آرامگاه بابا کوهی شیراز
شیراز زیبا، شهری پر از دیدنی های فراموش نشدنی که آرامگاه بابا کوهی را در خود جای داده است. شاید کم تر نام این جاذبه دیدنی نسبت به حافظیه و یا سعدیه به گوشتان خورده باشد، اما لازم است بدانید که این مقبره مدفن یکی از مشایخ بزرگ صوفیه می باشد.
در کنار دیدنی های تاریخی مختلفی که از ادوار گوناگون در شهر شیراز به جا مانده اند، خالی از لطف نیست که با آرامگاه بابا کوهی بیش تر آشنا شوید. با من بیا در ادامه به معرفی این آرامگاه پرداخته است و شخصیت بابا کوهی را برای شما معرفی می کند.
معرفی آرامگاه بابا کوهی
آرامگاه بابا کوهی از دیدنی شهر شعر و ادب فارسی می باشد که بازدید از آن در زمان سفر به شیراز، می تواند خاطره خوشی را در ذهن شما ثبت کند. این آرامگاه در دامنه کوهی از رشته کوه های شمالی شهر شیراز واقع شده است.
قدمت آرامگاه بابا کوهی به دوران حکومت آل بویه باز می گردد. کوهی که آرامگاه در آن جای گرفته است، به کوه بابا کوهی و یا کوه صبوری شهرت داشته است. در این کوه دو غار وجود دارد که یکی در گذشته، به عنوان محل زندگی یکی از عارفان مورد استفاده قرار می گرفته است و در غار دیگری، امروز آرامگاه ابو عبدالله محمد بن عبد الله معروف به ابن باکویه قرار دارد.
در جلوی غار، ایوانی به چشم می خورد که از سنگ و گچ ساخته شده است. در این ایوان، قطعه سنگی وجود دارد که بر روی آن عباراتی درج و در انتها تاریخ 1235 حک شده است.
بابا کوهی چه کسی است؟
شیخ ابو عبد الله بن عبید الله شیرازی مشهور به بابا کوهی می باشد که لقب بابا را به دلیل سالک بودنش کسب کرده است. وی در سال 337 هجری قمری چشم به جهان گشود و در سال 442 هجری قمری، دار فانی را وداع گفت.
ابن باکویه شیرازی در جوانی به کسب دانش پرداخت، با علمای زمان خود مانند شیخ ابو سعید ابو الخیر و خواجه عبد الله انصاری ملاقات داشت و از محضر آن ها به کسب دانش می پرداخت. جامی شاعر قرن نهم نیز در نفحات الانس به دفعات از بابا کوهی یاد کرده است و او را بزرگ ترین شاعر زمان خود به شمار آورده است.
بر اساس اسناد و شواهد تاریخی، گفته شده است که عبد الله باکویه از صفات حمید برخوردار شده بود. او مسافرت های بسیار کرد و پس از استفاده از محضر بزرگان، در روز های پایانی عمر خود، به شیراز بازگشت. بابا کوهی به دور از مردم شهر در کوه شمالی شیراز در مغازه از کوه صبوی عزلت گرفت و به نیایش پرداخت. در نهایت سال 442 هجری قمری، زمانی که چشم از جهان فرو بست، در همان جا به خاک سپرده شد.
مغازه ای که شیخ در آن بود، به قول نویسنده فارسنامه، بعد ها تبدیل به آرامگاه بابا کوهی شد. این بلخی در فارسنامه به این اشاره می کند که در کنار این مغازه چشمه ای نیز وجود داشته است که بر سر آن اتاق ها و حجره ها بنا گردید. بر اساس روایات به دست آمده، بابا کوهی شاعر نیز بوده است. برخی نیز بر این عقیده هستند که بابا کوهی شاعر نبوده و دیوانی که به وی نسبت داده شده است، به صوفی دیگری که قرن نهم و دهم زندگی می کرده است، تعلق دارد.
آرامگاه بابا کوهی کجا است؟
آرامگاه بابا کوهی در دامنه کوهی از رشته کوه های شمالی شهر شیراز و در سمت چپ دروازه قرآن قرار دارد. بازدید از آرامگاه بابا کوهی نیاز به پشت سر گذاشتن سربالایی و کوهنوردی در حدود 2 کیلو متر می باشد و صعود به آن برای افرادی که مشکلات تنفسی، قلبی و یا زانو دارند، توصیه نمی شود.
پیمودن این مسیر حدود 45 دقیقه زمان می خواهد. برای دسترسی به کوه بابا کوهی از دروازه قرآن به سمت بلوار جمهوری حرکت کنید. پس از گذشتن از آب نما های سمت راست و در کنار پل هوایی، تابلوی پارک کوهستانی بابا کوهی را مشاهده خواهید کرد. در این کوچه بپیچید. دقیقا در سمت راست مقبره بابا کوهی را خواهید دید.
بررسی تاریخچه آرامگاه بابا کوهی
سنگ قبر بابا کوهی ابتدا توسط فرهاد میرزا معتمد الدوله والی فارس نصب شد. کتیبه ای زیر این سنگ وجود دارد و روی آن عباراتی به چشم می خورد که در پایان تاریخ 1001 هجری قمری درج شده است. بالا تر از مقبره بابا کوهی، مقبره کوچک علی دیده می شود.
آرامگاه بابا کوهی در سال 1391 زیر نظر اداره اوقاف، مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت. ابتدا تصمیم بر این بود که آرامگاه به امامزاده تبدیل شود، اما از آن جا که مقبره بابا کوهی در اسفند 1379 با شماره ثبت 3285 به ثبت ملی رسیده بود، سازمان میراث فرهنگی و گردشگری با این امر مخالفت نمود. در نهایت عملیات بازسازی این مقبره در سال 1392 به اتمام رسید.
گردشگاه بابا کوهی
مقبره بابا کوهی اکنون به یک گردشگاه زیبا تبدیل شده است که به نام پارک کوهستانی بابا کوهی نیز شناخته می شود. این مجموعه، از چشمه آب و چندین اتاق تشکیل شده است. به نظر می رسد که اتاق ها و گنبد به دوران حکومت قاجاریان مرتبط باشند و قدمت آن ها به 1275 هجری قمری باز گردد. زمانی که موید الدوله طهماسب میرزا نوه فتحعلی شاه، حاکمیت فارس را در اختیار داشت. این آثار به جا مانده بعد ها مرمت شدند.
مجموعه بنا هم چنین یک حوض سنگی را در خود جای داده است که در اطراف آن درختانی زیبا و کهنسال به چشم می خورند. گردشگاه پایین تر از بقعه واقع شده است و برای دسترسی و بازدید از بقعه، باید راه سربالایی را دنبال کنید. در برخی از قسمت ها پله ایجاد شده است که شاید کمی مسیر را راحت کند.
صعود به این کوه چندان هم کار دشواری نمی باشد و چشم انداز زیبایی از منطقه را پیش روی شما قرار خواهد داد. در این گردشگاه امکانات رفاهی مختصری به منظور پذیرایی از گردشگران در نظر گرفته شده است.
برخی از امکانات گردشگاه، شامل موارد زیر می شود:
- مسیر سنگ فرش مقبره
- سرویس بهداشتی
- کافی شاپ و فروشگاه
- پارکینگ مخصوص
بهترین زمان برای بازدید از مقبره بابا کوهی
امکان بازدید از آرامگاه بابا کوهی در هر ساعت از شبانه روز به صورت رایگان امکان پذیر می باشد. اما بهترین زمان برای بازدید از مقبره و گردشگاه بابا کوهی، فصل بهار می باشد. چرا که با وجود هوایی مطلوب و دلپذیر، سعود از کوه تجربه ای فراموش نشدنی را برای شما رقم خواهد زد.
هم چنین روز های تعطیل و جمعه ها صبح و عصر، محبوب ترین زمان های بازدید از این مجموعه به حساب می آیند. البته باید انتظار شلوغی را در چنین روز هایی در نظر بگیرید.
اگر شما هم تجربه بازدید از آرامگاه بابا کوهی و این پارک زیبا را دارید، می توانید آن را با سایر کاربران با من بیا در انتهای این مطلب به اشتراک بگذارید.
پرسش های متداول
آرامگاه بابا کوهی کجا است؟
آرامگاه بابا کوهی در دامنه کوهی از رشته کوه های شمالی شیراز و در سمت چپ دروازه قرآن واقع شده است.
بابا کوهی چه کسی است؟
شیخ ابو عبد الله بن عبید الله شیرازی مشهور به بابا کوهی می باشد که لقب بابا را به دلیل سالک بودنش کسب کرده است.
گردشگاه بابا کوهی چه امکاناتی دارد؟
این مجموعه دارای امکاناتی نظیر مسیر سنگ فرش، پارکینگ، کافی شاپ، فروشگاه و سرویس بهداشتی می باشد.
بهترین زمان برای بازدید از آرامگاه بابا کوهی چه وقت است؟
امکان بازدید از آرامگاه بابا کوهی در هر ساعت از شبانه روز به صورت رایگان امکان پذیر می باشد. اما بهترین زمان برای بازدید از مقبره و گردشگاه بابا کوهی، فصل بهار می باشد. چرا که با وجود هوایی مطلوب و دلپذیر، سعود از کوه تجربه ای فراموش نشدنی را برای شما رقم خواهد زد.