بازار وکیل شیراز
از آن جایی که تعداد زیادی از دیدنی های ایران مانند بنا های تاریخی، باغ های دل انگیز، مقبره ها و موزه های متنوع و… در شهر شیراز وجود دارند، این شهر به یکی از برترین مقاصد سفر برای گردشگران تبدیل شده است.
بازار وکیل شیراز از مهم ترین دیدنی های استان فارس می باشد که با داشتن معماری زیبا و ساختاری منحصر به فرد، کم تر گردشگری در زمان سفر به شهر شیراز از آن دیدن نمی کند.
در این مطلب با من بیا تصمیم دارد تا به معرفی بازار وکیل شیراز بپردازید و در ادامه آن تاریخچه و هم چنین معماری آن را برای شما مورد بررسی قرار دهید. با ما همراه باشید.
معرفی بازار وکیل شیراز
بازار وکیل شیراز یکی از شهرت یافته ترین بازار های سنتی و تاریخی ایران می باشد. این بازار که به دستور کریم خان زند ساخته شده است، امروزه در مرکز شهر قرار دارد و از بی نظیر ترین دیدنی های شیراز محسوب می شود. مسجد و حمام تاریخی وکیل نیز در کنار این بازار قرار دارند. کم تر کسی سفر به شهر شیراز را در زندگی خود تجربه می کند، بی آن که از بازار وکیل بازدیدی نداشته باشد.
در گذشته، تمام کار های بازرگانی، خرید و فروش کالا های داخلی و خارجی و مبادلات، همگی در حجره های این بازار صورت می گرفته است. در واقع بازار وکیل در آن دوران به عنوان قلب واقعی شیراز شناخته می شد که تمامی امور بازرگانی در آن جا به جریان می افتاد. بازار وکیل در ردیف آثار تاریخی کشور به شماره 924 به ثبت ملی رسیده است.
بازار وکیل شهر شیراز کجا است؟
بازار وکیل از دیدنی های جذاب استان فارس محسوب می شود که در شهر شیراز واقع شده است. این بازار با داشتن ورودی های متفاوت، سالانه میزبان گردشگران بسیاری از سر تا سر دنیا می باشد.
ورودی ها در خیابان ها زند، طالقانی و لطفعلی خان زند قرار دارند. ورودی اصلی بازار های وکیل شمالی و جنوبی در خیابان زند، ضلع شرقی میدان شهرداری واقع شده اند.
به دلیل قرار گیری بازار وکیل در مرکز شهر و در نزدیکی مسیر های پر تردد، دسترسی به بازار وکیل بسیار آسان می باشد. نزدیک ترین ایستگاه مترو، ایستگاه زندیه نام دارد که فاصله آن تا بازار کم تر از 15 دقیقه پیاده روی می باشد.
به طور تقریبی شما می توانید از هر نقطه شهر اتوبوس هایی را که به سمت میدان شهرداری حرکت می کنند را سوار شوید و با استفاده از آن ها خود را به نزدیکی بازار وکیل برسانید. به منظور استفاده از خودرو شخصی، حتما شلوغی مرکز شهر را در نظر بگیرید.
بررسی تاریخچه بازار وکیل شیراز
به نظر می رسد زمانی که کریم خان زند به منظور سرکشی به شهر لار سفر کرده بود، با دیدن بازار قیصریه شهر لار، تصمیم می گیرد بازاری شبیه به آن را در شیراز بنا کند تا محلی برای تجمع کسب و کار و امور اقتصادی مردم شیراز ایجاد نماید.
بر اساس نوشته های تاریخی به دست آمده، ساخت بازار وکیل شیراز به دستور کریم خان زند در سال 1172 هجری قمری شروع می شود و پس از گذشت 21 سال، در نهایت در سال 1193 هجری قمری آخرین مراحل ساخت آن به اتمام می رسد.
پس از تمام شدن کار ساخت و ساز، حجره های بازار وکیل به محلی برای انجام امور بازرگانی، خرید و فروش کالا های خارجی و داخلی، صدور و دریافت حوالجات و امور صرافی تبدیل شدند و این بازار به مرکز اقتصادی پایتخت وقت ایران تبدیل می شود.
صرفت الدوله شیرازی در آثار عجم درباره این بازار چنین می نویسد:
« بازار وکیل یکی از بازار های مرحوم کریم خان وکیل می باشد. شالوده های آن از سنگ های بزرگ ساخته شده و در وسط بازار چهار سویی می باشد که سقفش بسیار بلند و طرازش دلپسند است. کم تر بازاری در ایران بدین اسلوب و بنیان دیده می شود. یک بازار بزرگ تا برسد به چهار سوی مذکور چهل و یک طاق است، آن را بازار بزازان گویند از هر گونه اقشمه و امتعه دارد. سماور و بلور فروش و خیاط و غیره نیز در آن هست. بازار دیگر چهل و شش طاق است. آن را بازار کلاهدوزان نامند از کلاهدوز و اصناف دیگر دارد مع بسیاری از صرافان.»
بررسی ساختار بازار وکیل شیراز
همانند تمامی بازار های سنتی، بخش های مختلف بازار وکیل نیز در قدیم به نسبت مشاغلی که در هر بخش بازار تجمع کرده بودند به نام های خاصی مانند بازار بزازان، بازار مسگر ها، بازار کلاهدوز ها و اسامی از این دست شناخته می شدند.
در حال حاضر با وجود جریان داشتن امور اقتصادی و داد و ستد در بازار وکیل، روح اصلی بازار محفوظ مانده است. اما قسمت های مختلف بازار با نام هایی مثل بازار وکیل جنوبی و بازار روح الله بر روی تابلو های راهنما نشان داده شده اند.
بررسی معماری بازار وکیل شیراز
بنای بازار وکیل شهر شیراز، از جنس گچ، آجر و آهک ساخته شده است و با داشتن ستون هایی از جنس سنگ تراشیده، ساختمان آن را به یکی از مستحکم ترین و مقاوم ترین بنا های زمان خود تبدیل نموده است.
سقف چهار سوق بازار وکیل شهر شیراز پیش از این ارتفاعی معادل 11 متر داشت که هم اکنون به دلیل خاکریزی کف بازار ارتفاع آن به 10 متر کاهش پیدا کرده است. از این سقف چهار بازار منشعب می شود. پیش از این زیر سقف چهار سوق بازار حوض مرمرین بزرگی وجود داشته است و آب آن از یک آبراه تامین می شد. اما متاسفانه امروزه به دلیل بالا آمدن سطح بازار، اثری از این حوض دیده نمی شود. ولی هم چنان آبراه وجود دارد!
در ضلع جنوبی چهار سوق در موازات با بازار ترکش دوز ها، بازار دیگری وجود دارد که ورودی آن در جلوی سر در مسجد وکیل می باشد و با نام بازار شمشیرگر ها شناخته می شود. این بازار نیز دارای 11 جفت مغازه می باشد.
سیستم تهویه هوا به دلیل ارتفاع زیاد سقف طاق و تویزه ای بازار کامل بوده است و به وسیله بادگیر هایی ساده صورت می گرفته است. هم چنین دریچه ها و روزنه هایی به نام جامخانه یا هور نور در زیر سقف تعبیه شده بود که هوا و نور کافی را برای کسبه بازار تامین می کردند. هم اکنون پس از مرمت، این روزنه ها بسته شده است و در بالای مغازه ها، مشبک هایی به منظور تامین تهویه هوا و روشنایی تعبیه شده است.
خرید از بازار وکیل شهر شیراز
بازار وکیل شهر شیراز هم اکنون به عنوان محل فروش کالا های مختلف ایرانی و وارداتی فعالیت دارد. برجسته ترین کالا هایی که در آن به فروش می رسد شامل انواع فرش های دستباف و ماشینی ایرانی، پارچه و زیورآلات سنتی می شود. در واقع بیش تر بخش های اصلی بازار، امروزه در اختیار فرش فروشان و پارچه فروشان قرار گرفته است.
سرای مشیر نیز یکی دیگر از بخش های بازار وکیل شیراز می باشد که نباید بازدید از آن را از دست داد. علاوه بر معماری زیبای این بخش از بازار وکیل، می توانید انواع صنایع دستی و زیور آلات سنتی ایرانی با کیفیت خوب و مطلوب از این بخش خریداری کنید.
ساعات بازدید از بازار وکیل شیراز
به طور معمول مغازه های بازار وکیل کار خود را از ساعت 9 صبح آغاز می کنند و در نیمه اول سال تا حدود ساعت 10 شب و در فصول نیمه دوم سال تا حدود 7 شب به ارائه محصولات خود می پردازند.
این مجموعه در روز های اربعین، تاسوعا و عاشورا، شهادت امام علی (ع)، رحلت پیامبر (ص)، رحلت امام خمینی (ره) و شهادت امام جعفر صادق (ع) تعطیل می باشد. هم چنین در روز های جمعه درب بازار همانند سایر بازار های دیگر، بسته است.
در صورتی که اطلاعات بیش تری در مورد بازار وکیل شیراز دارید، می توانید آن را با سایر کاربران با من بیا به اشتراک بگذارید.
پرسش های متداول
بازار وکیل شیراز کجا است؟
بازار وکیل ورودی های متفاوتی دارد که می توانید برای رسیدن به بازار از آن ها استفاده کنید. این ورودی ها در خیابان های زند، طالقانی و لطفعلی خان زند قرار دارند. ورودی اصلی بازار های وکیل شمالی و جنوبی در خیابان زند، ضلع شرقی میدان شهرداری واقع شده است.
قدمت بازار وکیل شیراز به چه زمانی باز می گردد؟
بازار وکیل شهر شیراز در دوره حکومت کریم خان زند ساخته شده است.
چه کالا هایی را می توان از بازار وکیل شیراز خریداری کرد؟
بازار وکیل امروزه محل فروش کالا های مختلف ایرانی و وارداتی می باشد. از مهم ترین کالا هایی که در آن به فروش می رسند می توانیم به انواع فرش های دستباف و ماشینی ایرانی، پارچه و زیور آلات سنتی اشاره کنیم. در واقع بیش تر بخش های اصلی بازار در اختیار فرش فروشان و پارچه فروشان می باشد. سرای مشیر نیز یکی دیگر از بخش های بازار وکیل محسوب می شود که بازدید از آن چندان هم خالی از لطف نیست. علاوه بر معماری زیبای این بخش از بازار، می توانید انواع صنایع دستی و زیور آلات سنتی ایرانی را با کیفیت بسیار بالا از این بخش از بازار خریداری نمایید.
چه ساعاتی امکان بازدید از بازار وکیل شیراز وجود دارد؟
به طور معمول مغازه های بازار وکیل کار خود را از ساعت 9 صبح آغاز می کنند و در نیمه اول سال تا حدود ساعت 10 شب و در فصول نیمه دوم سال تا حدود 7 شب به ارائه محصولات خود می پردازند.
این مجموعه در روز های اربعین، تاسوعا و عاشورا، شهادت امام علی (ع)، رحلت پیامبر (ص)، رحلت امام خمینی (ره) و شهادت امام جعفر صادق (ع) تعطیل می باشد. هم چنین در روز های جمعه درب بازار همانند سایر بازار های دیگر، بسته است.