باغ دلگشا شیراز
در میان باغ های زیبا و دیدنی شهر شیراز، نام باغ دلگشا به چشم می خورد. باغ دلگشا شیراز به سه دوره ساسانیان، صفویان و قاجاریان مرتبط می شود. بهتر است در برنامه سفر به شیراز، حتما زمانی را برای بازدید از این باغ زیبا در نظر بگیرید.
شهر شیراز با داشتن باغ های تاریخی و بسیار زیبا، به عنوان یکی از مقاصد مهم گردشگری در بین توریست های داخلی و خارجی می باشد. این شهر نیز با داشتن اماکن تاریخی متعدد، در دسته شهر های تاریخی ایران قرار می گیرد که هر ساله میزبان بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی می باشد.
با من بیا در این مطلب به معرفی باغ دلگشا شیراز پرداخته است و در ادامه معماری و هم چنین تاریخچه آن را مورد بررسی قرار داده است. با ما همراه باشید.
معرفی باغ دلگشا
باغ ایرانی از طراحی و ساختار منحصر به فردی برخوردار شده است، از مهم ترین آن ها می توانیم به در مسیر جوی آب قرار دارد، با دیوار های بلند محصور شده است و در داخل باغ عمارت تابستانی و استخر آب تعبیه شده است، اشاره کنیم.
این سه مشخصه بارز باغ های ایرانی محسوب می شوند. به همین دلیل باغ های ایرانی را از سایر باغ ها متمایز می کند در واقع جهانگردان اروپایی پس از مشاهده باغ های ایرانی، آن ها را با مشخصه و نام پرشین گاردن وصف کرده اند.
باغ های ایرانی با تاریخ پیدایش قنات پیوند دارند. باغ سرا ها با ساختار و طراحی منحصر به فرد داخل باغ ها جای می گیرند. اولین باغ های ایرانی در مسیر خروجی قنات ها شکل گرفته اند. باغ ایرانی پاسارگاد را ریشه معماری این باغ ها به شمار آورده اند.
کوروش کبیر اولین شخصی می باشد که در ایران شخصا دستور داده بود باغ پاسارگاد ساخته شود. از این رو شهر شیراز با داشتن آب و هوا و سرزمینی مناسب به منظور ایجاد باغ، شهری می باشد که باغ های مختلف و زیبای ایرانی را در خود جای داده است.
باغ دلگشا شیراز نیز یکی از همین باغ های زیبا و تاریخی ایران می باشد که در دسته دیدنی های استان فارس قرار می گیرد و در شمال شرقی شیراز واقع شده است.
باغ دلگشا شیراز کجا است؟
باغ دلگشا در نزدیکی آرامگاه سعدی واقع شده است و به طور دقیق تر در سمت جنوب تنگ آب خان و در دامنه کوهستان قرار دارد. برای دسترسی می توانید از وسایل نقلیه عمومی و یا خودرو شخصی استفاده نمایید.
اتوبوس های خطوط پایانه شهید دستغیب – بلوار نارنجستان و بلوار نارنجستان – پایانه نمازی در نزدیکی این باغ، ایستگاه به نام چهارراه دلگشا دارند که شما را برای بازدید از باغ دلگشا ترغیب می کنند.
نزدیک ترین ایستگاه مترو نیز، ایستگاه ولیعصر می باشد که از این مکان چند کیلو متری فاصله دارد و از آن جا باید در بلوار سلمان فارسی سوار تاکسی شوید.
بررسی تاریخچه باغ دلگشا شیراز
سابقه آبادانی باغ دلگشا به زمان پیش از اسلام و دوره ساسانیان باز می گردد. این باغ در نزدیکی کهندژ قرار داشت. باغ دلگشا در دوران صفویه نیز از باغ های مهم و تفریحی به شمار می آمد و در عکس های گردشگران اروپایی نیز دیده شده است. علاوه بر این، در زمان تیمور گورکانی در بهترین وضعیت خود و در اوج آبادانی بود، به گونه ای که تیمور با دیدن آن، دستور ساخت باغی را با همین نام در سمرقند صادر نمود.
باغ دلگشا در دوران افشاریان نیز باغ آبادی به حساب می آمد. بدترین وضعیت آن مربوط به حد فاصل دوره حکومت نادرشاه افشار تا شروع سلسله زندیه می باشد که آسیب های بسیاری به آن وارد شد. اما در زمان کریم خان زند، مجدد این باغ احیا گردید. برخی از ساختمان های موجود در این باغ مربوط به دوران قاجاریه می باشند.
بررسی معماری باغ دلگشا
مساخت باغ دلگشا بالغ بر 7.5 هکتار می باشد که بیش ترین درخت های آن شامل نارنج می شود. این باغ در اردیبهشت ماه با شکوفه های زیباو عطر و بوی دل انگیز بهار نارنج، فضایی بسیار دلنشین را به وجود می آورد.
با قدمتی که به دوره زندیه باز می گردد، عمارت موجود در وسط باغ به شیوه معماری کاخ های ساسانی بیشابور ساخته شده است. این عمارت سه طبقه را شامل می شود و از دو درب ورودی در دو طرف خود برخوردار شده است. هم چنین یک تالار بزرگ به همراه چهار شاه نشین برای آن در نظر گرفته شده است.
ایوان بزرگی با دو ستون در طبقه میانی آن به چشم می خورد که رو به استخر ساخته شده است و اطراف آن اشعاری از شوریده (شاعر شیرازی عهد صفوی، صاحت مثنوی سحر حلال) با خط نستعلیق خود نمایی می کند.
سقف هایی از چوب با گچ بری های زیبا به همراه آیینه کاری ها و نقاشی هایی از رنگ روغن به زیبایی این عمارت افزوده اند. هم چنین در مقابل ساختمان عمارت، حوض سنگی بزرگی جلب توجه می کند. آب باغ نیز از چشمه قنات آرامگاه سعدی تامین می شود. به علاوه ساخت اولین عمارت کلاه فرنگی ایران نیز در این باغ به ثبت رسیده است.
جالب است بدانید که باغ دلگشا شهر شیراز در سال 1381 و به شماره 912 به ثبت ملی رسیده است و اکنون در اختیار شهرداری شهر شیراز می باشد.
موزه باغ دلگشا شیراز
در عمارت کلاه فرنگی مجموعه دلگشا، کلکسیونی از آثار تاریخی و اشیای قدیمی به چشم می خورد که از مهم ترین آن ها می توانیم به سکه، تمبر، لباس، نقشه، دوچرخه و کبریت اشاره کنیم. هم چنین کلکسیونی از 50 رادیو قدیمی در بخشی از موزه به نمایش گذاشته شده است که دیدن آن می تواند تجربه ای جالب برای علاقمندان به اشیای قدیمی و کلکسیونر ها باشد.
بهترین زمان بازدید از باغ دلگشا چه وقت است؟
با وجود درختان نارنج، بدون تردید بهترین زمان برای بازدید از باغ دلگشا شهر شیراز، فصل بهار، به ویژه اردیبهشت ماه می باشد. در این زمان باغ از عطر بهار نارنج پر شده است و زیبایی های بهاری دل هر بازدید کننده ای را به وجد می آورد. با این همه باغ دلگشا در هر فصل زیبایی های منحصر به فرد خود را دارد. به همین دلیل وجود فضا های سرپوشیده عمارت، در فصول سرد سال نیز قابلیت بازدید دارند.
ساعات بازدید و بهای بلیط باغ دلگشا شهر شیراز
در نیمه اول سال از ساعت 8 تا 23 و در نیمه دوم سال از ساعت 8 تا 22، امکان بازدید از باغ دلگشا شهر شیراز وجود دارد.
این مجموعه در روز های تاسوعا و عاشورا، شهادت امام علی (ع)، رحلت پیامبر (ص)، رحلت امام خمینی (ره) و شهادت امام جعفر صادق (ع) تعطیل می باشد. مجموعه دلگشا با دو مدل بلیط از بازدید کنندگان پذیرایی می کند. یکی برای باغ و دیگری برای عمارت که هزینه آن برای گردشگران خارجی و داخلی متفاوت می باشد.
در صورتی که اطلاعات بیش تری از باغ دلگشا شهر شیراز در اختیار دارید، می توانید آن ها را با سایر کاربران با من بیا در انتهای این مطلب به اشتراک بگذارید.
پرسش های متداول
باغ دلگشا کجا است؟
باغ دلگشا در نزدیکی آرامگاه سعدی قرار دارد و به طور دقیق در سمت جنوب تنگ آب خان و در دامنه کوهستان واقع شده است.
قدمت باغ دلگشا شیراز به چه زمانی باز می گردد؟
سابقه آبادانی باغ دلگشا به زمان پیش از اسلام و دروان ساسانیان باز می گردد.
ساعات بازدید از باغ دلگشا چه وقت است؟
در نیمه اول سال از ساعت 8 تا 23 و در نیمه دوم سال از ساعت 8 تا 22، امکان بازدید از باغ دلگشا شهر شیراز وجود دارد.
این مجموعه در روز های تاسوعا و عاشورا، شهادت امام علی (ع)، رحلت پیامبر (ص)، رحلت امام خمینی (ره) و شهادت امام جعفر صادق (ع) تعطیل می باشد. مجموعه دلگشا با دو مدل بلیط از بازدید کنندگان پذیرایی می کند. یکی برای باغ و دیگری برای عمارت که هزینه آن برای گردشگران خارجی و داخلی متفاوت می باشد.
بهای بلیط باغ دلگشا چقدر است؟
مجموعه دلگشا دو بلیط دارد. یکی برای باغ و دیگری برای عمارت که بهای آن ها برای گردشگران داخلی و خارجی متفاوت می باشد.