خانه موزه مقدم تهران
خانه موزه مقدم تهران، در دسته بنا های تاریخی به جا مانده از دوران قاجار قرار می گیرد و به یکی از بنیان گذاران دانشگاه هنر تهران و همسر فرانسوی اش تعلق داشته است. این اثر از نظر تاریخچه، معماری و اشیایی که در آن نگهداری می شوند، از ارزش بسیاری زیادی برخوردار اند.
معرفی خانه موزه مقدم و همین طور بررسی تاریخچه آن از مواردی می باشند که تصمیم داریم به صورت کامل در این مطلب به آن ها بپردازیم. با من بیا تا بیش تر با خانه موزه مقدم تهران آشنا بشی!
معرفی خانه موزه مقدم
خانه موزه مقدم تهران، یکی از خانه های تاریخی شهر تهران محسوب می شود و در دسته جاهای دیدنی تهران قرار می گیرد. این خانه محل سکونت خاندان محمد تقیخان احتساب الملک از صاحب منصبان مشهور دربار قاجار بوده است. سپس این خانه در اختیار دکتر محسن مقدم، استاد باستان شناسی دانشگاه تهران و همسر فرانسوی اش سلما، قرار می گیرد.
خانه موزه مقدم تهران در محدوده میدان امام واقع شده است. هنگامی که در این محل قدم می گذارید، اگر از پیش با این موزه آشنا نباشید، حتی فکرش را هم نمی کنید که چنین بنایی در آن جا قرار گرفته باشد!
تمامی ساختمان های اطراف آن از معماری معمولی و به نسبت جدیدی برخوردار شده اند. اما هنگامی که به درب ورودی موزه می رسید، همه چیز به ناگهان تغییر می کند. با ورود به خانه، اولین چیزی که توجه شما را در این خانه به خود جلب می کند، حوض و شمعدانی ها و استفاده بسیار زیاد، مناسب و زیبا از رنگ های شاد مانند فیروزه ای، آبی آسمانی و بنفش می باشد.
این خانه توانسته است تا به امروز لقب زیبا ترین و با ارزش ترین خانه جهان را از دیدگاه بسیاری از نویسندگان و بازدید کنندگان برای خود به دست آورد. در طراحی و ساخت این خانه به اصول معماری ایرانی مانند خوض ایرانی، شیشه رنگی ایرانی و اصول فضای سازی باغ ایرانی توجه ویژه ای شده است.
بررسی تاریخچه خانه موزه مقدم
خانه موزه مقدم تهران یکی از خانه های مجلل دوران قاجار به شمار می آید و متعلق به یکی از درباریان آن دوران به نام محمد تقی خان احتساب الملک، بوده است.
احتساب الملک دارای دو پسر به نام های حسن و محسن بود که برای ادامه تحصیل به اروپا رفتند. حسن در فعالیت های ادبی، سیاسی و اجتماعی حضور پر رنگ و فعالی از خود نشان می داد و در جوانی فوت کرد از او نمایشنامه بسیار معروف جعفر خان از فرنگ آمده به جا مانده است.
برادر کوچک تر، محسن، پس از این که تحصیلات خود را در رشته های نقاشی، تاریخ هنر و باستان شناسی در سال 1315 به اتمام رساند، به ایران بازگشت و به همراه همسر فرانسوی خود سلما در خانه پدری – محل کنونی موزه مقدم – ساکن شد و در کنار فعالیت های علمی به گردآوری آثار و اشیای تاریخی و فرهنگی پرداخت.
استاد مقدم بسیاری از آثار ارزشمند و گران بها جمع آوری شده مانند کاشی، قطعات سنگی تراشیده شده و… را با الهام از فضای سنتی تاریخی به نحو چشم گیری در جای جای این عمارت قدیمی نصب نمود. برخی دیگر را مانند کلکسیون پارچه، چپق و قلیان، سفالینه، شیشه، تابلو نقاشی، مسکوکات، مهر ها و اسناد تاریخی و… را با نظم و ترتیبی خاص در خانه پدری نگهداری می کرد.
استاد مقدم چه کسی است؟
استاد مقدم یکی از بنیان گذاران دانشکده هنر های زیبای دانشگاه تهران و استاد ممتاز این دانشگاه بود.
نشان دانشگاه تهران را با الهام از تاریخ و فرهنگ کهن ایران، او طراحی کرده است. استاد مقدم اولین ایرانی می باشد که به دریافت نشان لژیون دو نور با درجه اوفیسه از طرف شارل دوگل، رئیس جمهور فرانسه، مفتخر شد.
در سال 1351 بود که استاد مقدم با داشتن علاقه زیادی که به علم، تاریخ و هنر، خانه پدری خود را به همراه آثار نفیس گردآوری شده وقف دانشگاه تهران کرد.
استاد مقدم در سال 1366 دار فانی را وداع گفت و پس از مرگ همسر ایشان در سال 1369 تولیت موزه مقدم تهران، مستقیم به دانشگاه تهران داده شد.
آدرس خانه موزه مقدم تهران کجا است؟
خانه موزه مقدم در بافت تاریخی شهر تهران قرار دارد. شما می توانید برای رفتن به این موزه از ایستگاه های مترو حسن آباد و دانشگاه امام علی (ع) استفاده کنید. خانه موزه مقدم تهران بین این دو ایستگاه واقع شده است و با حدود 5 دقیقه پیاده روی به آن جا می رسید.
هم چنین می توانید با استفاده از اتوبوس های مسیر راه آهن – پارک وی یا راه آهن – تجریش، به موزه دسترسی پیدا کنید.
آدرس خانه موزه مقدم تهران: خیابان امام خمینی (ره)، بعد از خیابان شیخ هادی، جنب بانک ملت، پلاک 251
بررسی معماری خانه موزه مقدم
معماری ایرانی با رعایت اصول ساخت باغ ایرانی در خانه موزه مقدم تهران به صورت واضح به چشم می خورد. گل کاری ها و فضا سازی های انجام شده با گیاهان، حال و هوای بسیار خوشی را به بازدید کنندگان هدیه می دهند.
در قسمت غربی این خانه ساختمان اربابی (برج) واقع شده است که استاد مقدم به همراه یکی از شاگردان در دانشکده هنر های زیا، دکتر ابوالقاسمی، در سال 1345 ساخته اند. این ساختمان با داشتن کاشی هایی از دوران قاجار و بخش هایی از هنر های ایرانی در آن به نمایش گذاشته شده اند.
در قسمت شمالی خانه مقدم، یک ایوان با چند طاق و ستون بسیار زیبا تعبیه شده است که با کاشی هایی از دوران زندیه و قاجار تزیین شده اند. در وسط این ایوان حوضچه ای از جنس مرمر واقع شده است که از حمام قتحعلی شاه به این جا انتقال داده شده است و آبی که از آن جاری می شود، توسط یک جوی باریک به داخل یک استخر می ریزد.
دکتر مقدم این استخر را پس از سفر به اسپانیا و الگوبرداری از استخر و آب نما های باغ الحمرا (باغی به جا مانده از دوران صدر اسلام اسپانیا) ساخته است و اطراف آن را با چند فواره قدیمی که آب آن ها نیز به داخل استخر می ریزد، تزیین نموده است.
حیاط ها اندرونی و بیرونی با یک دیوار به نام دیوار تجدد از یکدیگر جدا شده اند. این دیوار از چند ستون با طاق های کاشی کاری شده ساخته شده است.
پایه این ستون ها حجاری شده اند و یادآور ستون های کاخ چهلستون اصفهان می باشند. این ستون ها در زمان تخریب کاخ خواهر ناصر الدین شاه به این خانه انتقال پیدا کردند و نمایی زیبا با ستون های فیروزه ایجاد کرده اند. کار طراحی و ساخت این دیوار زیا را استاد هوشنگ سیحون بر عهده داشته است.
در قسمت شمال حیاط اندرونی ایوان زیبایی ساخته شده است که در چهار ستون با سر ستون هایی با گچ بری کرنتی تشکیل شده اند. کار تزیینات این ایوان را نیز دکتر مقدم به زیبایی هر چه تمام تر انجام داده است. شما می توانید برای ورود به این ایوان از دو راه پله مارپیچ استفاده کنید.
بخش بعدی خانه مقدم، حیاط اندرونی می باشد که استاد مقدم و همسرش با الهام از طرح فرش ایرانی آن را طراحی کرده اند. یک حوض با آب نمای زیبا در وسط این حیاط واقع شده است و در چهار طرف آن باغچه هایی گل کاری شده در نظر گرفته شده است. دکتر مقدم دیوار این حیاط را با کاشی و ظروف قاجاری تزیین کرده و در وسط این دیوار نیز یک طاق نمای زیبا با کاشی های آبی رنگ ساخته است.
در ساخت خانه، نیم نگاهی نیز به معماری و فضا سازی کشور های دیگر شده است. به طور مثال دکتر مقدم و همسرش یک باغچه ژاپنی در حیاط بیرونی ساخته اند که بدون شک تلفیق آن با معماری ایرانی منظره ای هیجان انگیز و خاصی را ایجاد کرده است.
ساعات بازدید و قیمت بلیط خانه موزه مقدم تهران
خانه موزه مقدم تهران همه روزه به غیر از دو شنبه ها و ایام سوگواری از ساعت 10 تا 18 میزبان بازدید کنندگان و گردشگران می باشد.
بهای بلیت این موزه در سال 1401 برای گردشگران داخلی معادل 30 هزار تومان و برای گردشگران خارجی معادل 200 هزار تومان می باشد. شما می توانید با ارائه کارت دانشجویی از تخفیف استفاده نمایید.
پرسش های متداول
آدرس خانه موزه مقدم کجا است؟
خانه موزه مقدم تهران در خیابان امام خمینی (ره)، بعد از خیابان شیخ هادی، جنب بانک ملت، پلاک 25 واقع شده است.
چگونه با مترو به خانه موزه مقدم تهران برویم؟
در صورتی که تصمیم دارید با استفاده از مترو به موزه مقدم بروید، می توانید در ایستگاه های حسن آباد و دانشگاه امام علی (ع) که در خط دو (صادقیه – فرهنگسرا) واقع شده اند، پیاده شوید.
خانه موزه مقدم تهران بین دو ایستگاه مترو واقع شده است و با حدود 5 دقیقه پیاده روی به آن جا خواهید رسید.
ساعات بازدید خانه موزه مقدم چند است؟
خانه موزه مقدم تهران همه روزه به جز دو شنبه ها و ایام سوگواری از ساعت 10 تا 18 می باشد.
قیمت بلیط خانه موزه مقدم چقدر است؟
قیمت بلیت تعیین شده در سال 1401 برای خانه موزه مقدم تهران، معادل 30 هزار تومان برای گردشگران داخلی و 200 هزار تومان بار بازدید کنندگان خارجی می باشد. البته این امکان فراهم شده است تا افراد بتوانند با ارائه کارت دانشجویی از تخفیف استفاده کنند.