معرفی استان مازندران
استان مازندران یکی از استان های سرسبز کشور ایران محسوب می شود که در ساحل جنوبی دریای خزر، واقع شده است.
استان مازندران به مرکزیت شهر ساری در شمال ایران قرار دارد. این استان جزو با سواد ترین استان های کشور می باشد و در گردشگر پذیری ایران، رتبه اول را از آن خود کرده است. قله دماوند که مرتفع ترین کوه ایران محسوب می شود، در شهرستان آمل مازندران قرار دارد.
آمل، بابل، بابلسر، بهشهر، چالوس، محمود آباد، نکا، نور، نوشهر، قائم شهر، رامسر، ساری، سواد کوه و تنکابن از شهرستان های مازندران می باشند.
اقتصاد مازندران از طریق کشاورزی می گذرد. کشت برنج، پنبه، گندم، جو، دانه های روغنی، مرکبات و چای در حدود 350 هزار هکتار از کل مساحت این استان را در بر گرفته است. باغداری، پرورش دام و طیور و هم چنین ماهیگیری جزو مشاغلی هستند که بومیان استان مازندران در آن فعالیت دارند.
وجود معادن مختلف مانند ذغال سنگ، فلورین، سرب، باریت، سنگ آهک و مرمریت، سنگ گچ، معدن پوکه و سیلیس نیز باعث اشتغال زایی برای ساکنین این استان شده است. صنایع دیگری مانند نساجی، صنایع ماشینی، صنایع غذایی و صنایع ساختمانی نیز در مازندران فعالیت های خوبی دارند که برخی از آن ها مانند صنایع نساجی مازندران و صنایع غذایی کاله آمل و روغن غنچه صادرات جهانی دارند.
بررسی تاریخچه استان مازندران
غار های هوتو و کمربند واقع شده در استان مازندران این چنین نشان می دهند که انسان ها 75 هزار سال پیش در این منطقه زندگی می کرده اند. هم چنین یافته های باستان شناسی در گوهر تپه حقیقت این امر را تایید می کند که در مازندران بیش از 6 هزار سال پیش، تمدن شهر نشینی وجود داشته است.
این استان یکی از مهم ترین پایگاه های باستان شناسی در منطقه خاورمیانه و جهان شناخته شده است و در فرهنگ سازی و تمدن شهر نشینی مردن در ایران، نقش مهمی را بر دوش داشته است.
تاریخ شهر آمل، دومین شهر قدیمی ایران در این استان، نشان می دهد که در زمان مردم آمارد یا همان آماردیان، زندگی شهر نشینی رونق گرفته است.
بررسی جغرافیا مازندران
استان مازندران در شمال ایران و در حاسیه دریای خزر قرار دارد. از مهم ترین همسایگان این استان می توانیم به استان تهران از جنوب، دریای خزر از شمال، استان گیلان از غرب و استان گلستان از شرق اشاره کنیم. مساحت این استان حدود 24 هزار کیلو متر مربع می باشد.
مازندران به واسطه رشته کوه های البرز به دو قسمت جلگه ای و کوهستانی تقسیم شده است. به همین دلیل این استان از قسمت داخلی ایران جدا شده است. قسمت کوهستانی در بخش جنوبی و قسمت جلگه ای و ساحلی در بخش شمالی استان واقع شده اند.
شیب آن از سمت شرق در دشت گرگان می باشد که به تدریج به ارتفاعات غربی خراسان منتهی می شود. به دلیل فراوان نسبی آب و فرسایش کوه ها، آبرفت های ناشی از آن در دریا ته نشین شده و جلگه مازندران را به وجود آورده است.
بخشی از البرز غربی و البرز شرقی و تمام البرز مرکزی در این محدوده واقع شده است و از منطقه کوهستانی به سوی جلگه و دریا که پیش روی می کنیم، شیب زمین کاهش پیدا می کند. رشته کوه البرز از کوه های فرعی تشکیل شده است که از جنوب به شمال یا موازی با دریا کشیده شده اند.
بررسی اقلیم استان مازندران
مازندران به دلیل داشتن دریا، کوه و جنگل به دو نوع آب و هوای معتدل و مرطوب و کوهستانی تقسیم بندی می شود.
آب و هوای معتدل و مرطوب به دلیل وجود دریای خزر و رشته کوه های البرز می باشد. به خاطر نزدیک بودن این دو پدیده به یکدیگر، در نواحی جلگه ای تا کوهپایه های شمالی البرز به وجود آمده اند. تابستان های این منطقه به خصوص در سواحل دریا گرم و مرطوب و زمستان های آن معتدل و مرطوب می باشد. به همین دلیل کم تر یخبندان صورت می گیرد.
آب و هوای کوهستانی نیز به دو بخش آب و هوای معتدل کوهستانی و آب و هوای سرد کوهستانی تقسیم بندی می شود. دوری از دریا و افزایش تدریجی ارتفاع در اراضی جلگه ای، باعث به وجود آمدن تغییر و تحولاتی در آب و هوای این استان شده است.
به طور که در ارتفاعات 1800 تا 3000 متری، آب و های معتدل کوهستانی با زمستان های سرد و یخبندان طولانی و تابستان های کوتاه و معتدل وجود دارد. در ارتفاعات بالای 3000 متر که از دمای هوا به مقدار زیادی کم می شود، زمستان های سرد همراه با یخبندان های طولانی و تابستان های کوتاه و خشک پدید می آید. هوا در بیش تر مواقع در این مناطق برفی می باشد.
مردم شناسی استان مازندران
بر اساس آخرین سرشماری نفوس که در سال 1395 انجام شده است، جمعیت مازندران حدود سه میلیون و دویست و هشتاد هزار و پانصد و هشتاد و دو نفر تحمین زده شده است. مردم مازندران به زبان مازندرانی و یا زبان تبری و فارسی صحبت می کنند.
در بهشهر، تنکاین، ساری و قائم شهر و روستا های نکا ترک ها و آذری ها ساکن هستند. در روستای چهار قلعه بهشهر کرد ها و لک ها سکونت دارند. هم چنین لر ها در ساری و نور، کرد ها در ساری، روستای رینه آمل، نور، نوشهر و تنکابن نیز زندگی می کنند. عرب ها نیز در بهشهر و بابل خانه دارند.
معرفی لباس محلی مردم مازندران
شلیته یا چرهی شلوار، تمبون قمبلی، تمبان تنگه تمبان یا پشمبال، نیم ساق، جومه، نیم تنه، کلیجه و چادرشو تن پوش زنان و چارقد، مندل، مندل و گیس بند یا مو باف سرپوش زنان را تشکیل می دهد. پاپوش زنان نیز جوراب، کوش، گالش، چاروق و پاتوئه را در بر می گیرد.
تن پوش مردان مازندرانی از جومه یا جامه، شلوار یا تمان یا پشمبال، نیم تنه، چوخت قبا یا کولک، علیجه یا همان سرداری، لباده، شولا، بوشلوق و پستک تشکیل شده است.
کلاه نمدی، کلاه گوشی، پوستین کلاه، شب کلاه، کلاه سنگسری و مندل، نیز سرپوش مردان مازندرانی می باشد. پاپوش مردان جرب، کوش، شیخی کوش و چاروق را تشکیل می دهد.
معرفی سوغات و صنایع دستی مازندران
برنج و زیتون از مهم ترین و شناخته شده ترین سوغات استان مازندران محسوب می شوند. در بین صنایع دستی مازندران نیز می توانیم به روسری و لباس های ابریشمی، نمد و محصولات حصیری و چوبی اشاره کنیم که شهر بیش تری نسبت به سایر سوغات مازندران دارند.
معرفی اماکن دیدنی استان مازندران
از مهم ترین اماکن دیدنی که در استان مازندران واقع شده اند، می توان به دهکده مازیچال کلاردشت، نمک آبرود در چالوس، دریاچه چورت یا میانشه در ساری، آبشار پری در نور، روستای نوا در لاریجان، دشت آزو، جنگل راش ساری و روستای جواهرده در رامسر اشاره کنیم.