشرافی این منطقه تنها عمارتی که باقی مانده است، باغ فردوس تهران می باشد که در اختیار موزه سینما قرار گرفته است. سایر زمین های این باغ نیز تفکیک شده اند و تغییر کاربری داده اند. بخشی از آن ها به ساختمان های مسکونی و مدرسه تبدیل شده اند و قسمتی دیگر به موسسه باستان شناسی دانشگاه تهران و لغت نامه دهخدا اختصاص داده شده است.
بررسی معماری باغ موزه فردوس
هنگامی که به باغ فردوس تهران می رسید و از فضای مشجر و چنار های سرسبز ورودی باغ عبور می کنید، دو مجسمه برنزی از سهروردی و ابن هیثم (از دانشمندان سر شناس ایرانی و اولین دانشمند فیزیک نور در جهان) نظر شما را به خود جلب می کند. پس از آن عمارت زیبای باغ نظر شما را جلب خواهد کرد. عمارتی که تنها یادگاری شکوه و جلال باغ های فردوس می باشد و دیگر از گذشته و نقشه باغ فردوس چیزی باقی نمانده است.
جالب است بدانید که باغ فردوس 20 هزار متر مربع وسعت دارد و مساحت عمارت آن هزار متر مربع می باشد. این عمارت از سه و نیم طبقه تشکیل شده است که عرض آن معادل 26 متر و طول آن تقریبا 34 متر می باشد. شیب زمین باغ فردوس از شمال غربی به جنوب شرقی است و تندی شیب به گونه ای می باشد که کف طبقه اول بنا با قسمت جنوبی باغ سقف آن با قسمت شمالی باغ هم سطح شده است.
تمامی اتاق ها و سالن های در نظر گرفته شده برای عمارت باغ موزه فردوس، با گچ بری های بسیار زیبا و چشم نوازی تزیین شده اند. در واقع می توان به مقرنس کار های گل و شاخ و برگ اشاره نمود.
باغ فردوس به مرور زمان و در هر دوره، تغییرات زیادی را تجربه کرده است و بسیاری از بخش های آن تخریب شده اند. استخر های متعدد، قنات، ساختمان و عمارت های دیگری نیز وجود داشته اند که امروز به چشم نمی خورند.
حتی پس از تبدیل شدن باغ فردوس به موزه سینما، نیز تغییرات جزیی مانند نورپردازی داخل و خارج عمارت، پوشاندن دیوار های داخلی با گچ، تقسیمات داخلی با دیوار های سبک و کف سازی در عمارت باغ صورت گرفته است. همین طور ساختمان هایی نیز به آن اضافه شده است.
معرفی سینما باغ فردوس تهران
ایده ایجاد موزه سینما توسط هیئت مدیران مرکز توسعه فضا های فرهنگی شهرداری تهران و در سال 1373 مطرح شد. در نهایت با تلاش آقایان عباس کیارستمی، استاد عزت الله انتظامی، غلامرضا جلال امیدی، امیر ثباتی، بهزاد رحیمیان و عزیز الله ساعتی موزه سینما در سال ۱۳۷۷ در مکان اولیه خود واقع در خیابان لالهزار، کوچه پیرنیا و با حضور معاون اول رئیس جمهوری وقت، آقای حبیبی، افتتاح شد.
از فعالیت های ابتدایی این موزه می توانیم به انتشار چند جلد کتاب، کارت پستال، مجموعه ای از موسیقی های متن فیلم های ایرانی و برگزاری جشن های 100 سالگی سینما اشاره کنیم.
با گذشت چند سال و در سال 1381، به کمک نهاد های مختلفی مانند اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاونت امور سینمایی و با حضور رئیس جمهور وقت، آقای سید محمد خاتمی، موزه سینما در مکان کنونی یعنی باغ فردوس افتتاح شد. جال است بدانید که استاد عزت الله انتظامی نیز اولین مدیر عامل موزه سینمای ایران بود.
بخش های مختلفی برای موزه سینما باغ فردوس در نظر گرفته شده است که در ادامه به معرفی آن ها پرداخته ایم:
- تالار آغازگران: در این تالار همان طور که از نامش مشخص می باشد، با اولین های سینمای ایران، تاریخچه سینما، تجهیزات فیلم برداری، فیلم ها و… آشنا خواهید شد.
- تالار معاصران: تالار معاصران نیز به معرفی هنرمندان معاصر سینمای ایران پرداخته است. همین طور پرتره شخصیت های مطرح در زمینه بازیگری، کارگردانی، آهنگسازی و تصویر برداری به چشم می خورد.
- تالار بین الملل: جوایز هنرمندان افتخار آفرین در عرصه بین المللی مانند نخل طلایی کن، شیر ونیز، خرس برلین و سایر جوایزات جهانی سینمای ایران و پوستر هایی از فیلم های ایرانی راه یافته به جشنواره های جهانی در این تالار به چشم می خورند.
- بخش سینمای کودک و نوجوان: در این تالار شما می توانید عروسک هایی مانند کلاه قرمزی، پسر خاله و تصاویری از بازیگران و دست اندرکاران سینمای کودک را مشاهده کنید.
- بخش سینمای دفاع مقدس: تصاویر مرتبط به فیلم ها، بازیگران، کارگردان ها و عوامل اصلی فیلم های جنگی کشور باعث جذابیت این تالار شده اند.
- تماشاخانه: در تماشاخانه موزه سینما باغ فردوس، شما می توانید سینما های بازسازی شده دهه 30 و 40 را مشاهده کنید و با تماشای نخستین تصاویر سینمای ایران، به تاریخ سفر کنید.
- بخش صدا و دوبله: در این تالار، نمایشگاهی از ابزار های قدیمی صدابرداری، غرفه علی کسمایی، پدر دوبله ایران و لحظاتی از نخستین فیلم های دوبله شده به نمایش درآمده اند.
- اتاقی به نام علی خاتمی: شاه نشین عمارت باغ فردوس به کارگردان مشهور ایران، علی حاتمی اختصاص داده شده است. هنگامی که وارد این تالار می شوید، علی حاتمی را مشاهده می کنید که پشت میز تدوین فیلم حاجی واشنگتن به همراه عزت الله انتظامی، بازیگر نقش اول آن نشسته است.
- خانه فرهاد: با شنیدن صدای فرهاد، وارد اتاق نمادین متعلق به این خوانند خواهید شد. یادگار هایی از وسایل شخصی، ساز ها و کتاب های فرهاد در این موزه نگهداری می شوند.
آدرس باغ موزه فردوس تهران کجا است؟
باغ موزه فردوس تهران در شمال شهر تهران و در محله ای خوش آب و هوا و بسیار با صفا به نام باغ فردوس واقع شده است.
این محله قاجاری از شمال به میدان تجریش ابتدای خیابان ولیعصر، از جنوب به توتونچی، از شرق به خیابان دربندی و از غرب به خیابان ولیعصر منتهی می شود.
شما برای رسیدن به موزه سینما فردوس می توانید در خط یک مترو به ایستگاه تجریش بورید و پس از خروج از ایستگاه در میدان قدس، با 20 دقیقه پیاده روی در خیابان ولیعصر به سمت جنوب، به عمارت باغ فردوس برسید. هم چنین امکان طی نمودن این مسیر با تاکسی و بی آر تی نیز فراهم شده است.
در صورتی که می خواهید با بی آر تی به عمارت باغ موزه سینما برسید، بهتر است از سوار اتوبوس های مسیر تجریش – راه آهن بشوید و در ایستگاه باغ فردوس از اتوبوس پیاده شده و به این باغ بروید.
اگر تصمیم شما این است که با اتومبیل شخصی به باغ فردوس تهران بروید، لازم است بدانید که پیدا کردن جای پارک در این محله کاری دشوار است و بهتر است خودرو را در یکی از کوچه های اطراف باغ موزه سینما پارک کنید و یا به پارکینگ عمومی واقع در میدان تجریش مراجعه نمایید.
آدرس باغ فردوس تهران: خیابان ولیعصر (شمال)، بعد از سه را زعفرانیه، نرسیده به تجریش، باغ فردوس.
معرفی امکانات باغ فردوس تهران
امکانات مختلفی در باغ فردوس تهران در نظر گرفته شده است که همین مسئله باعث می شود بتوانید علاوه بر خاطره سازی، اوقات خوشی را در این باغ سپری کنید و متوجه گذر ساعت و زمان نشوید! در ادامه این امکانات رفاهی را شرح داده ایم:
- سالن های سینما: در باغ فردوس تهران سه سالن سینما به نام های تمدن، فردوس و سینما توگراف واقع شده است که فیلم های روزی سینمای کشور در آن ها اکران می شود. شما می توانید فیلم مورد علافه تان را از روی تابلو هایی که در محوطه باغ قرار گرفته اند انتخاب کنید. سپس به سمت سالن سینما در ضلع شرقی عمارت بروید. توجه داشته باشید که خوردن تنقلات و حضور بچه های کوچک در آن ممنوع می باشد.
- کافه باغ فردوس: باغ موزه فردوس، دارای یک کافه نیز می باشد که می تواند لحظات خوشی را برای شما ایجاد کند. کافه سینما در غرب عمارت بالای سینما توگراف واقع شده است که با داشتن دو محوطه مجزا به نام های پالت و تراس آفتاب مهتاب، چشم اندازی زیبایی از باغ موزه فردوس را به شما هدیه می دهد. جالبت است بدانید که در منو آن از المان های سینمایی استفاده شده است.
- کافه ویونا: کافه معروف و زنجیره ای ویونا نیز سمت چپ باغ و پس از ورود به محوطه قرار گرفته است.
- کتاب فروشی: در باغ فردوس، تلویزیونی قرمز رنگی بر روی چهار پایه قرار گرفته است که بر روی آن «به جاش کتاب بخونین» نوشته شده است. قطعا این صحنه نظر شما را به خود جلب کرده و شما را به سمت کتاب فروشی حوض نقره هدایت خواهد کرد.
- ورودی باغ موزه فردوس به عرضه محصولات فرهنگی مانند کتاب و پوستر اختصاص داده شده است.
- فروشگاه هایی مانند پوشاک، شیرینی، شکلات و صنایع دستی نیز در بخش ساختمان موزه فعالیت دارند.
هزینه ورودی و ساعت بازدید از باغ موزه فردوس
شما برای بازدید از باغ موزه فردوس می توانید یکشنبه ها تا جمعه ها از ساعت 10 تا 18 به آن مراجعه کنید. لازم است بدانید که ایام سوگواری و شنبه ها این عمارت تعطیل می باشد.
ساعت کاری غرفه های فرهنگی و کافه های باغ فردوس نیز همه روزه از ساعت 9 صبح تا 24 می باشد. لازم است بدانید که هزینه ورودی باغ فردوس برای بازدید کنندگان داخلی 5 هزار تومان و برای بازدید کنندگان خارجی 3 هزار تومان است. بازدید های گروهی و دانشجویی نیز باید هزینه ای معادل 3 هزار تومان را پرداخت کنند.
قیمت بلیط سینما های باف موزه فردوس پنجشنبه و جمعه ها 15 هزار تومان و سه شنبه ها 9 هزار تومان می باشد. روز های عادی برای سینما باید مبلغی معادل 12 هزار تومان را پرداخت کنید.
جاهای دیدنی اطراف باغ موزه فردوس تهران
در نزدیکی های باغ فردوس اماکن دیدنی مختلفی و بسیاری وجود دارد که می تواند تهرانگردی و گردش یک روزه شما را تکمیل کنند. این امکان وجود دارد که پس از به اتمام رسیدن موزه گردی خود، به موزه باستان شناسی دانشگاه تهران مراجعه کنید و از موزه زمان دیدن نمایید. همین طور می توانید برای خرید به بازار تجریش بروید و یا برای پیاده روی خیابان های سنگی دربند تهران را انتخاب کنید.
زیارت از امامزاده صالح و شکم گردی در رستوران ها نیز می توانند در برنامه شما جایی را به خود اختصاص دهند.
پرسش های متداول
آدرس باغ فردوس تهران کجا است؟
باغ موزه فردوس تهران در شمال این شهر و در محله ای به نام باغ فردوس واقع شده است. این محله قاجاری از شمال به میدان تجریش، از جنوب به توتونچی، از شرق به خیابان دربندی و از غرب به خیابان ولیعصر منتهی می شود.
چگونه با مترو به باغ فردوس برویم؟
شما می توانید با استفاده از مترو به موزه سینما فردوس بروید. اما باید در ایستگاه تجریش پیاده شوید و پس از خروج از ایستگاه، در میدان قدس، با 20 دقیقه پیاده روی در خیابان ولیعصر جبه سمت جنوب، به عمارت باغ فردوس برسید. البته امکان طی کردن این مسیر با تاکسی های خطی و یا بی آر تی نیز فراهم شده است.
باغ فردوس چه امکاناتی دارد؟
باغ موزه فردوس از سه سالن سینما به نام های فردوس، تمدن و توگراف تشکیل شده است. این سالن ها فیلم های روز سینمای کشور را اکران می کنند. البته در باغ فردوس چند کافه نیز وجود دارد که می تواند اوقات خوشی را برای شما رقم بزنند.
آیا موزه سینمای ایران در باغ فردوس است؟
باغ فردوس که با نام باغ موزه فردوس، باغ معیری و موزه سینما نیز شناخته می شود، در سال 1381 به موزه سینما ایران تبدیل شده است. قدمت این باغ به دوران قاجار و پادشاهی محمد شاه باز می گردد و در دسته آثار ملی کشور قرار می گیرد.