آرامگاه خواجوی کرمانی شیراز
شهر شیراز با داشتن باغ های زیبا و چشم نواز، آب و هوای دلپذیر و اماکن تاریخی متعدد، سالانه گردشگران داخلی و خارجی زیادی را به سمت خو می کشاند. دیدنی های این شهر چنان متنوع و زیاد هستند که بدون تردید سفر به شیراز را مستلزم داشتن یک برنامه ریزی دقیق و بی نقص می کند.
در میان دیدنی های فراوان شیراز، آرامگاه های شعرا نیز به چشم می خورند که از جمله آنان می توانیم به آرامگاه خواجوی کرمانی اشاره کنیم. برای این که بیش تر و بهتر با این آرامگاه تاریخی و نحوه دسترسی به آن آشنا شوید، با من بیا در ادامه به شما یاری خواهد داد. با ما همراه باشید.
معرفی آرامگاه خواجوی کرمانی
کامل الدین اوالعطا معروف به خواجوی کرمانی در سال 689 هجری قمری، در استان کرمان، متولد شد. از شاعران دوران مغول بود و در سال 752 هجری قمری در شهر شیراز دار فانی را وداع گفت. امروزه مقبره خواجوی کرمانی از دیدنی های شهر شیراز به حساب می آید و موقعیت مکانی آن، رو به روی دروازه قرآن این شهر می باشد.
چشمه مشهور رکن آباد نیز از نزدیک آرامگاه خواجو عبور می کند. جالب است بدانید که آرامگاه خواجوی کرمانی یکی از دیدنی های استان فارس به شمار می آید و با شماره ملی 916، در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
آرامگاه خواجوی کرمانی کجا است؟
آرامگاه خواجوی کرمانی در دامنه کوه صبوی، ابتدای جاده شیراز – اصفهان، تنگ الله اکبر واقع شده است. به منظور دسترسی به این آرامگاه، باید خود را به دروازه قرآن برسانید. به منظور انجام این کار، اگر از داخل شهر به سمت این مکان حرکت می کنید، خود را به بلوار آیت الله ربانی و یا بلوار هفت تنان برسانید. در صورتی که خارج از شهر شیراز به بازدید از این آرامگاه می روید، خود را به ورودی شهر، در بزرگراه مرودشت به شیراز برسانید.
خواجوی کرمانی چه کسی بود؟
خواجوی کرمانی از نوابغ عالم ادبیات بوده است. وی در سال 679 هجری قمری در کرمان چشم به جهان گشود و در دوران جوانی علاوه بر تحصیل، به مسافرت نیز علاقه داشت. او در طول زندگانی خود، به مقاصدی مانند بیت المقدس، مصر، شام، حجاز و عراق سفر کرد. هم چنین خواجوی کرمانی مدتی در کشور بغداد سکونت داشت. پس از آن عازم ایران شد و شهر شیراز را برای زندگی انتخاب کرد. او مدتی از عمر خود را در جوار فردی به نام ابواسحاق گذراند و از وجود ایشان بهره ها کسب کرد.
خواجوی کرمانی، ارتباطی خوب و صمیمی با اشخاصی به نام و مشهور دوره خود مانند عماد فقیه کرمانی، سلمان ساوجی (از شاعران قرن هشتم هجری قمری و قصیده سرایان و غزل گویان معروف)، عبید زاکانی (شاعر و نویسنده طنز پرداز سده هشتم هجری قمری)، شیخ امین الدین بلیانی (از عرفای قرن هفتم و هشتم هجری قمری) و خواجه شیرازی داشت.
سرانجام وی در سال 752 هجری قمری در شهر شیراز دار فانی را وداع گفت. آرامگاه خواجوی کرمانی در سال 1315 هجری قمری، توسط اداره فرهنگ استان فارس بنا شده است.
بر اساس اسناد به جا مانده از آن دوران، سازمان باستان شناسی استان فارس در سال 1337 هجری شمسی، اتاقی را در بخش شمالی این بقعه طراحی و بنا نمود. بر روی سر در این اتاق دو بیت از اشعار این هنرمند برجسته تاریخ به خط نستعلیق به چشم می خورد که به شرح زیر می باشد:
«دوش می کردم سوال از جان که آن جانانه کو؟
گفت: بگذر زان پیمان شکن پیمانه کو؟
صبح دم دل را مقیم خلوت جان یافتم
از نسیم صبح بوی زلف جانان یافتم»
معرفی آثار خواجوی کرمانی
خواجوی کرمانی به عنوان شاعر پر آوازه خطه کرمان شناخته می شود و یکی از گوهر تراشان غزل فارسی ایران به شمار می آید. حضور خواجوی کرمانی و نقش او در سال هایی که در شهر شیراز سکونت داشت، بر هیچ کس پوشیده نیست.
حافظ شیرازی بسیار از او تاثیر گرفته است به طور که می توان از خواجوی کرمانی به عنوان شخصیت اثر گذار بر غزلیات حافظ نام برد. در این بخش شعر هایی را آورده ایم که در آن ها حافظ مصرع و یا بیتی از خواجو را عینا نقل قول کرده است:
خواجوی کرمانی – غزلیات – غزل شماره 31 :: حافظ – غزلیات – غزل شماره 10
خواجو (بیت1):
«خرقه رهن خانه خمار دارد پیر ما
ای همه رندان مرید پیر ساغر گیر ما»
حافظ (بیت دوم):
«ما مریدان روی سوی قبله چون آریم چون
روی سوی خانه خمار دارد پیر ما»
خواجو (بیت 2):
«گر شدیم از باده بد نام جهان تدبیر چیست
هم چنین رفتست در عهد ازل تقدیر ما»
حافظ (بیت 3):
«در خرابات طریقت ما به هم منزل شویم
کاین چنین رفته ست در عهد ازل تقدیر ما»
خواجوی کرمانی – غزلیات – غزل شماره 404 :: حافظ – غزلیات – غزل شماره 373
خواجو ( بیت 2):
«تا ببینند مگر نور تجلی جمال
هم چو موسی ارنی گوی به مقیات آیند»
حافظ (بیت 4):
«با تو آن عهد که در وادی ایمن بستیم
هم چون موسی ارنی گوی به میقات بریم»
این ابیات نشان گر ارتباط ادبی و معنوی زیبایی بین حافظ و دیوان خواجوی کرمانی هستند. آثار وی شامل دیوان اشعار، مثنوی سام نامه، رساله البادیه، مناظره نی و بوریا، سبع المثانی خمسه خواجو می شود که از پنج مثنوی به نام های گل و نوروز، روضه الانوار، کمال نامه، همای و همایون و گوهر نامه تشکیل شده است.
بررسی معماری آرامگاه خواجوی کرمانی شیراز
بقعه خواجوی کرمانی از معماری چشم گیری برخوردار شده است. در قسمت پایین و بالای آرامگاه وی، دو عدد ستون تعبیه شده است و سقفی برای آن به چشم نمی خورد. در میان این مکان تاریخی گوری وجود دارد که سطح روی آن منحنی شکل دیده می شود.
بر روی این گور نوشته ای مبنی بر وجود خواجو در داخل آن حک نشده است و تنها چیزی بر روی قبر دیده می شود، آیه ای از سوره الرحمن می باشد. این آیه به خط ثلث حکاکی شده و متن آیه این است: «کل من علیها فان و یبقی وجه ربک ذوالجلال و الاکرام»
این چنین مشخص است که سه عدد غار در نزدیکی آرامگاه خواجوی کرمانی وجود دارد که بر اساس اسناد تاریخی و مدارک به دست آمده، مریدان و عالمان آن زمان یکی از این سه غار را برای عبادت با خداوند خود انتخاب می کردند و روز ها و شب ها حمد خداوند را در آن ها به جای می آوردند.
در یکی از این غار ها بقعه شخصی به نام خواجه عماد الدین محمود به چشم می خورد که گفته می شود از وزرای ابو اسحاق اینجو (حاکم مشهور آل اینجو در دوره ایلخانی در شهر های اصفهان و شیراز) بوده است. هم چنین تصاویری زیبا به صورت برجسته در پیرامون و اطراف این غار دیده می شود که بر اساس گفته های باستان شناسان این نقوش به فرمان حسینعلی میرزا در سال 1218 طراحی شده اند.
ساعات بازدید و بلیط آرامگاه خواجوی کرمانی شیراز
از ساعت 8 صبح لغایت 12 شب، امکان بازدید از آرامگاه خواجوی کرمانی وجود دارد. بهای بلیط این آرامگاه برای گردشگران داخلی و خارجی تفاوت دارد.
بهترین زمان بازدید از آرامگاه خواجوی کرمانی
بهترین زمان بازدید از آرامگاه خواجوی کرمانی با توجه به سلیقه افراد، می تواند متفاوت باشد. بدون شک در روز امکان دیدن جزییات و عکاسی با شرایط آسان تر وجود خواهد داشت و شب ها با نور پردازی، فضا جلوه ای متفاوت از خود را به نمایش می گذارد. با توجه به این موارد، بهترین زمان برای بازید از آرامگاه خواجوی کرمانی کاملا به سلیقه فردی بستگی دارد.
در صورتی که شما هم خاطره و یا اطلاعات در مورد آرامگاه خواجوی کرمانی دارید، می توانید آن را در انتهای این مطلب با سایر کاربران با من بیا، به اشتراک بگذارید.
پرسش های متداول
آرامگاه خواجوی کرمانی کجا است؟
آرامگاه خواجوی کرمانی در دامنه کوه صبوری، ابتدای جاده شیراز – اصفهان، تنگ الله اکبر واقع شده است به منظور دسترسی به این آرامگاه لازم است خود را به دروازه قرآن برسانید.
خواجوی کرمانی چه کسی بود؟
خواجوی کرمانی از نوابغ عالم ادبیات بود و با اشخاص برجسته زمان خود، ارتباطی نزدیک و صمیمی داشت. هم چنین حافظ از وی تاثیر پذیرفته است.
ساعت بازدید از آرامگاه خواجوی کرمانی چگونه است؟
از ساعت 8 صبح لغایت 12 شب امکان بازدید از آرامگاه خواجوی کرمانی میسر شده است.